Nemzetközi foci

Dárdai Pál lett a Hertha edzője

A magyar válogatott szövetségi kapitánya megbízott vezetőedzőként dolgozik a berlini klubnál.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A német Spiegel információi szerint csütörtökön hivatalossá vált, hogy Dárdai Pál veszi át a Bundesliga 17. helyén álló főváros klub vezetőedzői szerepkörét, mint megbízott edző. A magyar szövetségi kapitányként, a Herthanál pedig utánpótlásedzőként is dolgozó Dárdai a korábbi pályaedző, Rainer Widmayer segítségével készíti fel a csapatot a közeljövőben.

Jos Luhukayt a Bayer Leverkusen elleni, szerdai hazai vereség (0–1) következményeként bocsátotta el a bennmaradásért küzdő berlini klub. A magyar tréner szombat délután, a Mainz otthonában mutatkozik be a Bundesligában.

A magyar szurkolóknak sem kell megijedniük, hiszen Dárdai új pozíciója nem befolyásolja a munkáját a nemzeti csapatnál.

– A kinevezés nem befolyásolja a Hertha és az MLSZ közötti szerződést, a szakember magyar válogatottnál vállalt munkáját. Ennek megfelelően Dárdai Pál a következő időszakban párhuzamosan látja el a Hertha BSC vezetőedzői, valamint a magyar válogatott szövetségi kapitányi feladatait – olvasható az MLSZ honlapján.

A hírt később a Hertha BSC is bejelentette. Amikor az MLSZ tavaly tárgyalásokat kezdett a berliniekkel Dárdai kapitányi kinevezéséről, a német fél már akkor jelezte: előfordulhat, hogy az Európa-bajnoki selejtezősorozat vége előtt vezetőedzői szerepet szán a magyar szakembernek a felnőtt csapatnál.

A magyar válogatott az Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában jelenleg a románok és az északírek mögött a pótselejtezőt érő harmadik helyen áll, március 29-én a görögöket fogadja a ferencvárosi Groupama Arénában, június 13-án pedig a finnek otthonában lép pályára.

A Hertha idén mindkét bajnoki találkozóján veszített, így visszacsúszott az utolsó előtti helyre a tabellán, amelyen mindössze két ponttal előzi meg a sereghajtó Borussia Dortmundot, és azonos ponttal áll a közvetlenül előtte lévő Freiburggal (15.) és VfB Stuttgarttal (16.).

Jos Luhukay 2012 nyarán vette át a Herthát, miután kiesett a másodosztályba, ahonnan azonnal sikerült visszavezetnie a gárdát az élvonalba. A Herthának volt már korábban magyar vezetőpedzője: Csernai Pál 1990. november 13. és 1991. március 12. között irányította az együttest.

„A válogatott mellett a Hertha is a szívügyem”

Az MLSZ honlapján Dárdai Pál elmondta: jelenleg egyetlen céljuk van, hogy ne essenek ki a Bundesligából. Szerinte nem kellene itt tartaniuk, mert értékes keretük van, megvan a játékosokban a kellő tudás és sebesség. Úgy vélekedett, picivel talán több ideje marad a válogatottra, mint eddig, mert a felnőtt csapat irányítása kevésbé időigényes, mint az utánpótlásban való tevékenykedés. Mivel a tél folyamán több meghatározó, otthon játszó válogatott játékos külföldre igazolt, ezért biztosan nem lehetne megtartani a márciusi edzőtáborozást.

– A feleségem csak annyit mondott, hogy egy percig sem tudok nyugton ülni a fenekemen… – mesélte Dárdai Pál. – Hirtelen jött a felkérés, ugyanakkor már a Magyar Labdarúgó Szövetséggel tavaly zajló tárgyalásokon is volt róla szó, hogy adott esetben lehet rá esély, hogy vezetőedzőként számítanak rám a felnőtt csapatnál. Szerdán kint voltam édesapámmal a Leverkusen elleni bajnoki mérkőzésen, és az utolsó percben odalépett hozzám az akadémiai vezető, hogy hagyjam bekapcsolva a telefonomat, ekkor már sejtettem, miről lehet szó. A meccs után kerestek is a klubtól, és éjszaka személyesen átbeszéltünk mindent a vezetőkkel, majd csütörtök délelőtt folytatódtak az egyeztetések. Nagyon friss a kinevezés, percekkel ezelőtt jöttem ki az irodából, egyelőre egyedül vagyok, még stábom sincs, és nyakamon a hétvégi, Mainz elleni mérkőzés, vagyis a következő negyvennyolc órában rengeteg tennivaló vár rám. Akárcsak a magyar válogatott esetében, ez a kihívás is korábban érkezett az általam tervezettnél, de akárcsak a válogatott, a Hertha BSC is a szívügyem, ezért nem tudtam nemet mondani a felkérésre. Ilyen szempontból kőkemény év vár rám, de felelősségem teljes tudatában döntöttem, és tudásom legjavát fogom adni, hogy megfeleljek az elvárásoknak.

Olvasói sztorik