Nemzetközi foci

Ennyi pénzért már megszakadhatnak Budapesten az izlandiak

Az egyik nagy izlandi bank, az Íslandsbanki vezető kutatója szerint a helyi labdarúgás történetében még sohasem volt olyan értékes mérkőzés, mint amilyen a csütörtöki, Magyarország elleni Európa-bajnoki pótselejtező lesz. Ráadásul az elkövetkező hetekben Izland három válogatottja is bebiztosíthatja a helyét egy-egy nagyobb tornán.

A férfiválogatottnak, a női válogatottnak és az izlandi U21-es férfi csapatnak egyaránt lehetősége van arra, hogy a következő hetekben kivívja szereplését egy-egy nagy versenyen.

Az izlandi válogatott is bukott egy középpályást a koronavírus miatt
Egyik fél sem tud a lehető legerősebb csapatával kiállni.

A legfontosabb mérkőzés persze az Erik Hamrén vezette felnőtt válogatottra vár, amely csütörtökön a Puskás Arénában – immáron biztosan zárt kapuk mögött – a magyarok ellen lép pályára, és a meccs győztese ott lehet a jövő évi Európa-bajnokságon.

Szoboszlai Dominik Instagramon üzent: Jövök!
Az utolsó pillanatban mégis elengedte klubcsapata.

Björn Berg Gunnarsson, az Íslandsbanki kutatási vezetője szerint az izlandi futball történetében sohasem volt még ennyire fontos mérkőzés: óriási összeg forog kockán, az Izlandi Labdarúgó Szövetség akár másfél milliárd koronát (9 millió eurót, azaz 3,3 milliárd forintot) is kaphat győzelem esetén.

Szerinte ez a pénz rendkívüli jelentőséggel bírna a helyi futball számára, ebből a klubok és komoly bónusz formájában a játékosok is profitálhatnának.

Az izlandi szövetség arról nem tudott információt nyújtani, hogy mennyi pénzt kap, ha a női válogatott és az U21-esek is kvalifikálják magukat. A nők a 2022-es angliai Eb-re készülnek, a selejtezőcsoportban hat forduló után a második helyen állnak Svédország mögött, hátralévő két meccset Szlovákiában és Magyarországon játsszák – a két riválist hazai pályán egyaránt legyőzték.

Az U21-esek egyelőre csak csoportjuk 4. helyén állnak, de mindössze egy pont a hátrányuk az élen álló olaszok és írek mögött, így reménykedhetnek, hogy ott lesznek a jövőre esedékes magyar-szlovén közös rendezésű Eb-n.

Kiemelt fotó: Hétfői ködös edzés a FC Augsburg pályáján (Facebook.com/footballiceland)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik