Nemzetközi foci

Nyár óta nyeretlenek a görögök

Kérdés, a kvalifikációs sorozatban meddig tart a mieinknél háromszor értékesebb ellenfél vesszőfutása...

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A görögök elleni Európa-bajnoki selejtezőre készül a magyar válogatott. Dárdai Pál együttese vasárnap este fogadja a csoport utolsó helyén egy ponttal álló riválist a Groupama Arénában. Amennyiben a mieink nyernek, szinte biztosan leszakítják a görögöket a továbbjutásért folytatott harcban, de döntetlennel is komoly lépéselőnybe kerülhetnek.

Az ellenfél újdonsült szakvezetője, Sergio Markarián 25 játékosnak szavazott bizalmat. Igencsak komoly nevekkel érkeznek: ott van a keretben a Borussia Dortmund játékosa, Szokratisz Papasztatopulosz, illetve az AS Romát erősítő Vasszilisz Toroszidisz, Kosztasz Manolasz és José Holebasz is. Természetesen a pillanatnyi forma lesz a mérvadó, de azért sokat elmond a két együttes közti különbségről, hogy míg a magyar válogatottba ezúttal behívott játékosok összértéke éppen csak átlépi a 36 millió eurót, addig az imént felsorolt négy játékos önmagában negyvenmilliós összértékkel bír. A görög keret egészét tekintve a piaci érték meghaladja a százmillió eurót – a német transfermarkt.de becslései alapján.

Nincs jó formában az ellenfél

Az elmúlt év végi teljesítményt tekintve a görögöknek lenne min javítaniuk. A világbajnokságon a legjobb 16 között búcsúzó együttes az Európa-bajnoki selejtezőben egyelőre nyeretlen: a három hazai meccsén gólt sem lőtt, így kapott ki sorozatban Romániától, Észak-Írországtól és óriási meglepetésre Feröertől is, míg közben 1-1-re végzett a finnek otthonában. November 18-án a szerbek elleni barátságos meccsel zárta az évet, de továbbra is képtelen volt gólt lőni, míg a vendégek kétszer is beköszöntek. Elmúlt hat hivatalos mérkőzésén nyeretlen tehát a görög csapat, amely utoljára Elefántcsontpartot győzte le a vébé-csoportkörben.

Ennek (is) köszönhetően több változás van a legutóbb összehívott kerethez képest: 11 helyen módosult a görögök összeállítása a szerbek elleni meccs óta, igaz a mieinknél is volt néhány csere az oroszok elleni barátságos találkozóhoz képest, egész pontosan hét olyan játékos maradt ki, akik az ősz utolsó válogatott keretébe meghívót kaptak. A vendégeknél mindenképpen nagy veszteség Jannisz Maniatisz és Petrosz Mantalosz – a két középpályás sérülés miatt marad le az összecsapásról.

Tétmeccsen veretlenül Dárdaival

A magyar válogatott jobb formát mutat, mint a soros ellenfél. Dárdai Pállal tétmeccsen veretlen az együttes; az északírek elleni vereség után kinevezett kapitánnyal döntetlent ért el Romániában, majd legyőzte Feröert és Finnországot. Az oroszok elleni barátságos meccsen megszakadt az abszolút veretlenség, de az ott mutatott játék – figyelembe véve, hogy a kapitány több játékost is kipróbált akkor – is bizakodásra adhat okot.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Király Gábor (Fulham, angol), Dibusz Dénes (Ferencváros), Bogdán Ádám (Bolton Wanderers, angol)

Védők: Fiola Attila (Puskás Akadémia), Simon Krisztián (1860 München, német), Juhász Roland (Videoton FC), Guzmics Richárd (Wisla Kraków, lengyel), Lang Ádám (Győri ETO), Vanczák Vilmos (FC Sion, svájci), Kádár Tamás (Lech Poznań, lengyel), Leandro de Almeida (AC Omonia Nicosia, ciprusi)

Középpályások: Tőzsér Dániel (Watford, angol), Koman Vladimir (Diósgyőr), Elek Ákos (Csangcsun Jataj, kínai), Pintér Ádám (Levadiakosz, görög), Hajnal Tamás (Ferencváros)

Támadók: Stieber Zoltán (Hamburger SV, német), Lovrencsics Gergő (Lech Poznań, lengyel), Gera Zoltán (Ferencváros), Nikolics Nemanja (Videoton FC), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva, orosz), Varga Roland (Ferencváros), Szalai Ádám (Hoffenheim, német), Priskin Tamás (Győri ETO)

Biztonsági tartalékok: Gulácsi Péter, Szélesi Zoltán, Forró Gyula, Varga József, Bartha László, Böde Dániel

A görög válogatott kerete

Kapusok: Oresztisz Karnezisz (Udinese, olasz), Stefanosz Kapino (FSV Mainz, német), Markosz Vellidisz (PAS Giannina)

Védők: Vasszilisz Toroszidisz (AS Roma, olasz), Kiriakosz Papadopulosz (Bayer Leverkusen, német), Kosztasz Manolasz (AS Roma, olasz), José Holebasz (AS Roma, olasz), Mihalisz Bakakisz (AEK Athen), Dimitrisz Sziovasz (Olimpiakosz), Szokratisz Papasztatopulosz (Borussia Dortmund, német), Vangelisz Morasz (Hellas Verona, olasz), Kosztasz Sztafilidisz (Fulham, angol), Lukasz Vintra (Levante, spanyol)

Középpályások: Panagiotisz Tahcidisz (Hellas Verona, olasz), Kosztasz Kacuranisz (Atromitosz), Kosztasz Fortunisz (Olimpiakosz), Taszosz Lagosz (Panathianiakosz), Andreasz Szamarisz (Benfica, portugál), Lazarusz Hrisztodulopulosz (Hellas Verona, olasz), Ioannisz Fetfacidisz (Chievo, olasz), Giannisz Janniotasz (Aszterasz Triolisz), Panagiotisz Kone (Udinese, olasz)

Támadók: Nikosz Karelisz (Panathinaikosz), Sztefanosz Athanasziadisz (PAOK), Aposztolosz Jannu (Panioniosz)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik