Nemzetközi foci

Az izlandi aranygenerációt kell legyőzni az Eb-hez nézők, szövetségi kapitány és második esély nélkül

A magyar csapat 12. Izland elleni találkozójára készül, de talán még sosem volt ennyire fontos a győzelem. Az örökmérlegben jól állunk, csakhogy az északi az elmúlt évek egyik legstabilabban teljesítő európai válogatottja, amely a 2016-os Eb után a 2018-as világbajnokságot is megjárta. Most a jövő nyári Európa-bajnoki szereplés a tét, egy meccsen dől el minden.

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön az elmúlt két év legfontosabb mérkőzést játssza az izlandi csapat ellen, amelyen eldől, melyik csapat vehet részt a 2021-re halasztott Európa-bajnokságon. Már a mérkőzés előttre is jutott izgulni való: egy ideig kérdéses volt, hogy Szoboszlai Dominik csatlakozhat-e a kerethez, amikor pedig végre kiderült, hogy igen, szerdán jött a bejelentés, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány lett koronavírusos és nem lehet ott a meccsen.

Koronavírusos Marco Rossi
Elkülönítették a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát. Csütörtökön játszunk Izlanddal az Európa-bajnoki szereplésért, az olasz edző nem lehet ott a mérkőzésen.

Mindezek mellett nem csoda, hogy kevesebb szó esett az ellenfélről, pedig az izlandi jóval komolyabb csapat, mint az előző Eb-pótselejtezős ellenfél, a bolgár volt. Ráadásul Erik Hamrén szövetségi kapitány azt üzente, rendesen felkészültek és kivideózták a magyar csapatot.

Több megbeszéléssel is készültünk, rengeteget videóztuk a magyar válogatottat, úgyhogy elégedett vagyok

– mondta Hamrén.

A játékosok

Mivel az izlandi bajnokságot itthonról nem követjük, ezért nem is sokat tudunk az ottani liga erejéről, azt leszámítva, hogy sem a BL-ben, sem az EL-ben nem látni a csapataikat a csoportkörben. Ha hiszünk a Fjölnirben légióskodó Zachán Péternek – és miért ne tennénk –, akkor elmondható, hogy az északiak labdarúgó-bajnoksága az NB I környékén mozog infrastruktúrában, edzésintenzitásban és játékban is.

Az izlandiak keretében azonban csak két focista játszik hazai bajnokságban, mindenki más légiósként keresi a kenyerét, ráadásul kiváló ligákban. Sokan a skandináv bajnokságokat erősítik, de találni három angol, két-két német, orosz és görög élvonalbeli labdarúgót is.

A magyar csapat már inkább támaszkodik a hazai bajnokságra, a keretben 11 NB I-es játékos szerepel – közülük nyolc a Ferencvárost, vagy a Fehérvárt erősíti, amely fölfelé lóg ki a mezőnyből. Van továbbá 4 Bundesliga-játékosunk (Szalai, Sallai, Gulácsi és Orbán) mellette pedig görög, szerb, svájci bajnokságban edződő futballista.

A keretek értékét tekintve már a magyar csapat áll jobban, 72,20 millió eurót ér a válogatottunk a Transfermarkt számításai szerint, míg Izlandnál ugyanez a szám 58,25 millió. A legértékesebb labdarúgó Szoboszlai, a Salzburg tehetsége 25 millióval, de Willi Orbán és Gulácsi Péter is tízmillió fölötti összeggel szerepel a portálon.

Túloldalon ez már csak Gylfi Sigurdssonra a maga 18 milliós képzeletbeli árcédulájával, de a középpályás azt is elmondhatja magáról, hogy 49,40 millió eurót fizetett érte az Everton 2017-ben. Ezzel Sigurdsson minden idők legdrágábban igazolt izlandi labdarúgója Eidur Gudjohnsen 12 milliós átigazolását verve.

Gylfi Sigurdsson, az izlandiak klasszisa. Fotó: Quality Sport Images/Getty Images

Ha már szóba került, Gudjohnsen a 26 találatával minden idők legjobb góllövője holtversenyben Kolbeinn Sigthórssonnal – utóbbi még aktív és ellenünk is pályára léphet. Gylfi Sigurdsson sincs messze a rekordtól, ő 24 találatnál jár.

Az izlandi válogatottsági rekorder Rúnar Kristinsson, aki már 2007 óta nem aktív, de a 104 meccsétől alig marad el Ragnar Sigurdsson és Birkir Saevarsson. A két hátvéd 96 és 93 válogatottsággal az izlandi foci emblematikus figurái közé tartoznak és csütörtökön legalább egyikük várhatóan kezdeni is fog majd ellenünk. Ellenfelünk egyetlen hiányzója Arnór Ingvi Traustason, aki ugyan két negatív koronavírustesztet produkált, mégis inkább Malmőben maradt, mert a svéd csapatnál rengeteg volt a fertőzött az elmúlt héten.

Az izlandi válogatott is bukott egy középpályást a koronavírus miatt
Egyik fél sem tud a lehető legerősebb csapatával kiállni.

A közös múlt

Magyarország csapata eddig tizenegyszer meccselt Izlanddal, legutóbb a 2016-os Európa-bajnokságon, amikor a két válogatott történetének egyetlen döntetlenje született a csoportkörben. Érdekesség, hogy a 2016-os magyar csapatból Nagy Ádám, Lang Ádám, Szalai Ádám szerepelt ezen a mérkőzésen azok közül, akik csütörtökön is szóhoz juthatnak, míg a skandinávoknál 11 ilyen játékos van.

Az Eb-meccset megelőzően tízszer játszott egymással a két válogatott, hét magyar siker mellett három izlandi győzelem született – de rögtön más arány jön ki, ha a négy felkészülési meccset kivesszük a listából, ahol mindig a mieink nyertek.

Az eddig egymás ellen játszott tizenegy találkozón

  • Izland soha nem lőtt kettőnél több gólt,
  • a legnagyobb különbségű meccsen Magyarország nyert 4-0-ra (egy tét nélküli összecsapáson),
  • a legtöbbször szoros eredmény született, a tétmérkőzések közül hétből hatszor egyetlen gól volt csak a különbség.

Összességében 1995. június 11. óta, azaz 25 éve és hat meccse veretlenek vagyunk ellenfelünkkel szemben.

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy az izlandi foci sosem volt még olyan erős, mint most. Nagyon messze van már 1967, amikor története legnagyobb verését kapta Izland, amikor Dánia 14-2-re nyert. Csütörtöki ellenfelünk a jelenlegi állományt csak aranygenerációnak hívja, ami az eredményeket látva érthető. Izland története során először vett részt Eb-n 2016-ban (továbbjutott a csoportjából, majd a nyolcaddöntőben Angliát verte, végül a franciáktól kaptak ki 5-2-re), majd két évvel később világbajnokságon is debütált (egy pontot szerzett, igaz, azt Argentína ellen), és az újonnan bevezetett Nemzetek Ligájában is a legjobbak közé kapott besorolást az A Ligába, még ha onnan ki is esett az idén.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség világranglistáján Izland hat év alatt a 131. helyről a 18.-ig tornázta fel magát a vb-részvétele idején és bár jelenleg a 39., még mindig a magyarok előtt áll.

Ezt az Izlandot kellene legyőzni csütörtökön este 20.45-től a Puskás Arénában, és bár az eredeti tervek szerint 20 ezer magyar szurkolhatott volna a lelátón, végül a járványügyi intézkedések miatt zárt kapus lesz a mérkőzés. Rossit minden bizonnyal az egyik segítője, Cosimo Inguscio helyettesíti majd, ez korábban kétszer már bejött.

Rossi nélkül eddig legyőzhetetlen volt a válogatott
Reméljük, Izland ellen folytatódik a sorozat!

Kiemelt kép: Haraldur GUDJONSSON / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik