Nemzetközi foci

Hosszútávra terveznek Dárdaival

A magyar edző 19 éves átkot tört meg a Herthánál azzal, hogy győztes bajnoki meccsen mutatkozott be.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Átmenetileg megkönnyebbülhettek a Hertha szurkolói és vezetői, hiszen a csapat Jos Luhukay vezetőedző menesztése után 2-0-ra nyert a Mainz otthonában Dárdai Pál és Rainer Widmayer irányításával, ezzel elmozdult a kiesőhelyről.

A bz-berlin.de felidézi, hogy Michael Preetz klubmenedzser szombat este a ZDF televízió műsorában vendégeskedett. Elmondta: biztos benne, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya benn fogja tartani a berlinieket a Bundesligában. Az új edzőpárost határozatlan ideig alkalmazzák, és egyelőre nem tárgyaltak másokkal.

– Intenzív héten vagyunk túl. Azt hiszem, két nap alatt nem lehet őrülten nagy változást végrehajtani a játékban. A legfontosabb feladatuk mentális téren volt, hogy enyhítsék a görcsösséget. Dárdai Pál példakép Berlinben, de mindenekelőtt szakmai meggyőződés miatt döntöttük úgy, hogy ő és Rainer Widmayer irányítsa a csapatot. Szeretném, ha ez hosszabb távon is így lenne. Mindkét edző tudja, hogy van esélyük a továbbiakban is Hertha BSC élén maradni. Dárdai jól képzett edző, aki párhuzamosan a magyar válogatottnál is dolgozik, és ott már az első nemzetközi sikereit is megünnepelhette. Előnye, hogy mindent tud a klubról, mindenkit ismer a Herthánál, és őt is mindenki ismeri. Tudja, hogy működik a klub, ezért azonnal képes segíteni, különösen egy ilyen helyzetben. Meg vagyunk győződve, hogy tavasszal jobban fogunk játszani, mint ősszel, és a végén bennmaradunk az élvonalban – mondta a klubmenedzser.

A Borsösszeállítása arról tanúskodik, hogy a német sajtó nem fukarkodik Dárdai dicséretével, hiszen a nyugodtságával, magabiztosságával, kiváló motiválóképességével villámgyorsan levette a lábáról a német újságírókat is.

Megtalálta a megfelelő szavakat és taktikát arra, hogy felrázza és felszabadulttá tegye a kiesés rémétől görcsössé vált Herthát. A meccs napján együtt reggelizett a csapat – Dárdai nem szólt bele, ha valaki a kötelezően előírt joghurt helyett gyümölcsrizst akart fogyasztani –, aztán a Rajna partján egy nagy sétát tettek, és átbeszélte a követendő taktikát. A magyar szakember öt helyen változtatott elődje kezdőtizenegyén, stabilabbá tette a védekezést, és az ellenfél hibáira, kontrákra rendezkedett be.

A Blikkemlékeztet rá, hogy a németországi lapok csodatevőnek hívják a fiatal magyar szakembert, aki ez szerényen elutasította, mondván, a futballistákat illeti a dicséret, hiszen ők nyerték meg a mérkőzést.

– Nem vagyok varázsló, hiszen csak két napot dolgoztunk együtt, az kevés, de a fiúk mentalitásán és hangulatán talán tudtam változtani egy kicsit. Látni akartam a győztes hozzáállást és a harci szellemet, de a győzelem az elődöm, Jos Luhukay érdeme is – fogalmazott Dárdai. – Kiváló kollégáim vannak, ez egy jól szervezett klub, a csapat jobb, mint gondoltam, és a szurkolók is nagyszerűek, úgyhogy igazából könnyű a Herthánál dolgozni.

A már idézett berlini BZ szerint az új edző visszahozta a reményt a bennmaradásra, a Kurier motiváló művésznek nevezi, míg a Bild pontokba szedte, miért Dárdai a legjobb választás a kispadra. A magyar keménykezű és szenvedélyes, ráadásul ért a játékosok nyelvén. Kiválóan képes megszervezni a védelmet, ahogy azt a magyar válogatottnál is tette, arról nem is beszélve, nem ismeretlen számára a helyzet, hogy rövid idő alatt kell csodát tennie. Ráadásul játékosai felnéznek a klublegendára.

A Berliner Morgenpost felidézte, hogy a Hertha előző tíz vezetőedzője közül egy sem tudott győztes bajnoki meccsel bemutatkozni a kispadon, honfitársunknak ez is sikerült. Legutóbb ilyesmire 1996 márciusában volt példa.

Dárdai egyébként nem vezetőedzőként beszél magáról, mindig hangsúlyozza, hogy Rainer Widmayerrel együtt irányítják a csapatot. Elmondásából úgy tűnik, kollégája a taktikáért volt felelős a Mainz elleni meccs előtt, ő pedig a motivációs részért.

A keretben még van három játékos, akivel Dárdai együtt játszott a berlini kék-fehéreknél, de azt mondja, mindegy, hogy edzőnek, Dárdai úrnak, Pálnak vagy Palcsinak hívják, mert a tisztelet nem ezen múlik, hanem azon, hogy mindenki profi módon teszi a dolgát az edzéseken és a meccseken, a probléma pedig akkor kezdődik, amikor egy játékos azt gondolja: nyertünk, most már nyugodtan hátradőlhet… Ezután egy kulináris hasonlatot használt a magyar edző.

– Nem fogom megszabni, hogy valaki rántottát egyen vagy magyar szalámit. Én is mindig sok gulyást ettem, ami talán egészségtelen, de mindig végig tudtam futni a meccset – magyarázta Dárdai, akit egyébként nem foglalkoztat különösebben, hogy meddig lehet a felnőtt csapat edzője. – Amíg nyerünk, bizonyára én leszek az edző. Két nap után nem tudom azt mondani, hogy milyen nagyszerű munkát végeztem, hiszen az igazi munka csak most kezdődik, mert fel kell készülnünk a vasárnapi, Freiburg elleni meccsre.

A Bildcikke felidézi, hogy Dárdai annak idején 286 Bundesliga-meccset játszott a Hertha színeiben, más német klubban nem is szerepelt, sőt egyszer még a Bayern München invitálását is visszautasította. Amikor csütörtökön kinevezték, azt mondta: „Kék-fehér a vérem.”

Nem tagadta, hogy édesapjával, a meccset a helyszínen megtekintő id. Dárdai Pállal elfogyasztottak egy üveg kiváló magyar vörösbort a győzelem után.

Olvasói sztorik