Nemzetközi foci

„Bocsánat, hibáztunk” – mi lesz így a Szuperligával?

David Cliff / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
David Cliff / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Az alapító klubok fele inkább visszatáncolt, a többiek ugyanakkor azt kommunikálják, kitartanak az eredeti terv mellett.

Elég hamar összeomlott az Európai Szuperliga ötlete, legalábbis abban a formában, ahogyan még hétfőn hajnalban bejelentették.

A 12 alapító tag közül az angolok kiszálltak.

Kapcsolódó
Az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham is kiszállt a Szuperligából
Az angol csapatok közül már senki sem áll ki az ötlet mellett.

A Manchester City kezdte a sort, aztán csatlakoztak a többiek, az Arsenal a közleményében elismerte, hogy hibázott és bocsánatot kért a szurkolóktól.

Szerdára a Liverpool is előjött a maga bocsánatkérésével:

A Szuperliga ötletét, amit egy nappal a hétfőn bejelentett Bajnokok Ligája-reform előtt hoztak nyilvánosságra, nemcsak a drukkerek, hanem más klubok és politikusok is bíráltak – Orbán Viktor közleményben jelezte, hogy a gazdagok nem sajátíthatják ki a focit. A hétfői Liverpool-Leeds bajnoki előtt, alatt és után is tüntettek a drukkerek, kedden pedig a Chelsea szimpatizánsai megállították a csapatbuszt, amely épp a meccsre vitte a játékosokat.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: A futball szépségét az adja, hogy nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak
Magyarország is azok közé tartozik, akik ellenzik a Szuperliga létrejöttét, mondta a miniszterelnök.

Hogy mi áll az angol klubok visszalépésének hátterében az egyelőre nem tiszta, voltak már hírek arról, hogy a brit miniszterelnök Boris Johnson helyezett kilátásba komoly szankciókat, ha a csapatok kitartanak a Szuperliga terve mellett. A klubok döntését üdvözölte, azt írta, ez volt a helyes lépés, és tovább dolgoznak azon, hogy megvédjék a labdarúgásukat. A spanyolok közben arról írnak, az UEFA pénzt ajánlhatott fel a Premier League-csapatoknak.

Az angol klubok kihátrálása után az ESL szerda hajnalban közleményben jelentette be, hogy átalakítja a terveket. „A jelenlegi körülmények között át kell gondolnunk azokat a lépéseket, amelyek a legmegfelelőbbek ahhoz, hogy átalakítsuk a tervezett sorozatot” – áll a Szuperliga közleményében, amely az angol klubok távozása ellenére

határozottan kiáll azon célja mellett, hogy egy új európai versenysorozatot hozzon létre, mert a jelenlegi rendszer nem működik.

„A mi javaslatunknak az a célja, hogy lehetővé tegye a sportág fejlődését, miközben erőforrásokat és stabilitást generál a teljes futballpiramis számára, ideértve azoknak a pénzügyi nehézségeknek a leküzdését, amelyeket a labdarúgás közössége a világjárvány következtében tapasztalt” – áll a közleményben.

Hogy a hat bennmaradóval mi a helyzet, arról egyelőre hivatalosan még semmit sem tudni. Már belengették, hogy az Atlético Madrid és a Barcelona is visszavonulót fújhat (a madridiak idő közben hivatalosan is megtették), mint ahogyan a két milánói klub is (az Inter szintén bejelentette), de ezek egyelőre sajtóhírek voltak. Mint ahogy az is, hogy lemondott a Juventus elnöke, Andrea Agnelli, de ezt később cáfolták. Florentino Pérez kedden adott volna interjút egy rádióban, a történtek fényében ez szerdára csúszott.

Kapcsolódó
„Nem gondoltuk volna, hogy kígyók vannak közöttünk” – már az idei Eb-ről is eltiltanák a szuperligás csapatok játékosait
A labdarúgás szerelmeseinek arcul köpése a Szuperliga az UEFA elnöke szerint. Megszavazták a Bajnokok Ligája reformját.

Agnelli aztán később a La Repubblica című olasz napilapnak megerősítette, hogy az ESL létrehozói nem visszakoznak.

Vérszerződést kötöttünk, és nyomulunk tovább. Ennek a projektnek továbbra is megvan minden esélye arra, hogy százszázalékosan sikeres legyen

– közölte az ESL alelnöke a Szuperliga vezetőségének keddi ülése előtt. „Nem akarunk ártani a nemzeti bajnokságoknak, és a klubok teljesen önszántukból csatlakoztak.”

Agnelli kifejtette, súlyos következményei lehetnek annak az UEFA-reakciónak, mely szerint az érintett egyesületeket kitiltják a hazai és nemzetközi sorozatokból. „Ez komoly túlkapás lenne. Ez a fenyegetés törvényellenes, és nemcsak az UEFA monopóliumát jelezné, hanem már diktatúrára utalna” – tette hozzá.

Kapcsolódó
Vérszerződésről beszélt a Juve elnöke, de már szerinte sem indulhat el a Szuperliga
A bejelentés után nem egész két nap alatt omlott össze a világmegváltó terv.

A Szuperliga terve szerint 15 állandó csapathoz csatlakozott volna szezononként még öt-öt klub és hétközi fordulókkal mentek volna a meccsek. A német klubok és a francia PSG már be sem szállt az ötletbe.

Olvasói sztorik