Nemzetközi foci

Nyertünk már élet-halál harcot a görögök ellen

Negatív a magyar válogatott mérlege a soros ellenféllel szemben, tétmeccsen ráadásul 27 éve nyeretlenek vagyunk.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Görögország ellen folytatja szerelését az Európa-bajnoki selejtezőben a magyar válogatott. Dárdai Pál csapata vasárnap este telt ház előtt lép pályára a Groupama Arénában a létfontosságú találkozón.

Mint ismert, a magyar válogatott harmadik helyen áll az F-csoportban; négy fordulót követően Románia vezet tíz ponttal, kilencet gyűjtöttek az északírek, hetet a mieink, négyet a finnek, hármat Feröer, és a lista végén a görögök állnak egyetlen ponttal.

Ennek ellenére nem szabad, hogy megtévesszen minket a görögök eddigi rossz szereplése: új szövetségi kapitány debütál a kispadon, ráadásul a két csapat egymás elleni mérlege is feléjük billen.

Az első hivatalos magyar-görög meccsre 1938. március 25-én került sor, akkor a mieink hagyták el győztesen a pályát: a világbajnoki selejtezőn a többi között Zsengellér Gyula és Nemes József remeklésének köszönhetően 11-1-re nyert a magyar csapat. Külön érdekesség, hogy máig ez a legnagyobb különbségű veresége a görög válogatottnak.

A sorsdöntő meccs a miénk volt

Közel negyven évet kellett várni a következő találkozókra: az 1978-as világbajnokság selejtezőjében előbb Görögországban 1-1-re végzett a két csapat, ami igencsak megnehezítette a mieink dolgát a folytatásra. A harmadik csoportellenfél ugyanis a szovjet válogatott volt, amelyet odahaza legyőzött Baróti Lajos válogatottja, azonban idegenben 2-0-ra kikapott tőle. Viszont a görögök is le tudták győzni egyszer a szovjeteket, így az utolsó fordulóban az első helyért, vagyis a vébészereplésért lépett pályára a magyar válogatott – és a görög is.

Pusztai László góljával már a 13. percben előnybe kerültünk, rá két percre pedig Nyilasi Tibor is betalált. Az 1977 májusában rendezett találkozón mintegy hetvenezer néző konstatálhatta, hogy megvan a meccs – és vele a vébé-pótselejtező –, amit a 88. percben a nem sokkal korábban beálló Fazekas László döntött el végérvényesen – 3-0-ra nyert a csapat, így öt ponttal zárt, míg a szovjetek néggyel a második helyen végeztek, a görögök pedig hárommal maradtak utolsók. Jöhetett a Bolívia elleni pótselejtező, amit kettős győzelemmel vívott meg a csapat, így kijutott az argentin tornára, ahol az olaszok, a későbbi győztes házigazdák és a franciák mögött utolsóként zárt a csoportban.

Vége a veretlenségnek

A 1977-es találkozóval zárult a magyar csapat görögök elleni veretlensége: a mi focink kezdett visszaesni, míg a görögök egyre inkább jöttek felfelé, ezt igazolja, hogy a következő hat Európa-bajnoki selejtezőn csupán egyszer sikerült legyőzni őket – mellette három vereség és két döntetlen volt a mérleg. Az 1988-as selejtező visszavágóján 3-0-s magyar siker született, ezt követően azonban ismét a görögöknek állt a zászló: három barátságos meccsen, illetve két-két vébé- és Eb-selejtezőn ismét csak egy győzelem jött össze, ami éppen a két csapat legutóbbi találkozója volt – 2008. május 24-én, a Puskás-stadionban Dzsudzsák Balázs, Juhász Roland és Vadócz Krisztián góljaival 3-2-re nyertek a mieink.

Hazai pályán jobb a mérleg

Hazai környezetben négy győzelmet, két döntetlent és három vereséget könyvelhettünk eddig el. Egy barátságos meccset, egy Eb-selejtezőt és két világbajnoki selejtezőt sikerült megnyerni. Azonban igencsak árulkodó adat, hogy tétmeccsen utoljára 1987-ben, az említett 3-0-s találkozón sikerült felülmúlni soros ellenfelünket, azóta egyetlen barátságos siker szerénykedik a magyar csapat neve mellett.

Olvasói sztorik