Nemzetközi foci

Hat éve nézték ki maguknak Némethet

A liverpooliak máig csodagyerekként emlegetik az Egyesült Államokba szerződő támadót.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Decemberben jelentették be, hogy a magyar válogatott Németh Krisztiánnal erősíti meg támadósorát az Egyesült Államok bajnokságában (MLS) szereplő Sporting Kansas City. A legutóbb a holland Roda JC-ben futballozó támadó nyár óta volt szabadon igazolható, így mintegy fél év szünet után talált új csapatra.

Mostani edzője, a magyar felmenőkkel is rendelkező Peter Vermes nagyon jó véleménnyel van a 26 éves játékosról. A klub honlapján elmondta, már hat évvel ezelőtt is kinézte magának Némethet, de akkor a Liverpool csapott le rá.

– Már hat évvel ezelőtt is szerettem volna, hogy ide igazoljon, de nehézséget jelentett, hogy aláírt a Liverpoolhoz – mondta Peter Vermes. – Azt követően több helyen is megfordult, melyek közül a legutóbbi állomásán nyújtott teljesítménye fogott meg leginkább, amikor Hollandiában szerepelt. Négy-három-hármas hadrendben játszott a csapata, és a támadósor mindhárom pozíciójában szóhoz jutott.

Vermes dicsérte Németh támadójátékát. Megjegyezte, háttal a kapunak is veszélyes tud lenni, ráadásul képes saját magának helyzetet teremteni – ilyen játékost keresett már egy jó ideje.

– Háttal a kapunak is tud játszani. Vannak olyan támadók, akik jó helyezkedéssel kerülnek helyzetbe, majd ezt követően kapják meg a labdát, és vannak olyan játékosok, akik saját maguk alakítják ki a helyzeteiket. Németh az utóbbi kategóriába tartozik. Ilyen játékos hiányzott a csapatunkból az elmúlt időszakban. Labda nélkül is kiválóan mozog. Krisztiánnal, Dom Dwyerrel és Graham Zusival hirtelen megnőttek a variációs lehetőségeink, ezek a játékosok gondot okozhatnak az ellenfeleknek.

Nem felejtik a csodagyereket

Németh Krisztián 2007 nyarán szerződött az angol Liverpoolhoz. Eleinte a tartalékok között szerepelt, majd többször kölcsön is adták, így a felnőtt csapatban nem mutatkozhatott be. Az angol klubtól a görög Olimpiakoszhoz szerződött, majd visszatért az MTK-hoz, ahonnan előbb a holland Waalwijkhez, majd a Rodához vezetett az útja. Angliában azonban nem felejtették el a tehetséges csatárt.

A Liverpoolecho nemrég egy terjedelmes cikkbenemlékezett meg azon liverpooli „csodagyerekekről”, akik vagy saját maguknak, vagy a klubnak köszönhetően nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Némethet olyan egykori liverpooli játékosokkal emlegetik egy lapon, mint például Alou Diarra, Richie Partridge, Dani Pachecho vagy éppen Anthony Le Tallec.

A szerző megjegyzi: nagy érdeklődés fogadta Németh Krisztián játékát az angoloknál, és első évében rögtön olyan teljesítménnyel rukkolt elő, amelynek köszönhetően a szurkolók az „Az év tartalékjátékosa” címet is neki ítélték oda. Azonban a felnőtt csapatban nem mutatkozhatott be, és liverpooli évei után európai vándorlásba kezdett.

Egy másik portál, az amerikai This Is Sporting is külön cikket szentelt az egykori liverpooli játékosnak. A szerző megjegyzi, Liverpool-szurkolóként hallott először Németh Krisztiánról, és már akkor is nagyon várta, hogy szeretett csapatában lássa futballozni a magyar tehetséget. Ez azonban elmaradt, amelyet személy szerint azzal magyaráz, hogy akkoriban olyan csatárok erősítették a csapat támadósorát, mint Fernando Torres, Dirk Kuyt, Ryan Babel, Harry Kewell, Andrij Voronyin vagy éppen Robbie Keane.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik