Nemzetközi foci

Dárdai Pál számít a klubedzőkre

A szövetségi kapitány szerint, Guzmics Richárd lehet Juhász Roland utódja a válogatottnál.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A következő, görögök elleni Európa-bajnoki selejtező előtt a klubedzők munkájára is kiemelten számít Dárdai Pál, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

– Rajtuk is ott van most a felelősség, ugyanis szüksége van a játékosoknak egy jó felkészülésre, nem fér bele, hogy a tizenkét-tizennégy megbízható futballistánk közül esetleg hat formán kívül legyen – mondta a pénteki sajtóbeszélgetésen Dárdai Pál, aki egy kötéssel a bal kézfején jelent meg. Mint azt elmondta, Németországban egy teremtornán, családi csapatának a kapujába állt be, akkor sérült meg.

A márciusi, Görögország elleni összecsapással kapcsolatban kiemelte, a minimális cél, hogy ne kapjon ki az együttes, és akkor a „görögöket helyre tettük”. A szakember ezzel arra célzott, ha a görögök nem nyernek Budapesten, akkor továbbra is a csoport utolsó helyén maradnak, és gyakorlatilag kiszállnak a továbbjutásért folyó versenyből.

Dárdai ugyanakkor óvatosságra intett, mivel a görögöknél a sikertelen rajt után menesztették Claudio Ranieri szövetségi kapitányt, akinek még nincs meg a végleges utódja. Így szerinte a meccselés lesz a legfontosabb, vagyis hogy miként reagál majd segítőivel, Nyilasi Tiborral és Szabics Imrével a váratlan helyzetekre.

A válogatott legnagyobb erényeként az összetartást jelölte meg a kapitány, és továbbra is hangsúlyozta, hogy nagy eredményeket csak akkor érhet el a gárda, ha ezt fenntartja. A keretet összességében úgy értékelte, hogy szinte mindenki kihozta magából a maximumot, Gyurcsó Ádámtól és Kovács Istvántól azonban többet vár.

A tréner elmondta, a korábbi tervek szerint Törökországban tartott volna egy egyhetes edzőtábort a Magyarországon futballozóknak, de később elvetették ezt a tervet, mivel túlságosan is belenyúltak volna a klubok felkészülésébe. Ezért március 9. és 11. között Telkiben találkozik majd a hazai játékosokkal. Dárdai ugyanakkor hangoztatta: a jelenlegi keretbe nehéz volt bekerülni, de kikerülni is az.

A Berlinben élő szakember beszélt a téli átigazolási szezonban aktív magyarokról is: Elek Ákossal kapcsolatban azt mondta, Kínába szerződése előtt egyeztetett a középpályással, akinek csak annyit tanácsolt, mérlegelje a lehetőségeit. „Az dobja rá a követ, aki nem tudja, mibe kerül egy család. Nekem majd azt kell megoldanom, hogy kipihenje az utazást” – mondta.

Az amerikai Kansas Cityhez szerződő Németh Krisztiánról így nyilatkozott: „Jó lenne, ha végre játszana, a magyar futball értéke volt, meg kellene mutatni, hogy még mindig az. Felőlem játszhatna a világ végén is, csak érje utol magát.” A Dzsudzsák Balázzsal kapcsolatos pletykákra reagálva Dárdai azt mondta, a Dinamo Moszkva szélsője jó helyen van, de az élmény része miatt kerülhetne akár a spanyol, az olasz, vagy az angol élvonalba.

Külön kitért Guzmics Richárdra is, akiről jó hírek érkeznek Lengyelországból: „Nagyon jó állapotban van, egyszer majd Juhász Roland utódja lehet, most azonban a belső védők között nagyon jó összhang van.”

Dárdai Pál októberben a románok otthonában elért 1-1-es döntetlennel mutatkozott be a kispadon, majd a Feröer-szigetek vendégeként és a finnek felett aratott hazai sikerrel folytatta szereplését.

A magyar válogatott jelenleg selejtezőcsoportjában a románok és az északírek mögött a pótselejtezőt érő harmadik helyen áll, március 29-én a görögöket fogadja a Groupama Arénában, június 13-án pedig a finnek otthonában lép pályára.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik