Nemzetközi foci

Nem biztos, hogy játszhat Dzsudzsák

Dárdai Pál elmondta: a magyar válogatott csapatkapitányának lábsérülése még mindig nem jött rendbe teljesen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Telkiben, az MLSZ edzőközpontjában szombat délután megtartotta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatóját Dárdai Pál, a vasárnap esti, Görögország elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Dárdai elmondta, még mindig nem teljesen biztos, hogy Dzsudzsák Balázs pályára léphet a mérkőzésen, mert továbbra sem jött rendbe teljesen a lábsérülés. Hozzátette: megbízik annyira a csapatkapitányban, hogy ő döntheti el, vállalja-e a játékot.

– Ez egy hosszú hét volt, hiszen hétfőn jöttünk be az edzőtáborba, és vasárnap lesz a mérkőzés. Megpróbáltuk az edzéseket és a szabadidős programokat úgy összeállítani, hogy a játékosok ne fásuljanak el és maradjanak frissek. Úgy gondolom, hogy ez sikerült. Remélem, az utolsó edzés senki nem fog megsérülni, mert már voltak ugye sérülések, de kompenzáltuk. A srácok jól dolgoztak, meglátjuk, mit hoz a holnap – kezdte Dárdai Pál.

Nem a játékrendszerek fognak dönteni

– Mennyire magabiztos, illetve mennyire elégedett a csapat heti edzésmunkájával?
– Érdekes hét van mögöttünk, mert voltak olyan pillanatok, amikor úgy gondoltam, hogy lehet, most oda kéne csapni, mert valami nem annyira tetszett, de amikor jöttek az intenzív játékok, amit olyan magas színvonalon megcsinálták a srácok, hogy megnyugodtam. A következő nap ugyanígy volt. Ott tartunk, hogy magabiztos vagyok, de van bennem egy kis… Majd holnap, a tizedik perc környékén meg tudom saccolni, mi lesz.

– Tudja-e már, mire számíthat a görög csapattól?
– Biztosan jó mentalitású csapat fog pályára lépni, amely győzni akar, és azért jön, hogy elvigye a három pontot. A mi három pontunkat, mert ez a mi három pontunk, ezért ellen fogunk állni, és mindent megteszünk, hogy ez a mi három pontunk is maradjon. Ettől függetlenül ez egy olyan mérkőzés, amelyen bárki nyerhet és döntetlen is lehet. Ez háromesélyes meccs, amelyen a pillanatnyi forma fog dönteni. A srácok összefogtak, fizikálisan, taktikailag és mentálisan fel vannak készítve. Ha a görögöknek is sikerül ez a három dolog, akkor lehet, hogy egy pontrúgás dönt, de meg nem mondom, kinek a javára. Mi csak a saját válogatottunkkal foglalkoztunk, de amit kellett, azt a hét elején elmondtunk a görögökről a csapatnak, ahogy a korábbi ellenfelek esetében is. Az más dolog, hogy pontosan nem tudjuk megmondani, milyen játékrendszerben játszanak majd, de szerintem nem is a játékrendszerek fognak dönteni, hanem a mentalitás. A stábom és én meg vagyunk győződve róla, hogy jó mentalitású csapatunk van, azért tudtunk a korábbi meccseinkből jól kijönni. Ezt kell megint előhozni, igaz, ez nehéz, mert néhány hónapig nem volt együtt a társaság.

Számunkra nem lesz sorsdöntő

– Kikiáltható sorsdöntőnek ez a meccs?
– Őszinte leszek: úgy gondolom, ezen a mérkőzésen mi csak nyerhetünk. Ha a legrosszabból indulunk ki, és megvernek bennünket, ugyanúgy versenyben maradunk, hiszen a célkitűzésünk a harmadik hely volt. Még egyszer mondom, mi csak nyerhetünk, de hogy mit nyerhetünk, azt mondjátok meg ti, ne én mondjam! – adta vissza a szót az újságíróknak a kapitány.

– Tehát nem beszélhetünk sorsdöntő meccsről?
– Ezek olyan szép szavak. Ha erre azt mondjuk, hogy sorsdöntő, de akkor mi lesz a következő? És ha mindkettőt megnyerjük, akkor mi lesz az azt követő? Szerintem nem sorsdöntő, hanem egy mérkőzés az összes közül. Egy mérkőzés ahhoz, hogy elérjük a célunkat, ami a harmadik hely. Ha nyerünk, akkor pedig gondoljátok el ti, hogy ezzel mit tudunk húzni… Mert én nem szeretnék róla beszélni. Csendben kell maradni, dolgozni, és majd a meccs után meg lehet beszélni, hogy a mi sorsunkban ez mit hoz.

– Van-e még bármilyen kérdőjel a fejében a kezdőcsapattal kapcsolatban?
– Még van, igen. Sasszemekkel figyelni fogom a stábommal együtt az edzést, mert van még egy-két kérdőjel, de nincs ezzel semmi probléma. Valószínűleg ez abból adódott, hogy hosszú volt a felkészülés, valaki közelebbről jött, valaki messzebbről, valaki sérült volt, meg kellett várni, hogy felépüljön. Mindig vannak tervezett cseréim. Ha ma látok valakit, aki egy kicsit húzza vagy visszaveszi magát, akkor nem biztos, hogy befér a tervezett cserék közé. Akkor megint pörgetem az agyamat, hogyan tudok nyerni az utolsó húsz percben, kit tudok oda betenni. Nekem nincs cserejátékosom, nekem egy csapatom van, nyerni akarok, és fel vagyunk készülve, hogy mi van az utolsó tíz percben, és mi van az első húszban. Ezt össze kell rakni, de ehhez még kell a mai edzés.

Dzsudzsák játéka bizonytalan

– Az őszi selejtezőkhöz képest mennyire fognak vajon mást játszani a görögök?
– Biztosan más felfogásban fognak játszani, ha nyerni akarnak. Ők is szeretnek váltássokkal dolgozni, biztosan ki akarnak engedni bennünket, de nem biztos, hogy mi ki fogunk menni, nagy taktikai csata lesz. Megvárjuk, mikor kerülünk sorra. Most, meccs előtt erről nem tudok bármit is mondani, mint a finnek ellen, amikor az ember megtervezte, elmondta, hogy így érzem, ez lesz. Nem ismerem az ellenfelet, pedig szeretek felkészülni belőlük és szeretem a csapatot felkészíteni. Maximálisan felkészültünk, úgy gondolom, nagy meglepetés nem fog minket érni a játékrendszerükben és a felfogásukban. A spártai harcosok biztosan harcolni fognak, nagyon kellemetlen ellenfél, ha gólt kapunk, nagyon tudnak védekezni, de a mi csapatunk is tudja ezt.

– Dzsudzsák Balázs lábával mi a helyzet?
– Még most sem teljesen száz százalékos, őt is meg kell nézni a mai edzésen. Ő olyan játékos, hogy ha úgy dönt, hogy játszik, akkor játszani fog, ha nem tud, akkor nem.

– Készül valamiféle meglepetéssel?
– Nincs meglepetés a részünkről, ismeritek a csapatunkat, a csapatjátékunkat, nem fogunk változtatni. Nyerni akarunk, megvan rá a receptünk, oldja meg az ellenfél.

– Előfordult a mostani felkészülés során, hogy vissza kellett fogni a csapatot?
– Nem volt ilyen, amikor kellett, nagyon jól tették a dolgukat. Amikor kicsit langyosabb volt az edzés első fele, az intenzív, minőségi részét akkor is nagyon jól megcsinálták. Nem tudok rájuk egy rossz szót sem szólni, pedig szeretem, ha a héten egyszer valamit elszúrnak, hogy oda lehessen csapni, de ez nem jött össze. Bízom benne, hogy tényleg ilyen profik, és úgy fogják kezdeni a meccset, ahogyan az intenzív játékokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik