Nemzetközi foci

Öt év, négy szövetségi kapitány

Az elmúlt időszakban a magyarok és a görögök válogatottnál sem volt biztos pont az edzői poszt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott vasárnap Görögország legjobbjaival csap össze az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. Mindkét csapatnak hatalmas szüksége van a pontokra, hiszen a mieink a második (legrosszabb esetben a harmadik) helyre pályáznak, míg ellenfelünk pocsék rajtja után csak az utolsó helyen tanyázik.

Ezúttal nem a játékosok, hanem a szövetségi kapitányok kerültek a fókuszba. Érdekesség, hogy az elmúlt tíz évben nyolc tréner is irányította a magyar válogatottat, a görögöknél pedig öten fordultak meg. Sokkal többet mondó információ, hogy az elmúlt öt évben nálunk is, és ellenfelünknél is négy-négy kapitány dolgozott.

A görögöknek ez elég furcsa lehet, hiszen a legendás Otto Rehhagel képviselte az állandóságot 2001 és 2010 között, amikor az együttes soha nem látott magasságokba emelkedett. A legnagyobb sikerük kétségtelenül a 2004-es Európa-bajnoki győzelem. Őt Fernando Santos követte, akivel a válogatott bejutott a 2014-es világbajnokság nyolcaddöntőjébe, ami szintén rekordnak számít az országban. Santos ma már hazája válogatottját, Portugáliát irányítja. Itt kezdődtek a hellének problémái…

Santos utódja Claudio Ranieri lett, akinek az volt a feladata, hogy az első kalapban lévő válogatottat kivezesse a 2016-os Európa-bajnokságra. Azonban a sokat látott olasz tréner jobban tette volna, ha marad a Monacónál, hiszen az ő irányítása alatt négy selejtezőmérkőzésen egy döntetlen mellett három vereség volt a mérleg. A görögök összesen egy gólt szereztek és ötöt kaptak, Ranierinek tehát nem volt maradása. Kosztasz Tszanasz megbízott szövetségi kapitányként egy barátságos mérkőzésen irányította hazája válogatottját 2014 végén. Végül a görög szövetség az uruguayi Sergio Markarián mellett voksolt, tehát az ő feladata lesz menteni a menthetőt, és megszerezni a pótselejtezőt érő harmadik helyet. A hetvenéves tréner több válogatottat is irányított már pályafutása során. Kétszer is dolgozott Paraguay csapatának élén, legutóbb pedig Peru szövetségi kapitányi pozícióját töltötte be. A görögöknél nem számít ismeretlen névnek, hiszen 2002 és 2004 között a Panathinaikosz együttesét irányította.

Vajon a görögök megtalálták az ideális szövetségi kapitányt, vagy tovább kell keresniük Otto Rehhagel méltó örökösét?

A magyar válogatottnál jönnek-mennek a szövetségi kapitányok, csak Egervári Sándornak sikerült három évig betöltenie a pozíciót. De kezdjük ezúttal is bő tíz évvel ezelőtt, hiszen 2004 és 2006 között Lothar Matthäus irányította nemzeti tizenegyünket, de a németek legyőzésén kívül számottevő sikereket nem ért el, majd Bozsik Péter következett, akit hét meccs után Várhidi Péter váltott. Komoly tétmeccsen neki sem sikerült maradandót alkotnia, de munkásságának üde színfoltja, amikor egy barátságos mérkőzésen a friss világbajnok olasz válogatottat sikerült Budapesten 3-1-re legyőzni. 2008-ban ismételt egy külföldi trénerre esett a választás, Erwin Koeman személyében. Ha lehetett volna választani, a Koeman-fivérek közül valószínűleg inkább Ronaldra voksolunk… A fiatalabbik Koeman 35 százalékos győzelmi mutatója az elmúlt tíz év leggyengébb produkciója. 2008-ban távoznia kellett a hollandnak, és utódja az U20-as válogatottal gyönyörű sikert elérő, világbajnoki bronzérmet szerző Egervári Sándor lett. Összehasonlításképpen az ő győzelmi mutatója ötven százalékos.

Hosszú idő után újra megvolt az esélyünk kijutni egy nemzetközi eseményre, de tudjuk, nem sikerült, bár legalább sokáig versenyben voltunk. Egervárinak a románok (3-0) és a hollandok (8-1) elleni vereség csukta be a kaput. 2013-ban Csábi József megbízott edzőként vette át a válogatottat egy meccs erejéig. Még mindig 2013-at írunk, amikor külföldi sztáredzők nevei jelentek meg a sajtóban lehetséges jelöltként, de végül a Győri ETO bajnokcsapatának vezetőedzője, Pintér Attila került a magyar válogatott élére. Öt mérkőzésen irányította, majd az Észak-Írország elleni vereség után kellett távoznia. Utódja a korábbi 61-szeres válogatott Dárdai Pál lett, aki eddig remekül helytállt, és hamar megkedveltette magát a publikummal, meg persze az eredmények is jöttek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik