Nemzetközi foci

Dzsudzsák hirtelen értékesebb lett kétmillió euróval

A naptári év végén lejár a szerződése; a hosszabbítási tárgyalások a napokban kezdődnek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Dzsudzsák Balázs napjaink legjobb magyar labdarúgója, a becsült piaci értéke tízmillió euróról most 12 millióra ugrott. Ezzel csapata, az orosz Dinamo Moszkva harmadik, az orosz bajnokság 13. legtöbbre taksált játékosa – írja az mno.hu.

Elsőre érdemes megnézni, hogy pályafutása során mekkora összegeket mozgatott meg Dzsudzsák Balázs. 2008 telén a PSV Eindhoven két és fél millió euróért vette meg a Debrecentől, és noha ekkor még csak egymillió volt a piaci értéke, a hollandok jó vásárt csináltak vele. Egyrészt három és fél év alatt kulcsemberré vált, másrészt 2011 nyarán 14 millió euróért tudták eladni az orosz Anzsi Mahacskalának. És ez nem volt irreális összeg, sokkal inkább a valós helyzet leképezése. Az már talán kevésbé, hogy a közben sérülésen is átesett magyar válogatott játékost 2012 januárjában – állítólag – nem kevesebb, mint 19 millió euróért kaparintotta meg a Dinamo Moszkva.

Anyagilag természetesen jól járt honfitársunk az orosz klubokkal (forintban közel 800 milliót tehet zsebre évente), más kérdés a szakmai előremenetel. Általában számítottak, számítanak rá, de meghatározó egyéniséggé nem vált a fővárosiaknál, miközben a piaci értéke szépen lassan tízmillió euróra csökkent.

Most viszont történt valami, hiszen a mértékadónak tartott transfermarkt.de legfrissebb összeállítása – amely az orosz élvonalban szereplők piaci értékének változását elemzi – Dzsudzsákot immár 12 millió euróra taksálja, tehát kétmilliót javított a 28 éves balszélső.

Mi lehet ennek a hátterében? A Dinamo jelenleg a táblázat harmadik helyén áll, a legutóbbi bajnokit három hónapja, még tavaly év végén vívta, azóta barátságos meccsek és felkészülési tornák mellett az Európa Ligában szerepelt. Nem is rosszul, hiszen a belga Anderlecht kiverésével bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol majd az olasz Napoli lesz az ellenfele. Honfitársunk 15 bajnokin szerepelt és öt gólt szerzett, miközben hétszer csak csereként állt be, háromszor pedig őt váltották a lefújás előtt. A nemzetközi porondon hasonló a helyzete, a brüsszeliek elleni mindkét EL-meccsen kezdett, de a 68., illetve a 70. percen lekapta őt a pályáról Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző.

Mindez nem igazán magyarázza meg Dzsudzsák hirtelen húszszázalékos értéknövekedését, az viszont inkább, hogy a naptári év végén lejár a szerződése, tehát elképzelhető, hogy „felszabadul”, ha a moszkvai vezetőkkel nem tud megegyezni a napokban kezdődő tárgyalásokon. Menedzsere, Vörösbaranyi József szerint kínai, katari és török ajánlatai is akadnak, ami pénzügyileg nyilván kedvező, de szakmailag összehasonlíthatatlanul jobb lenne, ha mondjuk a nápolyiak elleni EL-párharc során Itáliába el tudná adni magát. Jelenleg mindenesetre az orosz Premjer Liga holtversenyben 13. legértékesebb játékosa – az élen a szentpétervári Zenit brazil támadója, Hulk áll 45 millió euróval –, klubjában pedig a harmadik Alekszandr Kokorin (15 millió) és a francia Mathieu Valbuena (14 millió) mögött.

Olvasói sztorik