Nemzetközi foci

Öt cserét és fehér lapot tervez Platini

Az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke tízperces büntetéssel sújtaná a reklamáló játékosokat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Európai Labdarúgó Szövetség elnöke, a francia Michel Platini – amint arról a csütörtökön megjelent, futballról szóló könyvében (Parlons Football, azaz Beszéljünk futballul) írt – úgy véli, a szünetben lehetne két cserét végrehajtani, miközben megmaradna a játék közbeni három módosítás lehetősége, így végeredményben nem növekedne a játékmegszakítások ideje. Ötletét azzal indokolta: figyelembe kell venni, hogy a mai kereteket sok játékos alkotja.

Platini bevezetné a fehér lapot, amelyet a bíró akkor mutathatna fel, ha egy játékos egy adott döntését hevesen vitatná. A figyelmeztetés tízperces kispadon ülést vonna maga után, miközben a szabálytalanságok megtorlására érvényben maradna a sárga és a piros lap. Az UEFA vezetője szerint egyfajta „mániává kezd válni” és lassan „járványos méreteket ölt” a bírók ítéleteinek megkérdőjelezése a pályákon.

A bíráskodásban eltörölné a korhatárt, a kiválasztás és alkalmazás feltétele kizárólag a hozzáértés és a fizikai állapot lenne.

A játékosként háromszoros aranylabdás, Európa-bajnok UEFA-elöljáró eltörölné a hármas büntetést. Ha valaki utolsó emberként szabálytalankodna gólra törő játékossal szemben, sárga lapot kapna. Ha a 16-oson belül történne az eset, tizenegyest végezhetne el az ellenfél, míg piros lapot kellene neki felmutatni, ha a tizenhatoson kívül szabálytalankodna és csak szabadrúgás járna a mozdulatáért.

Platini újragondolná a sportág szabályalkotó testületének (IFAB) összetételét is. Az 1886-ban alapított nyolctagú bizottságban négy szakértő továbbra is Angliából, Skóciából, Észak-Írországból és Walesből kerülne ki, de legitimitását ezentúl nem a nemzetközi szövetség (FIFA) négy képviselője által nyerné el, hanem azáltal, hogy egy korábbi játékosokból és elismert szakemberekből álló bővebb testület formálna véleményt, amelynek azonban továbbra is négy szavazata lenne – írja az MTI.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik