Magyar foci

Az izlandi foci nincs lemaradva a magyarhoz képest a légiósunk szerint

A büntető.com interjút készített a reykjavíki Fjölnirben futballozó Zachán Péterrel a Magyarország-Izland Európa-bajnoki pótselejtező kapcsán. A 22 éves védő ebben elmesélte, hogy

  • az izlandi élvonal bőven előrelépésnek számít az NB III-hoz képest,
  • a skandinávoknál hamar játéklehetőséghez jut sok fiatal, emellett főleg direkt és támadó stílus jellemző a ligára,
  • valamint arról is, hogy a játék minőségében és infrastruktúrában is egy szintben lehet a két élvonal.
A cikk, amit Orbán Viktornak és Csányi Sándornak el kell olvasnia
A két legelkötelezettebb futballszurkoló figyelmébe ajánlunk egy országot, ahol a futballreform nem cél, hanem eszköz, ahol a vb-szereplés nem más, mint ifjúságpolitikai melléktermék, ahol a csoda hátterében tudatos tervezés és következetes munka áll.

A különbség Zachán szerint az edzésben tetten érhető, mivel az északiak már a tréningen sem tudnak veszíteni.

Izlandon abszolút profi körülmények uralkodnak, a létesítmények, a pályák minősége kifogástalan, sokkal inkább az NB I-hez kell mérni. Nem állítom, hogy az izlandi bajnokság erősebb, mint a magyar, de az edzések intenzitása, a tempó igen magas, mindenki maximális erőbedobással végzi a feladatokat, ezt itthon nem mindig éreztem. Idehaza nem feltétlenül jellemző az az elán, ami Izlandon. Az volt számomra a leginkább furcsa az izlandiaknál, hogy ha egymás közti meccset vívtunk, a végén nem volt pacsi, a vesztes még dúlt-fúlt, kellett egy kis idő, míg megbékélt a vereség gondolatával. Aztán elmúlt a düh, és nem maradt harag, de nálunk valahogy sokkal könnyebben elengedik a vereséget, mint kint

– magyarázta Zachán.

A korábban Pakson játszó futballista megunta, hogy mindig alacsony osztályba adják kölcsön, ezért kérte a menedzserét, hogy keressen külföldi csapatot, csak élvonalbeli legyen. Így került végül Reykjavíkba 2020 elején, ám a Fjölnir csapatával kiesett az elsőosztályból és még nem biztos a jövője, derült ki az interjúból.

Ahelyett, hogy izlandi csodát emlegetnénk, inkább vegyünk példát róluk!
Izland a legkisebb népességű országként kvalifikálta magát az oroszországi focivébére, ezzel is bizonyítva, szó sincs egynyári csodáról. Miközben a mostani csapat tele van légiósokkal, Izlandon a fiatalok egész évben focizhatnak a fűtött csarnokokban, és még a legkisebbekkel is UEFA B licences edzők dolgoznak.

Az Eb-pótselejtező kapcsán annyit árult el, hogy a skandinávok már nagyon várják a meccset, mióta közel került a találkozó dátuma. Mivel már hazautazott Zachán, erről nem sokat beszélgetett izlandi csapattársaival, de a másodedző szerint a skandinávok nyernek.

„A másodedzővel beszéltem a meccsről, szerinte Izland nyer, szerintem meg mi. Remélem, nekem lesz igazam.”

A magyar válogatott csütörtökön 20:45-kor látja vendégül az izlandi csapatot, a mérkőzés győztese részt vehet majd a 2021-re halasztott Európa-bajnokságon.

Kiemelt kép: Szirtesi László / Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik