Nemzetközi foci

A végén is figyelniük kell a magyaroknak

Videók: többször is a kilencvenedik perc után szereztek gólt ellenünk a görögök.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Folytatódnak az Európa-bajnoki selejtezősorozat küzdelmei: a magyar válogatott a jelen pillanatban utolsó helyezett Görögországot fogadja. Nem lesz sima meccs, az egyszer biztos, hiszen a görögök negatív szériájuk ellenére is erős csapatot alkotnak, ezt a tavaly nyári világbajnokságon is bizonyították, amikor vesztett helyzetből végül mégis továbbjutottak a csoportjukból. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy az első kalapból sorsolták őket. De a legfontosabb a játékosállomány, hiszen a görög labdarúgók topligákban szerepelnek, akik pedig nem, ők is a hazai bajnokság élcsapataiban pallérozódnak.

A Rangadó.hu összeállította a két válogatott emlékezetes egymás elleni összecsapásait, illetve egy-egy emlékezetes sikert az utóbbi időszakból. Az aktualitás érdekében csak a kétezres évek utáni meccseket vettük figyelembe.

A 14. hivatalos mérkőzésünket játszottuk a görögök ellen 2005 novemberében, Athénban. A találkozó 31. percében a görögök szerezték meg a vezetést Szteliosz találatával. A 77. percben a csereként beállt Kenesei Krisztián révén egyenlítettek a magyarok, rá öt percre Torghelle Sándor forrófejűségét piros lappal jutalmazta a játékvezető, tehát emberhátrányba került a magyar válogatott. A 91. percben ezt a görögök ki is használták, és Pantelisz gólja győzelmet ért számukra. A tanulság, hogy végig koncentrálni kell, mert ha nem, azt könyörtelenül kihasználja az ellenfél.

https://www.youtube.com/watch?v=rr9Rm3ywQNc

A következő találkozót 2007 júniusában játszotta a két válogatott, de ennek már tétje is volt, hiszen a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőcsoportjában játszottunk Otto Rehhagel legénységével. A történet vége, hogy ők kijutottak, mi pedig nem, de az iráklioni mérkőzés sem hozott túl sok örömöt a magyaroknak. A hellének Szeitaridisz találatával már a 16. percben megszerezték a vezetést, amit valamivel több mint tíz percre rá Gekasz megduplázott. Innen már nem volt visszaút, a három pontot a görögök otthon tartották. A mérkőzés tanulsága, hogy az elején sem szabad félvállról venni őket, és egy esetleges kapott gól után is koncentrálni kell.

A legutóbbi egymás elleni összecsapásunk 2008 májusában volt, egy barátságos mérkőzésen, Budapesten. Itt nagy csatában 3-2-re nyertünk, ami pozitív, hiszen rossz emlékekkel érkezhetnek a fővárosunkba Toroszidiszék. A vezetést a félidő előtt a vendégek szerezték meg, de a második félidő elején Dzsudzsák Balázs egyenlített, majd Juhász Roland találatával már a magyaroknál volt az előny. Három percre rá Vadócz Krisztián volt eredményes, de ezzel még nem volt vége. Ismét a 91. percben kapitulált a magyar védelem, és Liberopoulosz szépített. A tanulság ismét az, hogy az utolsó percekben sem szabad lankadnia a figyelemnek, bár hasonló eredménnyel vélhetőleg most is kiegyeznénk.

A görög válogatott legnagyobb sikere kétségtelenül a 2004-es Európa-bajnoki győzelem volt. Azt a válogatottat mindenki lesajnálta, de minden győzelemmel bizonyította, hogy Otto Rehhagel remekül összerakta a társaságot. A hellénekre soha nem a szép foci volt a jellemző, de akkor az a taktika eredményes volt, és az együttes mentalitása a későbbi edzők időszaka során sem változott, ezért vélhetőleg Sergio Markarián érkezésével sem fog.

A magyar válogatottnál az utóbbin időben sajnos hasonló sikerekről nem beszélhetünk, de egy-egy meccset ki lehet emelni. Talán a válogatottra az elmúlt tíz évben az volt a jellemző, hogy a tét nélküli, barátságos összecsapásokon remekeltünk, de ahol már pont járt, ott nem jöttek a váratlan eredmények – csak negatív értelemben. Eddig a Dárdai-féle csapatra egészen más a jellemző, ami remélhetőleg minél tovább kitart. Mindenesetre az utóbbi idő egyik legsikeresebb mérkőzésének a 2007-es magyar-olasz összecsapást választottuk. A friss világbajnok Olaszország látogatott a Puskás Ferenc-stadionban, és hatalmas meglepetésre 3-1-es vereséget szenvedett.

Olvasói sztorik