Nemzetközi foci

Mi köze az izraeli védelmi erők egykori hírszerzőjének a Liverpool óriási idei meneteléséhez?

Paul ELLIS / AFP
Paul ELLIS / AFP

Rendesen kimaxolja az idei szezont a Liverpool: Jürgen Klopp csapata az FA Kupában, a Ligakupában, valamint a Bajnokok Ligájában is eljutott a döntőig, vagyis a bajnokság 38 fordulóját is beleszámítva összesen 63 mérkőzést teljesít ebben az idényben.

A Ligakupát és az FA Kupát már a magasba emelhették a Liverpool-játékosok (mindkét döntőben büntetőkkel verték a Chelsea-t), de a csapat még nem tett le arról, hogy az eddigi két trófea mellé begyűjtse a bajnoki aranyérmet és a BL-serleget is, ami egyedülálló tett lenne.

Ahhoz, hogy a Pool versenyben maradjon a bajnokságban, az kellett, hogy Kloppék nyerjenek kedd este a Southampton otthonában – kevesebb mint három nappal a Chelsea elleni, 120 percig elhúzódó FA Kupa-döntő után. Az nem volt meglepetés, hogy a kupadöntőn sérülés miatt lecserélt Mohamed Szalah és Virgil van Dijk nem lépett pályára a Southampton ellen, de Klopp teljesen átszerkesztette a kezdőt, a Chelsea elleni brigádból csak a kapus Alissont, valamint a belső védő Ibrahima Konatét tartotta meg.

Klopp nagy rotálásának hála a középpályára bekerült James Milner és Harvey Elliott, akik először szerepeltek együtt a liverpooli kezdőben.

A 36 éves Milner 2002 novemberében debütál a Premier League-ben a Leeds játékosaként – 145 nappal azelőtt, hogy Elliott a világra jött.

Bár a Pool a 13. percben hátrányba került, Minamino Takumi és Joel Matip góljaival fordítani tudott, így az utolsó fordulóra marad a döntés, hogy ki lesz a PL bajnoka, az egy ponttal jobban álló Manchester City az Aston Villával, a Liverpool a Wolverhamptonnal találkozik.

„Kilenc helyen változott a kezdő, ha nem jött volna be ez a húzás, akkor ez ezer százalékban az én felelősségem lett volna. De működött a rotálás, és így teljes mértékben a fiúkat illeti a dicséret, mert kérhetek én bármit, azt nekik kell megvalósítaniuk a pályán. Úgy érzem, igazán kivételesen teljesítettek, láttam néhány hihetetlenül jó produkciót. Hú, ezek a srácok! Olyanok, mint a garázsban álló Ferrarik, és amikor kiengeded őket, így száguldoznak. Őszintén szólva kissé meg is hatódtam ettől” – nyilatkozta Klopp a Southampton elleni győzelem után.

GLYN KIRK / AFP

 

A mostani, minden korábbinál megterhelőbb idényben Klopp nemcsak az edzői megérzésére hallgathat, ha egy meccs előtt össze akarja rakni a kezdőt, hanem számítógépes algoritmusok is segítségére vannak ebben, amelyek észlelik a sérülésveszélyt, egyúttal megelőző intézkedést is javasolnak.

Az adatokhoz a Zone7 nevű, mesterséges intelligenciával foglalkozó, Szilícium-völgyben működő cég révén jut a Liverpool, és a Telegraph azt írja, a felek további két idényre szóló együttműködésről állapodtak meg, és a jövőben a klub női, valamint U23-as csapata is részese lesz a projektnek.

A program széleskörű elemzést készít a játékosokról, a meccsen illetve az edzésen mért adatok mellett a focisták alvását, stressz-szintjét, alkalmazkodókészségét is figyelemmel követi, és jelzi, ha éppen magas a kockázata a sérülésveszélynek.

Az információk aztán egy alkalmazáson keresztül közvetlenül a Liverpool döntéshozóinál landolnak, így Klopp az orvosi és sporttudományi szakemberekkel egyeztetve kiokoskodhatja, hogyan nézzen ki az adott meccsen az ideális kezdő.

„A labdarúgásban hemzsegnek az adatok, és ha ezekből értékes információt tudsz kinyerni, akkor előnyre teszel szert a többiekkel szemben a versenyben. Ez már nagyon jól meghonosodott a tehetségek kiválasztásánál, felismerésénél, és most kezd kialakulni a játékosok teljesítményének és jólétének optimalizálásánál” – nyilatkozta Tal Brown, a Zone7 alapítója és ügyvezető igazgatója.

Brown számítógépes rendszermérnökként szerzett diplomát Angliában, a Warwick Egyetemen, majd az izraeli védelmi erők hírszerzési részlegére került. A Zone7-nél régóta foglalkoznak prediktív szoftverekkel, legyen szó akár kiberbiztonságról, akár pénzügyi területről, és négy éve kezdtek el dolgozni a futballban. Több millió órát töltöttek azzal, hogy világszerte 30 csapatról gyűjtöttek be adatokat, köztük olyan kluboktól, mint a spanyol Getafe, a Championshipben szereplő Hull City vagy éppen az Európa Ligában döntőig jutó skót Rangers. Az algoritmus a csapat és az egyének szintjén is folyamatosan szállítja az információkat, és állandóan frissül, fejlődik az új adatok révén.

„A szoftver napi szinten képes lemodellezni egy optimális forgatókönyvet, így a játékosok a teljesítőképességük csúcsa felé haladhatnak és a sérülésveszélyt minimalizálni lehet. A veszély akár azt is jelentheti, hogy az adott játékosnak vissza kell vennie az edzésmunkából, például egy specifikus sprintből kevesebbet kell futnia, de arról is jelzést kap, ha aluledzett, és épp, hogy bele kell húznia” – magyarázta Brown.

Hozzátette, a cégük olyan embereket alkalmaz, aki igazán jártasak a profi futballban – ő maga csak Premier League-veteránokként hivatkozott rájuk – és hosszú időbe telt, mire a szoftvert sikerült úgy átformálni, hogy az használható legyen a labdarúgás világában.

2020 tavaszára, a koronavírus miatti első lezárások idejére a Zone7 olyan fejlettségi szintre ért, hogy a sérülések hetven százalékát hét nappal azok bekövetkezte előtt jelezni tudták.

Egyértelmű összefüggés rajzolódott ki a sűrű meccsterhelés és a sérülések gyakorisága között, kimutatták, ha egy csapat 30 nap alatt hat meccset vív, az hatványozottan megnöveli a sérülések kockázatát. Bár a megnövekedett terhelés sok rizikóval jár, Brownék azt is felfedezték, hogy a túlzott pihentetésnek is megvan a maga veszélye, a sérülések egyharmadát ugyanis az aluledzettség okozta.

Kapcsolódó
Klopp a sorsdöntő bajnokiról nyilatkozott, aggasztó dolgokat is mondott
A hétvégén eldől, hogy az élen álló Manchester City, vagy az egy pont lemaradásban lévő Liverpool lesz-e az angol bajnok.

A Liverpoolnál túlzott pihenésről szó sincs, a csapat április 24. óta nyolc meccset vívott, és a kilencediken, amelyen a bajnoki cím múlik, sérülése miatt Szalah, Van Dijk és Fabinho játéka is kérdéses. A Premier Injuries nevű cég adatai szerint az algoritmust használva a Liverpool sokkal jobban áll, mint az előző idényben: akkor 1500 volt a sérülések miatt elveszett napok száma, idén ez alig megy 1000 fölé, ami szignifikáns javulást jelez. Ami szembetűnő volt, hogy Klopp már a szezon elején is átlagban négy helyen változatott a kezdőn, így pedig nem használta el a kulcsjátékosait, illetve a peremembereit is tűzben tartotta.

„Klopp ért a sporttudományhoz, felhasználja a kapott információt, és nagyon jól működik együtt a stábjával. Kifejlesztett egy stratégiát, megtervezte az egész idényre, és aztán tudatosan, valamint proaktívan rotált, hogy specifikus terhelést kapjanak a játékosai” – nyilatkozta Simon Brundish, aki több klubnál is sporttudományi tanácsadóként segédkezik.

Brown fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a szoftver nem bír varázserővel.

Sok segítséget nyújt az adatok révén, de van rengeteg tényező, amit a szoftver nem lát, elég csak a játékosok hangulatát vagy a taktikai feladatokat említeni. Végső soron a szakértők rakják össze a show-t, és az adatokat az teszi hasznossá és felhasználhatóvá, hogy az emberek foglalkoznak vele

61 meccs már lepörgött a szezonból, de a két legfontosabb, a bajnoki címről döntő, illetve a BL-finálé még hátra van a Pool számára. Ha végül összejön a történelmi négyes, biztosak lehetünk benne, hogy Brown kap majd néhány telefonhívást a PL többi nagyágyújától, hogy ők is szeretnének hasonlóan okosak lenni a sérülések megelőzésében.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik