Nemzetközi foci sport

A portugál focista, aki még Cristiano Ronaldót is háttérbe szorítja

Bernardo Silva majdnem mindent megnyert a szezonban a Manchester Cityvel, amit meg lehetett, közben Portugáliát is aranyéremig vezette a Nemzetek Ligájában. A 24 éves játékos szép csendben az Aranylabda-esélyesek közé is belépett.

Kicsit elhomályosította Portugália Nemzetek Ligája-győzelmét az, ami a meccs után történt a pályán: ekkor jelentették be, hogy Bernardo Silva lett a négyes döntő legjobb játékosa. Az elődöntőben Svájcot triplával elintéző Cristiano Ronaldo nem repesett a boldogságtól, és bár lehet csak túlmagyarázás, hogy nem örült a másik sikerének, mindenesetre furcsán fogadta a hírt a mindig a maximalizmusra törő csapatkapitány.

A jelenet azonnal világhírű lett, miközben arról viszonylag kevesebb szó esett, hogy Silva tényleg megérdemelte a legjobbnak járó elismerést.

Cristiano Ronaldo nem örült csapattársa különdíjának
Bernardo Silva lett a Nemzetek Ligája négyes döntőjének legjobbja.

Már a Svájc elleni meccsen is a mezőny egyik, ha nem a legjobb játékosa volt, persze érthető, ha a legmagasabb osztályzatokat a mesterhármast jegyző Ronaldo kapta. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a második, végül győzelmet érő gólját Silva készítette elő, mint ahogyan a döntőben is ő adta a gólpasszt Goncalo Guedes mindent eldöntő találatánál. Abban az asszisztban benne volt minden, amit a középpályás játékáról el lehet mondani: mérhetetlenül magas játékintelligencia és művészet. A mai mezőnyben kevesen tudták volna így felmérni látatlanban, hol helyezkedhetnek a csapattársak és mi a legjobb megoldás. De emellett is ő volt az aranyrangadó legmeghatározóbb játékosa, öt helyzetet alakított ki, ez toronymagasan a legjobb mutató volt.

Portugália győztes gólja a Nemzetek Ligája döntőjében:

A Nemzetek Ligája megnyerése csak a csúcsa volt a 24 éves portugál félelmetesen jó szezonjának, a pont a mondat végén.

Bernardo Silva ráadásul nem csak végigutazta ezeket a hónapokat, sok esetben ő volt az alfa és az ómega klubjában és a válogatottban is, nem véletlen, hogy a Citynél az idény legjobbjának választották, majd a Nemzetek Ligájában is kitüntették a teljesítményéért. Persze ez egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy Pep Guardiola már februárban azt mondta róla:

Most szinte képtelenség, hogy kihagyjam a csapatból. Jelenleg úgy nézünk ki, ha pályára lépünk, hogy van Bernardo Silva és tíz másik játékos.

Ennél alighanem nincs nagyobb elismerés, Guardiola nem az az edző, aki indokolatlanul túldicsérné a játékosait. Akiről így beszél, az bizony tényleg a világelitbe illő teljesítményt nyújt. Silva játékát mindemellett élmény nézni, ő nem erőből vagy gyorsaságával hagyja le az ellenfeleit, hanem kecsesen körbetáncolja őket a labdával.

Pedig amikor nevelőklubjától, a Benficától kölcsönvette 2014-ben a Monaco – egy szem portugál élvonalbeli meccsel a lábában –, akkor még azt gondolták, inkább védekező feladatokat fog ellátni, az első fél szezonja nem is sikerült olyan kiemelkedően. De valamit megláttak benne, így fél év után aktiválták a kivásárlási opciójukat, Bernardo Silva pedig előlépett játékszervezővé.

A Monaco egyre sikeresebb lett vele, a csúcs egyértelműen a 2017-es francia bajnoki cím és az akkori BL-elődöntő volt a Kylian Mbappé-féle csapattal. Ott a francia csatár vitte el – teljesen érthetően – a fókuszt, de a menetelésben ugyanakkora szerepe volt a portugálnak is. Ezt látta meg Guardiola is, aki több nagycsapat orra elől halászta el 50 millió euróért 2017 nyarán.

Bernardo Silva most Guardiola kedvenc játékosa Fotó: Oli SCARFF / AFP

Az első manchesteri szezonja próbatétel is volt. Sok meccsen játszott, többnyire a kispadról szállt be, ám még így is voltak olyan villanásai, mint a győztes gólja a Chelsea ellen a bajnoki hajrában.

Ekkor vívta ki a katalán edzője elismerését, aki egy későbbi interjúban azt mondta, lenyűgözte az az alázat és magatartás, amit Silva ezekben a hónapokban tanúsított.

Második idényében már, ahogy korábban Guardiolától idéztük, kihagyhatatlan volt a Manchester Cityből. A klubjában 51 meccsen szerzett 13 gólja és 14 gólpassza önmagában jó mutató, de ezek csak az alap statisztikák, nem mutatják meg igazán, mekkora hatással volt a játékra. Ha kellett, passzaival, máskor szereléseivel tűnt ki, vagy azzal, hogy végigcselezte a pályát, hogy helyzetbe hozza társait. Edzője előszeretettel cserélgette a posztjait, négy különböző szerepkörben is játszott – mindegyikben kiemelkedően.

Közben a válogatottban is egyre inkább rá terelődik a hangsúly, sokak szerint ő a portugál foci következő nagy sztárja Cristiano Ronaldo után. Pep Guardiolát egyszer meg is kérdezték erről, ez volt a válasza:

Már most a legnagyobb sztárjuk. Imádni való ember, szeretek vele dolgozni. Ő az egyik legtehetségesebb játékos, akit valaha láttam.

Bernardo Silva ezzel a teljesítménnyel egyébként szép lassan odaért az Aranylabda-várományosok élmezőnyébe. A Bleacher Report próbálkozik azzal, hogy rangsorolja a legnagyobb esélyeseket: jelen állás szerint csak Virgil van Dijk és Lionel Messi előzi meg. Nem túl valószínű, hogy a BL-győztes holland védőt, vagy a Copa América-elsőségre hajtó argentint lenyomja még idén, de elnézve Bernardo Silva meredeken felfelé ívelő karrierjét, biztosak lehetünk benne, hogy lesz még ennél is közelebb az Aranylabdához.

Nyitókép: Pedro Fiuza / NurPhoto 

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!