Nemzetközi foci

Ők a nyertesei annak, hogy halasztják a foci-Eb-t

Az Európai Labdarúgó Szövetség kedden bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt az Európa-bajnokságot jövő nyárra halasztják.

Ez érthető döntés, amúgy is leállt szinte egész Európában a futballélet, még azt sem tudni, hogy fogják befejezni a bajnokságokat, úgyhogy csak még nagyobb káoszt okozott volna, ha a nagy összevisszaságban még ott lebegett volna a klubok és a játékosok szeme előtt, hogy az Eb-re is fel kell készülni.

Semmissé nyilváníthatja az UEFA a teljes szezont
Amennyiben egy bajnokságban nem tudják befejezni a teljes szezont, a jelenleg élen álló csapatok nem lennének bajnokok, jelentette ki Aleksander

A mostani Európa-bajnokság egyedülálló torna lett volna, hiszen Európa 12 városában, köztük Budapesten szórták volna szét a meccseket, a tavaly novemberben átadott Puskás Arénában lépett volna pályára az Eb-címvédő Portugália, valamint a világbajnok Franciaország, és abban reménykedtünk, hogy csatlakozik hozzájuk a pótselejtezőket sikerrel megvívó magyar válogatott.

Amíg a repülő- és meccsjegyeket, valamint a szállást lefoglaló drukkerek most bosszankodhatnak, addig vannak olyan futballisták, akiknek kifejezetten jól jött, hogy csak 2021-ben rendezik meg az Európa-bajnokságot.

A Real Madrid spanyol válogatott szélsője, Marco Asensio például biztosan nem bánkódik, hogy nem kell versenyt futnia az idővel. A játékos a Real augusztusi, Arsenal elleni egyesült államokbeli felkészülési meccsén szenvedett elülső keresztszalag-szakadást a bal térdében, amikor a labdáért harcolt Pierre-Emerick Aubameyanggal.

A keresztszalag-szakadás felépülési ideje 6-8 hónap, és azért is tartják az egyik legkellemetlenebb sérülésnek, mert a hosszú rehabilitáció nagyon meg tudja viselni lelkileg még az edzett profikat is. A Real, valamint a spanyol lapok folyamatosan beszámoltak arról, hogy halad Asensio felépülése, és január végén már az látszott a róla készült videón, hogy labdás gyakorlatokat is végez a különedzéseken.

A tervek szerint április második felében már pályára is léphetett volna, de mivel az Eb eredetileg június 12-én kezdődött volna, a spanyol szövetségi kapitány, Luis Enrique várhatóan május elején hirdette volna ki a keretet,

és Asensiónak az idő rövidsége miatt kevés esélye lett volna bekerülni.

Az Eb-részvétel miatt tehát egyelőre nem kell izgulnia a szélsőnek, aki a többi Real Madrid-játékoshoz hasonlóan házi karanténban edz, miután a focistákkal egy helyen készülő kosarasok közül Trey Thompkinsnál kimutatták a koronavírust.

Koronavírusos lett egy játékos, karantén a Real Madridnál
Egy helyen edzenek a kosarasok és a focisták.

Asensio a videói alapján nem unatkozik otthon, hol egy tekercs papírtörlővel dekázik,

hol a medence szélén lövöldözi a labdát a falhoz, kitalálva ezzel egy újfajta kihívást.

A Real legdrágább nyári igazolása, Eden Hazard 100 millió eurójába került a spanyol klubnak, de folyamatos sérülései miatt a belga támadó mindössze tíz bajnokin lépett pályára, ezeken 1 gólig és 4 gólpasszig jutott. Hazard már térd- és bokasérülés miatt is hiányzott ebben az idényben, februárban pedig a szárkapocscsontja repedt meg, úgyhogy az is benne volt a pakliban, hogy a szezonban már nem léphet pályára. Hiába van óriási formában idén a Manchester City támadó középpályása, Kevin de Bruyne, a vb-bronzérmes belga válogatottnak is óriási érvágás lett volna, ha a csapatban 106 alkalommal pályára lépő Hazard nélkül kellett volna nekivágnia az Eb-nek.

A január 12-én játszott Roma-Juventus olasz bajnoki két fiatal játékos számára is az idény utolsó meccsét jelentette: a hazaiaktól a 20 éves Nicoló Zaniolónak, a vendégektől a gólt is szerző, ellenfelénél két évvel idősebb Merih Demiralnak szakadt el az elülső keresztszalagja.

Zanioló az év egyik legnagyobb szólóját mutatta be, amikor a saját 16-osától indulva végigvitte a labdát, míg végül Matthijs De Ligt megállította.

A sérülést azonban nem a holland védő szerelése idézte elő, Zaniolónak a csel előtti kitámasztásnál ragadt le a jobb térde, ez jól látható ezen a lassított felvételen is.

Zanioló az Intertől érkezett a Romához, amikor a fővárosiak eladták Radja Nainggolant a milánóiaknak, és a mostani idényben húzóembere volt csapatának, a bajnokságban és az EL-ben 24 meccsen 6 gólt és 2 gólpasszt rakott a közösbe. Az örmények elleni, 9-1-es győzelmet hozó Eb-selejtezőn az első és a második gólját is megszerezte a válogatottban, és a teljesítményét látva elég valószínű, hogy Roberto Mancini szövetségi kapitány számított volna rá az Eb-n, ha nincs a sérülés.

Demiral első Juve-mezben szerzett góljának nem sokáig örülhetett, mert egy felugrás után nagyon rosszul fogott talajt, és bár Zaniolóval ellentétben a saját lábán hagyta el a pályát, a vizsgálatok során kiderült, hogy az elülső keresztszalag és a külső meniszkusz sérülése miatt nála is műtétre lesz szükség.

A remek felépítésű, 12-szeres török válogatott Demiral pont akkor sérült meg, amikor kezdte bejátszani magát a Juvéba, egymás után három bajnokin volt végig a pályán, aztán jött a peches római rangadó.

Az Internél is van egy játékos, aki biztosan nem szentségel a halasztás miatt, a tavaly nyáron a Sassuolótól 5 millió euróért kölcsönbe érkező Stefano Sensi ugyanis lábfejsérüléséből gyógyulgat. Pedig az idény elején ellenállhatatlan volt, az első hat bajnokin három gólt és négy gólpasszt jegyzett, azóta viszont a sérülések miatt alig-alig játszott. Most Sensi is kapott egy lehetőséget, hogy a következő idényben meggyőzze Mancinit, hogy vigye el magával az Eb-re.

Amíg félbe nem szakították a Serie A-t, addig a Juvét szorongató Lazio mellett a Verona okozta a bajnokság legkellemesebb meglepetését. Az egyelőre befagyasztott tabellán az újonc a nyolcadik helyen áll, és ha folytatják az idényt, nem az lesz a kérdés, hogy marad-e az élvonal tagja, hanem, hogy odaér-e a nemzetközi kupaszereplést érő hatodik helyre, amelytől egy meccsel kevesebbet játszva csak négy pontra van.

A Verona egyik legjobbja a 28 éves jobbhátvéd, Davide Faraoni volt eddig, akinek három gólja és három gólpassza mutatja, hogy nem az a klasszikus védő, aki csak hátul hasznos, hanem a támadásokat is aktívan segíti.

Faraoni bokasérülése miatt a Verona utolsó meccsén, a Sampdoria otthonában 2-1-re elveszített találkozón már nem lépett pályára, de mire várhatóan újra jelenése lesz a csapatának, addigra jó eséllyel ismét teljes értékű edzésmunkát végezhet.

A Football Italia azt írja, a dinamikus és atletikus Faraoni, aki eddig hét alkalommal szerepelt a válogatottban, akár be is férhet Mancini Eb-keretébe, idén legalábbis is jóval többet mutatott, mint posztriválisa, a juvés Mattia De Sciglio.

A három vb-döntőt (1974, 1978, 2010) is elvesztő holland válogatott a 2016-os Eb-ről és a 2018-as vébéről is lemaradt, a 2020-as, illetve immár 2021-es Eb-re ellenben kijutott. A korábban a Manchester Unitednél is megfordult Memphis Depaynak nagy szerepe van abban, hogy a hollandok visszatértek a nagyszínpadra, hat Eb-selejtezőn hat góllal és nyolc gólpasszal tolta meg a csapat szekerét.

Depay klubjában, az Olympique Lyonban sem szerénykedett, öt BL-csoportmeccsen ötször volt eredményes, a francia bajnokságban pedig 13 forduló alatt 9 gólt szerzett.

Az élet azonban már csak olyan, hogy ha minden sínen van, csúnyán bokán, vagy Depay esetében inkább térden rúgja az embert, a decemberi keresztszalag-szakadása egyben a szezon végét jelentette a számára.

Depay azonban nem törődött ebbe bele, és a Lyonnál amiatt aggódtak, hogy a támadó annyira sietteti a felépülését az Eb miatt, hogy nem a klub által ajánlott orvosi stábot választotta a rehabilitációjához, hanem ment a saját feje után. A klub nem nagyon mert keménykedni játékosával, akinek a szerződése jövő nyáron jár le, és ahhoz túl jók a mutatói, hogy a Lyon megkockáztassa, a 26 éves labdarúgó dacból ingyen lelépjen

Két hónappal a sérülése után már futóedzéseket végzett és labdázott, ami szintén a (kissé túlzott) elszántságát bizonyította, de most lassíthat, és ennek a legjobban a Lyon vezetősége örülhet.

Pocsékul kezdődött a 2020-as év a Tottenhamnek, amely a Southampton elleni, 1-0-s vereség alkalmával a csapat leggólerősebb játékosát, Harry Kane-t is elvesztette. A 2018-as vébé gólkirályának meg is kellett műteni a combját, és a beavatkozás után az volt a mondás, hogy talán április végén vagy május elején már visszatérhet, de volt olyan forgatókönyv is, miszerint csak a következő idényben lép újra pályára.

Kane elvesztése óta a Spurs 15 tétmeccset vívott, és ezek közül mindössze ötöt nyert meg, ebből kettőt az FA Kupában, ahonnan azóta kiesett a Norwich elleni, büntetőkkel elvesztett párharc során.

A Kane mellett több másik kulcsemberét is nélkülöző Spurs kettős vereséggel búcsúzott Gulácsi Péter RB Leipzigje ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, és ha újraindítják a bajnokságot, akkor José Mourinho csapatának azért kell hajtania, hogy legalább az ötödik helyre odaérjen, mert a Manchester City kizárása miatt elvben ez is BL-részvételt ér.

A feladat nem lehetetlen, kilenc meccs van hátra, és az ötödik Manchester United csak négy ponttal áll jobban, mint a Tottenham.

Hogy mikortól tud segíteni a csapatának, az egyelőre még bizonytalan, de az angol válogatott jól járt az Eb elhalasztásával, mert egy jó formában lévő Kane-re – 45 válogatott meccsen eddig 32 gólt szerzett – óriási szüksége van a legutóbbi vébé negyedik helyezettjének. Már csak azért is, mert a 2018-as vébé bebizonyította, milyen vezér is Harry Kane.

Ha a Manchester United végül az első öt között végez, akkor a szurkolók biztos nem Paul Pogbát éltetik majd a leghangosabban, a világbajnok francia középpályás eddig ugyanis mindössze hét bajnokin játszott a szezonban. A 27 éves Pogba elhúzódó bokaproblémái miatt utoljára a karácsonyi fordulóban húzott mezt, amikor egy félidőt vállalt a Newcastle elleni 4-1-es siker alkalmával.

Ole Gunnar Solskjaer, a MU edzője március 11-én kissé ellentmondásosan azt nyilatkozta játékosáról, hogy már küszöbön áll a visszatérése, majd hozzátette, hogy Pogba még nem is edzett együtt a társaival. A United ötödik helye annak fényében nagy szó, hogy Pogba mellett az utóbbi két hónapban a házi gólkirály, Marcus Rashford sem játszhatott, aki nem volt százszázalékos állapotban, Solskjaer viszont túlhajtotta, aminek fáradásos törés lett a vége.

Normál esetben Kane mellett Rashford felépüléséért is izgulhattak volna az angol válogatott szurkolói, de az UEFA döntése kisimította a ráncokat. Solskjaernak meg az a szerencséje, hogy lett egy új vezére Bruno Fernandes személyében.

Bruno Fernandesnél nagyobb mentőövet nem dobhattak volna Solskjaernak
Megnéztük, van-e olyan forgatókönyv a MU-nál, melyben a norvég edző a kispadon maradhat.

Leroy Sané 10 góllal és 11 gólpasszal vette ki a részét az előző idényben a Manchester City bajnoki címéből, majd a Bayern München hónapokon át üldözte őt, de Sané az új szezont is Angliában kezdte. Az idény első tétmeccsén, a Liverpool elleni Community Shielden aztán mindössze 13 percet töltött a pályán, amikor az elülső keresztszalagja megadta magát.

A tavalyi statisztikát és a City Liverpoollal szembeni, 25 pontos hátrányát látva nyugodtan elmondható, hogy Pep Guardiola csapatából nagyon hiányzott a német szélső, aki a klub második csapatában már játszott felépülése óta, és edzője is azt nyilatkozta róla a koronavírus miatti leállás előtt, hogy heteken belül bevethető lesz.

A címvédő német válogatott kapitánya, Joachim Löw a 2018-as vébére nem vitte magával Sanét, kapott is hideget-meleget, amikor a Nationalelf már a csoportkör után hazakulloghatott. Hogy Löw azóta meggondolta-e magát, és már belefér-e a terveibe Sané, azt még nem tudni, de a szélsőnek most lesz egy éve, hogy játékával beírassa magát a kapitány noteszába.

Úgy néz ki, lesz ideje kellő játékpercet összehozni két másik német válogatott játékosnak is, a Bayern belső védője, Niklas Süle az előzetes tervek alapján április végén húzhat ismét stoplist éles meccsen térdműtétje után, míg a Juventus középpályása, Sami Khedira, aki decemberben feküdt kés alá, csapata utolsó mérkőzésén, az Inter elleni rangadón már a kispadra is leülhetett.

A kiemelt képen Nicoló Zaniolót (balra) vigasztalja csapattársa, Alessandro Florenzi. Fotó: Matteo Ciambelli / NurPhoto

Olvasói sztorik