Nemzetközi foci

Németh Krisztián: Minden álmom visszakerülni a válogatottba

Amerikai légiósunk biztos benne, hogy az MLS hamarosan a világ élvonalába fog tartozni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Anglia, Görögország és Hollandia után most az Egyesült Államokban futballozik a 2009-es U20-as világbajnokságon bronzérmes magyar válogatott egyik alapembere, Németh Krisztián. A Sporting Kansas City támadója számára a felkészülési időszak remekül sikerült, de azóta már tétmérkőzésen is bemutatkozott új klubjában. A Magyar Lelátó sportmagazinnak adott interjújában leszögezte, hogy már tavasszal szeretne visszakerülni a válogatottba.

– Hogyhogy éppen Amerikába igazolt?
– Nyáron volt egy európai lehetőségem, de az sajnos nem jött össze. Urbányi Istvánon keresztül volt ajánlatom a Kansastől, már egy éve beszéltünk róla. Amikor szabadon igazolhatóvá váltam, az amerikaiak felvázolták az ottani lehetőségeket. A jövőben komoly fejlődésen fog keresztülmenni a liga, sőt már most is érezhető, hogy elindultak felfelé. Ez nekem nagyon megtetszett, ezért döntöttem úgy, hogy kipróbálom magam a tengerentúlon – kezdte Németh Krisztián.

– Milyenek a körülmények, az infrastruktúra a Kansasnél?
– Nem akarok nagy szavakat mondani – messziről jött ember akármit mondhat –, de tényleg nagyon jó minden. A stadiontól kezdve, az edzőkomplexumon át, az edzőtáborig. Minden profi, remélem egyszer sikerül majd az otthoniaknak is megmutatni, hogy milyen körülmények között készülünk, mert tényleg nem lehet erre panasz. Örülök, hogy végig tudtam csinálni a felkészülést sérülés nélkül, így jó erőben vagyok. Az edzések intenzívek voltak, mint labdával, mint labda nélkül. Nagyon élveztem az egészet, voltak számomra ismeretlen gyakorlatok is. Minden úgy történt, ahogy egy átlagos felkészülésen, csak a környezet, az edzők, és a játékosok újak voltak.

– Öt gólt is szerzett az edzőmeccseken. Elégedett magával?
– Sosem vagyok elégedett, de valóban jól sikerült a bemutatkozás. Elsősorban nem az volt a lényeg, hogy gólokat rúgjak, vagy hogyan játszom, hanem az, hogy elkerüljem a sérüléseket, minél előbb be tudjak illeszkedni a csapatba valamint, hogy erőnlétileg olyan állapotba kerüljek, hogy a szezont végig bírjam. Ezek szerencsére sikerültek. Az, hogy még gólokat is tudtam rúgni, csak afféle ráadás.

– Mik a csapat céljai a szezonra, és milyen poszton számítanak önre?
– Vermes Péter vissza akarja szerezni a két éve megnyert bajnoki címet. Úgy érzem, a keret erőssége bizakodásra ad okot, nyilván ebben próbálok majd én is segíteni. Bajnoki cím, de minimum jó szereplés a cél. A felkészülés során a jobb oldalon, középcsatárként, és csatár mögöttiként is játszottam. Majd kiderül, hogy a szezonban melyik poszton kapok szerepet. Remélem valahol középen…

– És melyik poszton fog szerepelni március végén Budapesten, a görögök ellen?
– Ezen egyelőre még nem is gondolkodtam. Úgy kell teljesítenem, hogy szóba kerüljek a válogatottnál… Ez minden álmom. Olyan beállítottságú vagyok, akinél fontos a válogatott, és az átigazolásaimat is mindig igyekeztem ehhez igazítani. Amerikával kapcsolatban is az volt az első kérdésem, hogy innen tudok-e válogatott lenni.

– És tud? Nem fél attól, hogy – mivel az amerikai azért nem tartozik a topbajnokságok közé, és földrajzilag is messze van – kikerül Dárdai Pál látóköréből?
– Nem jelenteném ki, hogy az amerikai bajnokság nem tartozik a futballelitbe. Nemrég voltunk egy előadáson, ott azt mondták, hogy kétezer-huszonkettőig a top öt bajnokságban lesz az amerikai. Nagyon komoly fejlődésen megy keresztül a liga, telt házasak a meccsek, nem lehet előre tudni, hogy ki lesz a bajnok. De ha megnézzük a játékosokat, vagy az új tévés szerződést, mind olyan jellemzők, amelyek azt sugallják, hogy ez egy topbajnokság, vagy legalábbis az lesz. Jó helyre kerültem, számomra remek lehetőség, hogy itt lehetek. Ha rúgni fogom a gólokat, és rendszeresen jól fogok játszani, akkor van esélyem bekerülni a válogatottba.

Meddig tervez Amerikában maradni, és mik a hosszabb távú céljai?
Nem gondolkodom hosszútávban. Ezt az évet szeretném megnyomni, és ahogy már említettem, célom, hogy visszakerüljek a körforgásba. Erőlétileg, mentálisan, minden téren a topon akarok lenni, bizonyítani szeretnék. Aztán ha jól megy, akkor jönnek magától a dolgok. Ha meg nem… De erre nem is gondolok!

– Nagy rajongója az amerikai sportoknak. Melyik a kedvence, és volt-e már meccsen odakint?
– Az NFL a kedvencem, azonban meccsen még nem voltam, hiszen most nincs szezon. De ami késik, nem múlik, ha időm engedi, mindenképp kilátogatok majd néhány Kansas Chiefs mérkőzésre.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik