Nemzetközi foci

Storck támadó futballt ígér

Az U20-válogatott edzője szerint Németországban sem gyorsabbak a labdarúgók, mint Magyarországon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Bernd Storck, a Magyar Labdarúgó Szövetség márciusban kinevezett sportigazgatója azt ígéri, csapatai, az utánpótlás-válogatottak támadó futballt fognak játszani.

A német szakember szűk körben tartott előadásán kifejtette, hogy alapvetően a 4-2-3-1-es játékrendszert preferálja, amely támadásban 4-1-4-1-gyé alakul át. A sokpasszos német stílust szeretné meghonosítani, amelyben a játékosok helyezkedése nyomán folyamatosan háromszögek alakulnak ki, ez elősegíti, hogy a labdás játékosnak mindig legalább két hozzá közel álló társa legyen, akinek továbbíthatja a labdát.

A sportigazgató első igazán komoly feladata az új-zélandi U20-as világbajnokságon lesz júniusban, amelyen sorrendben az észak-koreai, a brazil és a nigériai csapattal találkoznak a magyarok a csoportküzdelmek során. A kijelölt harmincfős bő keret már túl van az első edzőtáboron, amelyet a korosztályos tornán szintén résztvevő Mianmar ellen 3-0-ra megnyert felkészülési mérkőzés zárt. Ezt követően Storck elégedetten értékelt, mert szerinte máris érzékelhető volt a különbség a csapat játékában a korábbiakhoz képest.

Storck szerint a tavalyi, hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságon a rengeteg elkövetett szabálytalanság volt az együttes egyik legnagyobb problémája: a három meccsen több mint hatvan szabálytalanságot számolt össze, és kétszer is tizenegyesből szerzett vezetést az ellenfél. Szerinte jó helyezkedéssel, egymás kisegítésével kiküszöbölhető a felesleges szabálytalanság, mindig közel kell lenni az ellenfélhez, de nem szabad lerohanni és szabálytalankodni állandóan. Kiemelte, a Mianmar elleni találkozón mindössze hét magyar szabálytalanságot fújt le a bíró.

– Az első, észak-koreaiak elleni meccsünk lesz a legfontosabb, azon mindenképpen nyernünk kell. A másik két találkozó rendkívül nehéz lesz. A brazilokat nem kell bemutatni, náluk bármilyen válogatottat nézünk, minden játékos tud futballozni, míg Nigéria veretlenül nyerte meg a kontinentális bajnokságot – mondta Storck, aki sokat futó, harcos, de ésszel játszó gárdát ígér, egyúttal kijelentette, a brazilok ellen is azt a játékstílust várja a csapatától, amit Mianmar ellen. Szerinte ilyen szempontból teljesen mindegy, ki az ellenfél, senki ellen nem fognak beállni védekezni.

A sportigazgató kifejtette, a válogatottnál természetesen fontos az eredmény, de számára még fontosabb, hogy viszontlássa a pályán az elképzeléseit, mert tulajdonképpen az a feladata, hogy az A-válogatott számára kineveljen játékosokat. Azt ugyanakkor hozzátette, a felnőttek jelenleg zajló Európa-bajnoki selejtezősorozatában szerinte Dárdai Pál szövetségi kapitány nem fog kipróbálni senkit az együttesből, mivel óriási eredménykényszer alatt szerepel a csapata, így nincs módja a kísérletezésre.

Az U20-as válogatott második összetartása vasárnaptól csütörtökig tart majd, a közvetlen felkészülés pedig május 17-én rajtol, a csapat pedig két nappal később utazik Új-Zélandra.

A 21 fős keret kialakításával kapcsolatban elmondta, könnyen lehet, hogy Kalmár Zsoltra nem számíthat, mert feljutásért küzdő klubja, a német RB Leipzig vélhetően nem engedi majd el a felnőtt válogatottban már bemutatkozott játékost.

– Munkába állásom után az első dolgom volt, hogy levelet írtam az akadémiáknak és a kiemelt utánpótlásképző kluboknak, és megkértem őket, hogy küldjenek egy listát a legjobb labdarúgóikról – idézi Bernd Storckot az MLSZ honlapja. – Ezt követően kezdtük meg a labdarúgók felmérését, amihez nemzetközileg jól ismert, de Magyarországon nem mindenki által használt teszteket végeztünk el, lemérve az aerob és anaerob teljesítményüket, gyorsaságukat, állóképességüket, erejüket, agilitásukat, koordinációjukat. Az eredmények ismeretében ki merem jelenteni, hogy minden korosztályban remek képességű labdarúgók állnak rendelkezésünkre.

– A legtöbb teszten nemzetközileg is megfelelő eredményeket értek el a játékosok, az U20-as válogatott harmincméteres sprintjeinek eredményei alapján például elmondható, hogy Németországban sem gyorsabbak a labdarúgók, mint Magyarországon. Ennek ellenére a játék sebessége elmarad a nyugatitól, aminek a magyarázata részben az, hogy a magyar játékosoknál a maximális teljesítmény leadása után a nemzetközi szinten elvártnál jóval hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ismét maximális teljesítményt tudjanak leadni. Ez természetesen fejleszthető mutató, és dolgozunk is a fejlesztésén, de ebben az akadémiáknak, kluboknak is partnereknek kell lenniük. Ezen kívül fontosnak tartom, hogy neveljük is a játékosokat, ráébresszük őket, hogy munkájuk során a saját jövőjük is a tét.

– Meg kell érteniük, mit miért tesznek edzéseken, tudniuk kell, mit ehetnek, hogyan tudják formában tartani magukat, és nem csupán gondolkodás nélkül megcsinálni, amit mondanak nekik. Ezen kívül át kell érezniük, hogy a válogatottság felelősséggel jár, büszkének kell lenniük arra, hogy viselhetik a címeres mezt, és ennek megfelelően kell teljesíteniük a pályán. Biztos vagyok benne, hogy azzal a minőséggel, amit a játékosok képviselnek, és azzal az úttal, amit elkezdtünk megvalósítani itt, két-három év alatt komoly sikereket érnek el a magyar korosztályos válogatottak, amennyiben a kiemelt műhelyeknél folyamatosan emelkedik a színvonal, és a munkát mindenhol alárendelik a hosszútávú érdekeknek, a rövidtávú eredményesség helyett. Az MLSZ részben éppen azért alkalmaz engem, hogy mindezt segíteni tudjam, de ebben a folyamatban segítségül szolgálhatnak az akadémiai auditot végző Double Pass ajánlásai is – mondta végül Bernd Storck.

Olvasói sztorik