NB I

Ezer sebből vérzik a görög csapat

Várhidi Péter szerint Görögország hullámvölgyet jár be, de lebecsülni sosem szabad.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap este a Groupama Arénában telt ház előtt fogadja Görögországot a magyar válogatott, Európa-bajnoki selejtezőn. A görögökkel tétmérkőzésen legutóbb 2007-ben találkoztunk, idegenben 2-0-ra, hazai pályán 2-1-re kaptunk ki, szintén a kontinensbajnoki kvalifikációs sorozatban. A mieink szövetségi kapitánya akkor Várhidi Péter volt, aki a Rangadó.hu érdeklődésére idézte fel a nyolc évvel ezelőtti összecsapásokat, és beszélt a vasárnapi mérkőzésről is.

– Az első mérkőzésen még gyerekcipőben jártunk, hiszen akkor egy fiatalítási folyamat volt a válogatottnál. Az volt az alapkoncepció, hogy sok olyan játékost bedobjunk, akik a későbbiekben lehetnek válogatottak. Dzsudzsák Balázs is ilyen volt, aki az első mérkőzésen tíz percet játszott a végén. Abból a csapatból nagyon sokan lettek többszörös válogatottak. Az idegenbeli meccsünk nagyon sima görög győzelmet hozott, nagyon jó görög válogatottal találkoztunk, amely csoportelsőként jutott ki az Európa-bajnokságra, Otto Rehhagel volt a szövetségi kapitányuk – mondta Várhidi Péter.

– A hazai találkozón, harmincezer néző előtt Buzsáky góljával a magyar válogatott szerzett vezetést, de végül szintén kikaptunk…
– A hazai meccs a csoport utolsó mérkőzése volt, számunkra már nem volt tétje, de kimondottan jó hangulatú, jó mérkőzésre emlékszem vissza. Másnap találkoztam Rehhagellel, és folyamatosan dicsért minket, hogy nagyon jó csapatunk lett. Egy büntetővel kettő-egyre kikaptunk ugyan, de rengeteg helyzetünk volt a második félidőben. Jó hangulatú összecsapás volt, a hazai közönség pedig a meccs végén megtapsolta a válogatottat, hiszen jól játszott a társaság.

– Milyen volt az akkori görög csapat?
– Rengeteg világsztár játszott a görögöknél akkor. Elképesztően jó csapatuk volt, amelyet technikailag képzett, rendkívül gyors játékosok alkottak. Nagy dolog volt, hogy tudtuk irányítani ellenük a játékot a második félidőben, és viszonylag sok helyzetet dolgoztunk ki. Hajnalnak és Halmosinak is volt nagy lehetősége, rúghattunk volna nekik több gólt is. Tanulási folyamatban voltunk, nem is az eredményességet kérték rajtunk számon, hanem inkább azt, hogy minél előbb érett, nemzetközi tapasztalattal rendelkező csapat alakuljon ki.

– Mit gondol a mai görög válogatottról?
– A görögök ezer sebből véreznek, szerintem rosszul oldották meg azt az átmeneti folyamatot, amit Claudio Ranieri elindított. Nem tudtak pontokat gyűjteni az ősszel, ami óriási csalódás nekik. Tele van problémával a honi bajnokságuk is, tehát egy hullámvölgyet járnak most be. Most nem érzem azt, hogy esélyesek lennének, viszont attól is óva intenék mindenkit, hogy lebecsüljük őket. Egy pontjuk van, velünk még nem játszottak, és az egyetlen esélyük, hogy legalább a harmadik helyet megszerezzék a csoportban, ha minket oda-vissza megvernek. Érdekes mérkőzés lesz, az új edzőjük visszalopott egy-két játékost a régiek közül, de így is teljesen kiismerhetetlen most a csapatuk.

– Milyen magyar csapatra számít vasárnap? Mit vár a találkozótól?
– Nagyon üdvözítőnek tartom, hogy Dárdai Pál visszahozta az összes olyan kipróbált játékost, akiknek jó néhány nemzetközi meccs van a lábukban, és többször játszottak már egymás mellett. Kétezer-hétben is válogatott volt már Hajnal, Gera, Dzsudzsák és Juhász is, és azóta csak még több tapasztalatot gyűjtöttek. Egy ilyen fontos mérkőzésen – amelyen taktikai szempontból nagyon óvatosnak kell lennünk – kiben bízhatunk, ha nem azokban, akiknek rengeteg tapasztalatuk van. Mindenképp összeszedett magyar válogatottat várok, és remélhetőleg kedvező eredmény születik. Azt mondom, hogy még a döntetlen is jó nekünk, de természetesen örülnék, ha itthon tartanánk a három pontot, és inkább Finnországban lenne elég a döntetlen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik