Nemzetközi foci

Anglia egy emberként áll Marcus Rashford mögé, de nem a góljai miatt

A britek azt mondják, a Manchester United 23 éves csatára épp olyasmit tesz, amit angol politikus huszonöt éve nem: Marcus Rashford kezébe vette a gyermekétkeztetés problémáját, és elvitte azt a parlamentbe, megoldásokat is kínálva.

Nem vagyok képzett politikus, erre sokan jól tapintottak rá. De ezek a gyerekek számítanak, ők jelentik az ország jövőjét. És ameddig nem tudják a saját hangjukat hallatni, itt van nekik az enyém.

Ezt Marcus Rashford, a Manchester United angol válogatott csatára posztolta Instagram-oldalára, miután hónapok óta folytat kampányt a brit gyermekétkeztetés megreformálásáért. Tavasszal azt kérte, hogy a kormány nagyobb összeggel segítse ételhez a rászoruló családok gyermekeit az iskolai szünet alatt. Az oktatási minisztérium nem volt nyitott arra, hogy bővítsen az utalványokra vonatkozó rendeletén, de jött Rashford, aki levelet fogalmazott a minisztereknek, és ennek híre végigsöpört Nagy-Britannián. Végül a Boris Johnson vezette kormány meggondolta magát, az eredeti büdzsét megkétszerezték.

A kampány azóta nagyobb méreteket öltött, hiszen közeledik a téli szünet az iskolákban, így Rashford szerette volna, hogy a kormány hosszabbítsa meg a támogatást. Ám a brit parlament október végi ülésén ezt a többség leszavazta,

holott a válogatott csatár petíciót is indított az interneten, és több mint egymillió aláírást sikerült összegyűjtenie rövid idő alatt.

Az éhezés nagy gond a brit gyerekeknél

A II. világháború végén létrejött a brit szociális biztonsági háló, amely lehetővé teszi a nélkülöző családoknak, hogy különféle támogatásokat vehessenek igénybe, ha nem tudnak megfelelő életkörülményeket biztosítani a gyerekeiknek. Ez a rendszer azonban nem tökéletes, és Rashford pontosan tudja: nagyon szegény családban nőtt fel Manchesterben, rendszeresen igénybe vették az ingyenes iskolai étkezést, de az is előfordult, hogy a szomszédok segítették ki őket a bajból. A politikusoknak írt levelében erre hívta fel a figyelmet:

Már hét-nyolcévesen is láttam, hogy anyának mekkora probléma a nélkülözés, de azt is láttam, hogy mindent megtesz azért, hogy ezt ne vegyem észre.

A brit Konzervatív Párt 2010-ben kezdődő kormányzása – amint az ENSZ vizsgálata megállapította – nem tudott javítani a gyermekszegénységi rátán. Rashford a kétezres években vélhetően beleillett abba a statisztikai mutatóba, amely szerint tízből három brit gyerek nehéz körülmények között tengette mindennapjait.

Elmondása szerint sokszor csak azért hívták át magukhoz a barátai, hogy mindenki nyugodt lehessen, Rashford aznap kapott meleg ételt.

Bár Rashford sikeres futballista lett, az általános helyzet 2020-ra sem javult jelentősen. A koronavírus-járvány pedig tovább súlyosbította a problémákat: a brit társadalom 22 százaléka szegénységben él, ami a gyerekek 30 százalékát sújtja. Hiába a világ hatodik leggazdagabb országa Nagy-Britannia, a járvány kitörése előtt minden tizedik gyerek olyan háztartásban élt, ahol a mindennapi élelem előteremtése is gondot okoz.

A brit birodalom rendjének tagja

Nem a mostani volt Rashford első jótékonysági akciója. Decemberben megkereste a Selfridges nevű brit áruházat, illetve több, fedél nélkülieket ellátó szervezetet, hogy valamit próbáljanak tenni azokért a manchesteri fiatalokért, akik az utcán élnek. Ez a kampány az In-The-Box nevet kapta, a lényege pedig az volt, hogy cipősdobozokba kellett belepakolniuk az adományozóknak ruhákat, tisztálkodószereket, a mindennapi életben hasznos dolgokat. A futballista egymaga 300 dobozzal járult hozzá a kezdeményezéshez.

Emellett adományokat küldött a Karib-tengeri szigetállamba, Saint Kitts és Nevisbe, ugyanis néhány felmenője onnan származik. Egy ottani gyermekotthonnak juttatta el adományait, és mivel nagyanyja élete utolsó szakaszában arrafelé élt, az ő emléke előtt is tisztelgett az akcióval – számolt be a LADBible karácsony előtt.

Scotty Brave angol graffitiművész munkája a válogatott csatárról az angliai Southendben. Fotó: John Keeble/Getty Images

Márciusban Boris Johnsonék úgy döntöttek, hogy bezárják az iskolákat a járvány miatt, ezzel pedig az iskolai étkeztetés is megszűnt. Egy jótékonysági szervezettel összefogva Rashford maga próbálta megoldani a rendszerszintű problémát, ám az ő kapacitása is véges volt, hiába álltak mögé vállalkozók, nagyobb üzletek tulajdonosai. Ekkor fogalmazta meg az említett levelet a parlamentnek, hogy biztosítsák az iskolai étkeztetést a nyár végéig.

A brit miniszterelnököt a kérés nem hatotta meg, ahogy Rashford személyes története sem a nélkülözésről.

Csakhogy a manchesteri csatár nem hagyta ezt annyiban: kampányt indított a közösségi médiában, ami futótűzként terjedt. Johnsonék az egyre fokozódó nyomás miatt végül megduplázták a gyermekek étkeztetésére előírt büdzsét, így nagyjából 1,3 millió brit iskolás juthatott ingyen ételhez. Marcus Rashford az erőfeszítéseiért megkapta a Brit Birodalom Rendjének tagja címet II. Erzsébet királynőtől.

E mellett a brit Vogue magazin címlapjára is felkerült, a lap inspiráló személyiségekkel töltötte meg szeptemberi lapszámát. Mellette a modell Adwoa Aboa látható, aki a mentális egészség fontosságáért kampányol hosszú ideje.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Marcus Rashford MBE (@marcusrashford) által megosztott bejegyzés, Aug 3., 2020, időpont: 9:01 (PDT időzóna szerint)

Újabb kampány, újabb leszavazás

Október 28-án ismét ülésezett a brit parlament, a többi között azt tárgyalva, meghosszabbítsák-e az iskolai étkeztetést a szünetekre, miután a növekvő munkanélküliség egyre nagyobb gondot okoz. Rashford online petíciót indított október 15-én, azt remélve, hogy kedvező döntés születik. Támogatta ebben a Brit Munkáspárt is. Indítványozták, hogy legalább húsvétig hosszabbítsák meg az ingyenes étkeztetést az iskolákban, ám a konzervatív többség leszavazta a javaslatot, mondván, a kormány elegendő erőfeszítést tesz enélkül is a gyermekek jólétéért. A játékos erre úgy reagált:

Ez nem politika. Ez emberség.

Az említett petíciót eközben már több mint egymillióan írták alá, mutat rá a Guardian. És hogy futballberkeken belül is mekkora összefogás mutatkozik, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Manchester United két ősi riválisa, a Leeds United és a Liverpool csatlakozott Rashford kampányához. A Liverpool menedzsere, Jürgen Klopp például úgy fogalmazott, hihetetlen az, amit a United játékosa művel a pályán kívül, és habár rivális csapat tagjaként teszi ezt, ezekben a pillanatokban mindenkinek össze kell tartania. Legutóbb a Brighton & Hove Albion biztosította támogatásáról a csatárt.

A parlament döntése után számos étterem, üzlet és magánvállalkozó jelezte a futballistának közösségi oldalán képekkel bizonyítva, hogy tőlük milyen formában kapnak segítséget a nélkülöző gyerekek.

Rashford tehát 23 évesen változást indított el egy fontos ügyben, és jó úton halad, hogy a neve ne csak a sportkedvelők számára csengjen mindig ismerősen.

Fotó: Nick Potts/PA Images via Getty Images

Kiemelt kép: Clive Rose/Getty Images

Olvasói sztorik