Nemzetközi foci

A cigaretta és a torta sem tilos Dárdainál

A Hertha vezetőedzője nem tart attól, hogy játékosai visszaélnek a rendszabályok lazulásával.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A német sportsajtó több mint egy héttel a Hertha BSC ideiglenes vezetőedzője, Dárdai Pál kinevezése után is azzal van elfoglalva, milyen megengedő szakvezetőt kaptak a berlini játékosok.

Arról már a múlt héten írtak, hogy nem szól bele, ha valaki a joghurt helyett gyümölcsrizst akar fogyasztani, és azt sem szabja meg, hogy rántottát esznek vagy magyar szalámit. A Bild legutóbbi cikkébőlaz is kiderült, hogy a játékosok az öltözőben akár tortát is ehetnek, a magánéletükben pedig cigarettázhatnak is. Még csak tíz napja tevékenykedik vezetőedzőként, de már megszüntette elődje, a szigorú holland Jos Luhukay telefon- és zenetilalmát a buszon, valamint a szigorú étrendet.

Megtestesít mindent, ami eddig hiányzott a Herthánál: a vidámságot, a lazaságot – ez is garancia arra, hogy sikeres lesz.

– A játékosok szemszögéből ön a legjobb edző a világon!
– Majd megkérdezem őket egy kiadós futás, és néhány kemény edzés után – ilyenek voltak ezen a héten is. Az első két nap nagyon intenzív volt, a harmadikat a regenerálására szántuk. Ha a jóisten odaföntről látja, hogy milyen keményen dolgozunk, akkor meg kell jutalmaznia minket a Freiburg ellen, vasárnap – kezdte Dárdai Pál.

– Nem fél, hogy a játékosok kihasználják a lazaságot?
– Nem. Megmondtam a srácoknak, hogy azt csinálnak a buszon, amit akarnak. Ehetnek tortát, de falhoz is dobhatnák – nem számít, mindaddig, amíg a teljesítményük javul. Miért kellene megtiltanom bármit, ameddig minden jól működik?

– A játékosok hajlamosak a lazításra?
– Az edzésen nem engedem figyelmetlenséget. Látom, amikor valaki kevesebbet fut. Akkor én is kényelmetlenül érzem magam, és érzékenyen reagálok. A fegyelem számomra nagyon fontos.

– Josip Simunic azt mondta, hogy egyszer kebabot evett a buszon. Ön ezt hogyan kezelné?
– Jól játszott?

– Igen, nagyon jó.
– Ez a lényeg. Én biztosan nem fogom megengedni, hogy kebabot egyenek a buszon, de nem is akarok mindent szabályozni.

– Marko Pantelicset erős dohányosnak tartották…
– És mégis rendszeresen gólt lőtt. Továbbá – ellentétben másokkal – soha nem füstölt a klubhelyiségekben vagy a zuhany alatt. A bejárat előtt mindig eldobta. Profi volt, aki pontosan tudta, mit tehet és hol.

– Szóval a játékosok dohányozhatnak?
– Persze, ez nem egészséges. De ha ez kell ahhoz, hogy megnyugtasson egy játékost, és nem nyilvánosan, a gyerekek előtt csinálja…

– Honnan ered ez a mentalitása?
– A családból. Mindannyiunkban benne van a gén, ami miatt nem tudunk veszíteni. Amikor otthon leültünk békésen kártyázni, rövid idő múlva minden lap a levegőbe repült, mert valaki biztosan dühös lett!

– Az öccse fiatalon, a futballpályán halt meg, később elvesztette az édesanyját és a nagymamáját is. Hogy kezelte ezt az időszakot?
– A család ereje segített. Keményen hangzik, de a másik nagymamám, aki most nyolcvanöt éves, és nagyon katolikus, azt mondta: „El kell fogadnod, hogy meghaltak, és meg kell tanulnod együtt élni ezzel, különben nem tudod élvezni az életed. El kell elengedned őket, különben te is el fogsz pusztulni.” Ezek kemény, szigorú mondatok, de ő segített nekem. Nagyon sokat beszéltem magamban, és rendeztem a dolgokat. Van egy édesapám, egy kedves feleségem és fantasztikus gyermekeim, az ő segítségükkel kijöttem a válságból.

– Otthon tökéletes családapaként él?
– Igen, a szomszédok nevetnek is rajtam, mert mindig én nyírom a füvet.

– Milyen magas a tökéletes gyep?
– A gumiteszttel lehet megtudni.

– Az meg micsoda?
– Vegyünk egy rágót a szánkba, majd köpjük ki, és ha felfekszik a fűre, és nem a földön köt ki, akkor tökéletes.

Olvasói sztorik