Nemzetközi foci

Lehet-e még tüzet csiholni az egyre inkább elfáradó Messi-Barca románcba?

Szokatlan helyen kell keresni a Barcelonát a spanyol bajnokság tabelláján, az előző idény második helyezettje ugyanis nemhogy a BL-indulást jelentő első négyben, de még az első tízben sincs benne, csak a tizenkettedik. A nyáron érkezett Ronald Koemannal a megszerezhető 24 pontból csak 11-et gyűjtött be a Barca, amely a vesztett pontok tekintetében hat ponttal rosszabbul áll, mint a listavezető Real Sociedad.

De nemcsak a pályán vannak gondok, a helyét egy évvel az átigazolása után sem találó Antoine Griezmann ügynöke arról panaszkodott, hogy a francia csatár nem tud érvényesülni, mert Lionel Messi elnyomja őt, majd amikor a dél-amerikai vb-selejtezőkről hazatérő argentin klasszist szembesítették ezzel a véleménnyel, ha nem is direktben, de burkoltan elküldött mindenkit a fenébe, akinek baja van vele.

Messinek elege van abból, hogy mindig ő a hibás
Nem ér egyet azzal, hogy bárkit is terror alatt tartana Barcelonában.

Amikor a klubbal összesen 34 trófeát nyerő Messi a nyáron meglebegtette, hogy távozni akar, úgy tűnt, új korszak köszönt be a klubnál. Mivel Messi már 33 éves, biztos voltak már olyanok, akik eljátszottak a gondolattal, hogy fog kinézni a Messi nélküli élet Barcelonában, de senki nem gondolta, hogy ez ilyen hirtelen bekövetkezhet, hiszen a fizikai állapota és a játéka alapján 4-5 év még bőven benne van.

Ő az a futballista, akiről évekig azt mondták, nem is a zseniális képességei teszik őt igazán különlegessé, hanem az, hogy úgy dönt el meccseket, hogy közben végig érződik rajta, hogy tényleg élvezi a futballt.

De az a Messi, akit ezen az őszön láthatunk, már nem a futball iránti feltétel nélkül rajongást tükrözi, hanem frusztráltságot, erőlködést és szenvedést.

A frusztráltság persze számos okra vezethető vissza: Messi többször is kifejtette, hogy úgy érzi, a vezetés nem tett meg mindent, hogy visszahozza nagy cimboráját és egyik kedvenc játszótársát, Neymart; februárban keményen visszaszólt a sportigazgató Éric Abidalnak, aki kritizálta a játékosokat; majd jött a koronavírus, és ezzel együtt a játékosok fizetésének 70 százalékos megnyirbálása, ami után a csapatkapitány ismét morcosan üzent a vezetőségének.

Messi nyílt levélben, kritikusan üzent a Barca vezetésének
Válaszolt a fizetéscsökkentésre, és a korábbi kritikákra a Barca klasszisa.

Ehhez még hozzáadódott, hogy a járvány miatti leállást követően a Barca nem tudta megtartani az előnyét, így át kellett engednie a trónt a Real Madridnak, majd a Bayern München elleni 8-2-es BL-katasztrófa még mélyebbre nyomta az amúgy is ezer sebből vérző klubot.

Amikor Messi szeptember elején végül úgy döntött, nem keres magának új csapatot, a Marca nevű spanyol lap a sokatmondó „Messi marad, és a válság is” címmel tálalta a hírt. Ha a legenda távozása miatt idegeskedő drukkerek egy rövid időre fel is lélegezhettek, a klubon belül továbbra is feszült volt a hangulat, főleg, hogy Messi nem fogta vissza magát, és a maradást megerősítő nyilatkozatában alaposan megsorozta Josep Maria Bartomeu elnököt.

A Bartomeu által irányított klubvezetés borzalmas. Nincs semmi jövőképe a klubnak, és csak a lyukakat foltozzák be, ha valamit lépni kell. Az elnök azt mondta, csak akkor távozhatok, ha kifizetik értem a 700 millió eurós kivásárlási árat, ami elképzelhetetlen. A bíróságra nem akartam vinni az ügyet, mert sose háborúznék a klubom ellen, ezért maradtam

– hangzottak Messi közel sem euforikus, sokkal inkább baljós szavai.

Ami tény, azzal nem lehet vitatkozni, hogy az elmúlt években meglehetősen sokszor hoztak fura, közel sem megfontolt döntést a klubnál, Neymar Párizsba távozása után például az Ousmane Dembélé, Philippe Coutinho, Griezmann trióért majdnem 400 millió eurót fizetett ki a Barca, és egyikükről sem lehet állítani, hogy bevált volna.

De idetartoznak az idei edzőváltások is, a Barcelona vezette a bajnokságot, amikor a Szuperkupa-elődöntőben az Atlético Madrid ellen elszenvedett vereség miatt kirúgták Ernesto Valverdét, akivel hiába nyert két bajnoki címet a klub,

a BL-ben kétszer is hasonló összeomlást produkált (előbb a Roma, majd a Liverpool ellen), és kritikusai szerint elvesztette azt a látványos stílust, ami még Pep Guardiola idején lett a védjegye.

Valverde helyére Quique Sétien jött, akivel elúszott a bajnokság és nagyon ronda vége lett a BL-negyeddöntőnek, utána pedig Ronald Koeman érkezett, aki a keret rutinos tagjai közül kiszórta Messi két fontos harcostársát, Arturo Vidalt, valamint a Barca történetének harmadik legjobb góllövőjét, Luis Suárezt.

Ilyen előzmények után vágott neki a mostani idénynek Messi, aki a pályán nemcsak frusztráltnak, hanem kiégettnek és önbizalomhiányosnak is tűnik időnként. 11 meccsen szerzett 6 góljából mindössze egy olyan volt, amit nem büntetőből szerzett, pedig próbálkozik becsülettel, de legtöbbször ez már nem az a Messi, akiről süt, hogy imád a pályán cselezni, lőni, védőket szédíteni.

Pedig Bartomeu már nincs a képben, az elnök még azelőtt lemondott, mielőtt még az ellene indított bizalmatlansági szavazást lebonyolították volna. Persze nem kérdés, hogy a szavazásra jogosult pártoló tagok a „Messi vagy Bartomeu?” kérdésben a futballista mellett törtek volna lándzsát, így Bartomeu is belátta, hogy ideje távozni.

Itt a vége, lemondott a Barca elnöke és a teljes vezetőség
Egybehangzó sajtóhírek szerint megtörténik a váltás, amire régóta várnak Barcelonában.

A Marca újságírója, Alfredo Relano úgy látja, Messi kedvetlensége az egész csapat hangulatára rányomja a bélyegét.

„Mindannyian láttuk már Messit az európai porondon elszenvedett kudarcok után lemondónak és beletörődöttnek, manapság viszont egyre többször mutatja ezt az arcát. Koeman nyilván nem száműzheti őt a kispadra, emiatt viszont Messi olyannak tűnik, mint egy elítélt, akinek a labdát a lábához bilincselték, és folyton vissza kell mennie a pályára. (…) Azok, akik néhány hete képtelen ötletnek tartották, hogy Messi pénzért és játékosokért cserébe a Manchester Cityhez megy, ma már talán úgy érzik, mégsem lett volna az olyan rossz forgatókönyv.

Persze a legjobb verzió az lenne, ha Messi ismét a régi önmagát idézné a meccseken, de nem ez történik. Messi most nem más, mint egy fényűző pazarlás az életben maradásért küzdő Barcelonának, annak a klubnak, amelynek drasztikusan csökkentenie kell a költségvetését, hogy megtartsa a világ legjobb játékosát, aki most inkább csak a legjobban fizetett

– hangzik Relano karcos véleménye.

Bartomeu lemondása után 2021 januárjában kerül sor az új elnök megválasztására, és az új vezetésnek nagyjából egy hete lesz az igazolások lezongorázására, valamint a szerződésekkel kapcsolatos tárgyalásokra. Messinek például 2021 nyarán jár le a szerződése, és ha továbbra is mehetnékje van, akkor fél évvel annak lejárta előtt, vagyis január elsején már megkezdheti a tárgyalást a kérőkkel.

Az elnökjelöltek közül Victor Font és Jordi Farre is kulcskérdésként említette a Messi-ügy megoldását, Font szerint fokozatosan fel kell készülnie arra, hogy az argentin lassan befejezi a karrierjét, míg Farre optimista, hogy rá lehet még venni a játékost egy újabb hosszabbításra.

A nyáron a Guardiola által irányított City rajtolt a pole pozícióból a Messiért folyó versenyben, és bár a katalán edző az angol klubbal történt szerződéshosszabbítása után végtelenül diplomatikusan azt mondta, mint Barcelona-drukker, azt szeretné, hogy Messi jelenlegi csapatából vonuljon vissza, az ESPN szerint a háttérben nagyon keményen dolgozik a manchesteri akciócsoport.

Egy jellemző kép az idei szezonból. Fotó: Josep LAGO / AFP

A 700 millió eurós kivásárlási ár még a Citynek sem férhetett bele a nyáron, ha viszont Messi Barcelonán kívül képzeli el a pályafutásból hátralévő éveit, akkor a Guardiolával közös múltja és az abu-dzabi tulajdonosok révén biztosított feneketlen költségvetés miatt az angol csapat tökéletes választásnak tűnik számára.

A City mindig is szeretett volna egy olyan világsztárt igazolni, aki a csapat arca lehetne, de az elmúlt bő egy évtizedben Kakáról, Wayne Rooney-ról, Neymarról és Kylian Mbappéról is lemaradt. A Messi-Guardiola párossal viszont a hőn áhított BL-győzelem is elérhető lenne, még ha nem is ugyanolyan pozícióból indulnának harcba a legfontosabb klubtrófeáért, mint a Barcánál, ahol 2009-ben és 2011-ben is sikerült megnyerni.

A Barcelona kedden Kijevben, a Dinamo vendégeként lép pályára a BL-ben, és ez lesz az idénybeli első olyan meccs, ahol Koeman előre jelezte, pihentetni fogja Messit. Frankie de Jong is hasonló okból marad távol, Gerard PiqueSergi RobertoRonald Araujo, Samuel Umtiti, Sergio Busquets és Ansu Fati pedig sérülés miatt nem lehet ott a csapatban, amelyben a francia Clement Lenglet maradt az egyetlen bevethető belső védő.

„Túl sokat beszélünk Messiről. Mindig nagy befolyása volt ennek a klubnak a sikereire és még mindig képes jó eredményeket elérni a Barcelonával. Meggyőződésem, hogy ő az a játékos, akire szükségünk van. De úgy érezzük, ez a megfelelő pillanat arra, hogy pihenjen” – mondta Koeman a Dinamo elleni meccs előtt.

Egy évvel ezelőtt Messi még hűségesküt tett a Barcának, kijelentve, hogy olyan sokáig akar maradni, ameddig csak lehet.

Nem áll szándékomban elmenni innen, a Barcelonával akarok újabb trófeát nyerni

Innen jutott el a klubtörténet egyik legnagyobb alakja oda, hogy el akart menni, nem jelent meg az edzéseken, és nemrég besokallva kijelentette, elege van, hogy mindenért ő a hibás.

Nemsokára kiderül, megmenthető-e még ez a kapcsolat, mindenesetre a Dinamo Kijev elleni meccset érdemes majd olyan szemmel is nézni, hogyan teljesít a Barca, ha kiveszik a rossz passzban lévő hadvezérét.

Kiemelt kép: Josep LAGO / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik