Nemzetközi foci

Egyre többen akadnak ki a Premier League-kapusra, amiért YouTube-ozik

Stephen Pond/Getty Images
Stephen Pond/Getty Images
A Watford kapusa még a koronavírus-járvány ideje alatt kezdett videózgatni, és hamar népszerű lett vele. Az újdonsült karrierje viszont sokak szerint elvonja a figyelmét a lényegről.

Manapság már abszolút bevett szokás, hogy az emberek telefonnal, vagy kis kézi kamerával videót készítsenek arról, hogy kimennek egy meccsre. Egész YouTube-csatornák és közösségi oldalak épülnek erre, szép számmal akadnak hangulatos felvételek a mérkőzésről, gólörömről, na meg persze a videós saját gondolatait is sokszor megtudjuk.

Ezen a formulán csavart egy hatalmasat a Watford kapusa, Ben Foster, aki saját maga készít csapata mérkőzéseiről videókat.

A 38 éves futballista még az előző idényben hozta létre a The Cycling GK, vagyis a bicajozó kapus névre keresztelt YouTube-csatornáját, ahol két szenvedélyét mutatta be: a focit és a kerékpározást. A projekt hamar a futballra helyezte a hangsúlyt, az érdeklődést pedig csak növelte, hogy a Championshipben nem mindig közvetítették a meccseket. A videók nézettsége az egekbe ugrott, az egyik korai vlogot több mint kétmillióan nézték meg.

Foster rengeteg videót készített, bemutatta a Watford edzőközpontját, beszélgetett a csapattársaival, sőt a meccsek alatt – a liga (EFL) engedélyével – a kapuba is rakott egy GoPrót, ami izgalmas szögből mutatta be a védéseit és a gólokat, amiket kapott. A Championship vezetői azzal a kitétellel engedélyezték a felvételeket, hogy jótékony célra fordítsák a bevételeket Fosterék. Végül egy mentális egészséget támogató alapítványhoz került a pénz és az EFL annyira elégedett volt, hogy a The Cycling GK logója még mezekre és környékbeli reklámtáblákra is kikerült. Jó reklám volt a bajnokságnak, a Watfordnak és Ben Fosternek is.

A történet azonban az idei szezonban vett fordulatot. Egyrészt a Premier League-be feljutó Watford az élvonalban már nem kapott engedélyt arra, hogy a kapus saját felvételeket készítsen a mérkőzésekről. Másrészt a csapat is küszködik a bajnokságban, tíz mérkőzéséből mindössze hármat nyert meg, nemrég pedig súlyos verést kapott a listavezető Liverpooltól. Ezen az 5-0-ra elveszített mérkőzésen

Fosternek különleges vendége volt, a UFC új csillaga, a vérmes Liverpool-szurkoló Paddy Pimblett személyében, aki viszont annyira örült a vendégek góljainak, hogy kidobták a stadionból.

A Watfordnál íratlan szabály, hogy minden játékos kap két jegyet a hazai meccsekre, cserébe pedig ezekkel a belépőkkel érkező vendégek nem ünnepelnek hangosan, ha másnak drukkolnak. Utóbbit szegte meg a The Athletic beszámolója szerint Pimblett, aki saját maga számolt be róla, hogy kidobták.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Paddy The Baddy Pimblett (@paddythebaddyufc) által megosztott bejegyzés

Tovább tetézte a problémákat, hogy Foster szereti elkérni az ellenfelek játékosaitól a mezüket, hogy kisorsolja a nézői között, vagy elárverezze jótékony célra. Miután a Watford 5-0-ra kikapott, Mohamed Szalah-val beszélgetett hosszasan a kapus, amiért sokak szerint jobban érdekelte a támadó meze, mint maga a meccs. Innentől pedig egyenes út vezetett a konfliktushoz, miszerint Foster nem a focira összpontosít, hanem az újdonsült karrierjére.

Egy 38 éves játékos esetében nem csoda, ha már az életének következő szakaszára készül, és miután egy év alatt 855 ezer feliratkozót gyűjtött magának a csatornáján, egyértelművé vált, hogy ebbe az irányba lép tovább. A meccsbeszámolói milliós nagyságrendű megtekintéseket hoznak, szigorúan nézve simán felér egy szórakoztató televíziós műsorral – ilyen nézettséggel sokat meg is előz. Közben pedig Fosteren is látszik, hogy imádja ezt csinálni, újabb és újabb sorozatot indított el. Más YouTuberekkel készít focis videókat, podcastjában bármilyen labdarúgással kapcsolatos téma felmerülhet, emellett biciklizik, videojátékozik, sőt a Premier League Fantasy-ligájáért is rajong, erről is készült már felvétele, ahogyan a bajnokság meccseit is lázasan tippelgeti.

Miközben a kapus a kamera előtt pörög, a bajnokságban már 11 gólt kapott (hat PL-meccsen védett eddig), így aztán a szurkolók nincsenek mind elragadtatva az új karrierjétől. A Fosterről szóló cikkek alatt sok drukkertől lehet olvasni, hogy ez az egész YouTube-jelenség olyan, mintha a 38 éves focista úgy viselkedne, mint a 15 éves vlogolók. Klubon belül is megoszlanak a vélemények, mivel egyesek szerint furcsa, mennyire szabadkezet kapott a kapus videózás terén. Olyan is van, akit feldob a kamera és a közös ökörködés, megint másokat viszont felbosszantja a videózás.

Nagyon dühös vagyok miatta. A klub iránti kötelességedre és elhivatottságodra összpontosíts, hiszen ezért kapsz óriási fizetést és ennek köszönheted a kiváltságos életed

– mondta az egyesület egyik névtelenséget kérő dolgozója a The Athleticnek.

Ez a mentalitás egyébként visszatérő dolog, bár főleg a fiatal focistákat éri a vád, hogy a futball helyett másra figyelnek. Marcus Rashford például az éhező gyerekek étkeztetéséért kampányol Angliában, mégis azzal kell szembesülnie, hogy időről időre a szemére vetik, hogy az ő dolga csak az, hogy futballozzon. Legutóbb épp az edzője, Ole Gunnar Solskjaer mondta, hogy most már a labdarúgásra kéne koncentrálnia.

Az angol támadót viszont nem kell félteni, szeptemberben a Spectatornak írt cikkében világosan leírta, hogy ő nem törődik bele egy egyszerű futballista sorsába, hanem felhasználja aktívan a helyzetét a jó ügyért. Persze nem csak Rashfordot éri kritika, korábban Jesse Lingardot is bírálták a snapchates videói miatt, ahogyan rengeteg labdarúgó kapta már az ívet, amiért Twitchen streamel, vagy a YouTube-on tevékenykedik. Ettől persze nem lesznek sem jobb, sem rosszabb futballisták, de a szurkolók bármibe belekötnek, ha nem jönnek az elvárt eredmények.

Kapcsolódó
Anglia egy emberként áll Marcus Rashford mögé, de nem a góljai miatt
A Manchester United csatára kezébe vette az éhező gyerekek sorsát Anglia-szerte: Marcus Rashford egészen a brit parlamentig jutott javaslataival, miközben a királynő is kitüntette erőfeszítéseiért.

Fosterhez visszakanyarodva, a Watford kapusánál a fenti példáknál markánsabban jelenik meg a videózás, egyszerűen azért, mert szem előtt van. A pályán, a videókban, a visszajátszásokban, a tévében, minden rezdülése elérhető valamilyen médiumon keresztül. A gond épp az, hogy sokak szerint úgy kezeli a helyzetet, mintha a futball vált volna másodállássá számára.

De jogosak a kritikák? Foster a jelenlegi szezonban átlagosan 2,8 védést mutatott be meccsenként, ami bár nem emelkedik ki a mezőnyből (főleg a legutóbbi két mérkőzése húzza le az átlagát), de pont annyi, mint amit David De Gea szállít a Manchester Unitednél. Amíg a teljesítményén nem látszik meg az influenszerkedés, talán kár lenne szekálni őt. 

Különösen egy olyan fickó esetében, mint a nyolcszoros angol válogatott kapus, aki számtalanszor bizonyította már emberségét. Ő az a labdarúgó ugyanis, aki

  • aki rendszeresen adományoz pénzt jótékony célra,
  • aki a klubtól 2019-ben visszavonuló Huerelho Gomes kedvéért lemondott egy FA Kupa-döntőről,
  • és aki 2019 decemberében egy demenciában szenvedő, 80 éves szurkoló életét is megmentette.
Kapcsolódó
Az angol bajnokság legrosszabb csapatának kapusa helyi hős lett
Nyugodtan állíthatjuk, megmentette az egyik szurkoló életét.

Amit a kapus csinál, az minden bizonnyal a jövő. Látható, hogy a focicsapatok, labdarúgók, újságírók egyaránt az ilyen tartalmak készítése felé fordulnak, Foster pedig belülről tudja bemutatni egy klub működését. Mindig lesz olyan, akinek ez tetszik, meg olyan is, akinek nem, de biztosan egyre több Foster lesz majd a jövőben.

Olvasói sztorik