Nemzetközi foci bajnokok ligája

„Nem gondoltuk volna, hogy kígyók vannak közöttünk” – már az idei Eb-ről is eltiltanák a szuperligás csapatok játékosait

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bejelentette, hogy elfogadta a Bajnokok Ligája reformjára vonatkozó javaslatot, így a sorozat 2024-től már az új formátumban zajlik majd.

Kapcsolódó
Példátlan fenyegetés a válasz a szuperligára – kitört a csúcsfutball háborúja
Az UEFA, engedve a nagy klubok nyomásának, a BL megreformálására készül, csakhogy a döntés előtt Európa legjobb csapatai közül 12 jelezte, inkább maguk rendelkeznének az általuk megkeresett pénz felett és elindítják a saját szuperligájukat. Az európai foci legkomolyabb pókerjátszmája zajlik a szemünk előtt.

Eszerint a jelenlegi 32 helyett 36 gárda szerepel majd a sorozatban, a négycsapatos csoportokat pedig egy nagy tabella váltja fel, így a jelenlegi hat helyett tíz találkozót játszik majd minden résztvevő különböző ellenfelekkel. Az első nyolc automatikusan a nyolcaddöntőbe jut, a 9-24. helyezettekre pedig rájátszás vár a 16 közé kerülésért, írja az MTI.

Aleksander Ceferin, a szervezet elnöke az európai Szuperliga létrehozását „kapzsiságtól vezérelt” néhány klub „szégyenteljes kezdeményezésének” nevezte, illetve úgy fogalmazott, hogy a lépés „a labdarúgás szerelmeseinek arculköpése”.

Egyúttal megerősítette, hogy a Szuperliga klubjaiban játszó futballisták nem vehetnek majd részt olyan nemzetközi eseményeken, mint a világbajnokság vagy már az idei Európa-bajnokság. De a klubokat is a lehető leghamarabb szeretnék kizárni minden sorozatból – érdekességképp: a Bajnokok Ligája elődöntőjében érintett a Chelsea, a Manchester City és a Real Madrid is. 

Ceferin a résztvevő klubok vezetői kapcsán is elég kritikus volt a Get French Football News cikke szerint, külön beszélt a Manchester United a Manchester United ügyvezető alelnökéről, Ed Woodwardról, valamint a Juventus elnökéről, Andrea Agnelliről, aki eddig az európai klubokat tömörítő szervezet (ECA) első embereként épp a Bajnokok Ligája-reformról tárgyalt az UEFA-val.

Agnelli jelenti számomra a legnagyobb csalódást mind közül, még soha senkit nem láttam, aki ennyit hazudott volna. Hihetetlen. Nem gondoltuk volna, hogy kígyók vannak közöttünk, de már tudjuk.

Korábban az Európai Szuperliga (ESL) 12 alapító klubja (Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City – Anglia; Juventus, AC Milan, Internazionale – Olaszország; Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid – Spanyolország) tárgyalásra hívta az Európai (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA). A Gianni Infantino FIFA- és Aleksander Ceferin UEFA-elnöknek küldött levélben az ESL arról tájékoztatta a két sportvezetőt, hogy jogi lépések történtek az új szervezet megvédése érdekében, egyúttal sürgős tárgyalásra hívja mindkettőjüket, hogy közösen megvitassák az új versenysorozat részleteit, és hogy az miképpen illeszthető a futball gazdasági rendszerébe.

Nem arra törekszünk, hogy a Bajnokok Ligáját és az Európa Ligát lecseréljük, hanem hogy versenyezzünk azokkal, és hogy ezek mellett létezzünk.

Olvasói sztorik