NB I

Platini káoszt okozna

A korábbi játékvezető, Nagy Miklós szerint lelassítaná a futballt, ha kiállításra cserélnék a sárga lapot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Michel Platini, az UEFA elnöke a rögbihez hasonlóan a labdarúgásban is 10-15 perces kiállítással váltaná fel a sárga lapot. A szabálytalanságot tehát azonnal büntetné, de így az nem vonna eltiltást maga után későbbi meccsekre. Az ötletről a DigiSport televízió hétfő reggeli adásában a korábbi FIFA-játékvezető, Nagy Miklós elmondta: szerinte semmilyen szempontból nem megvalósítható.

– Mit szól az elgondoláshoz?
– Minden ötletnek van pozitív és negatív értelme is. Úgy gondolom, hogy Platini azért gondolt erre, mert mostanában nagyon sok a sárga lap. Egy kicsit szerintem vissza akarja fogni a sportszerűtlenségeket – mondta Nagy Miklós.

– A játékosok az adott mérkőzéseken letöltenék a büntetésüket, így az eltiltások is ki lennének küszöbölve.
– Annak is van hátránya, hogy a FIFA bevezette a három sárga lap utáni pihenőt. Nem az a csapat érzi az előnyét, aki ellen játszottak, hanem nyilván a harmadik mérkőzésen, ahol az adott játékos nem játszik. Visszamennék odáig, hogy tisztázzuk, mi az a sárga és piros lap. Az én időmben, amikor még futballoztam, 1965-ben végeztem el a játékvezetői tanfolyamot, akkor még nem volt sárga lap. Ez úgy alakult, hogy 1966-ban Angliában, egy Anglia–Argentína mérkőzésen a német játékvezető ki akarta állítani az egyik játékost, de mivel csak németül tudott, így nem tudta megmagyarázni a döntését. Nyolc percig állt a meccs, majd a mérkőzés ellenőre bejött, mert ő tudott spanyolul, és elmagyarázta, hogy ki van állítva. Majd elkezdtek gondolkodni rajta, hogyan lehetne ezt az egészet átvariálni, hogy mindenki értse. 1970-ben jött az első sárga lap a mexikói világbajnokságon, ha jól emlékszem rá egy szovjet mérkőzésen. Ennek nyilván van előnye és hátránya is, de ha az elnök azt mondja, hogy rögtön tíz-tizenöt perc, akkor kezdjünk el gondolkodni rajta, hogy itt volt a Videoton–Ferencváros mérkőzés, és ha jól emlékszem, akkor az utolsó tizenöt percben volt három sárga lap. Ha három játékost kiállítanának, akkor teljesen megváltozna a játék képe. Ezen kívül a színvonal romlását is okozná, mert amelyik csapatból tíz percre kiállítanának valakit, az nyilván húzná az időt. Ezen kívül ez adminisztrációval is járna. Végeredményben egy mérkőzésen általában van hat-nyolc sárga lap, tehát kéne még plusz ember, mert a tartalék játékvezetőnek más a feladata.

– Kellene valaki, aki a játékosok visszaengedését is intézné? Plusz, ha egy ilyen meccsen kiosztana a bíró két-három sárga lapot, akkor az is időbe telne, amíg a futballisták elhagyják a pályát.
– Nyilván igen. És akkor azt is meg kéne határozni, hogy mikor jöhetnek vissza. Csak akkor jöhetnek vissza, ha éppen áll a játék. Mi van, ha nem áll meg a játék? Akkor a futballista nem tud visszajönni, mert a játékvezető nem állíthatja meg a játékot. Én mindig azt mondtam, hogy azért szép a magyar labdarúgás, mert a serdülő mérkőzésektől a válogatott meccsekig ugyanaz a szabály van. Most gondoljunk bele, hogy ezt egy megyei első osztályú meccsen, vagy egy serdülő találkozón meg tudnánk csinálni? Adminisztratív szempontból sem működne.

– Amint mond, az nem csak nálunk igaz, de ez jó néhány országban szintén nem lenne megoldható.
– Azért vezették be a sárga lapot, hogy megoldja a nyelvi problémákat. Szerintem az is igazságtalan, hogy három sárga lap után valaki a negyedik mérkőzésen pihen. Én ezt alapból eltörölném, mert ha kap sárga lapot, akkor már megbüntettem. Ha még egyet kap, akkor ki kell állítanom, a fegyelmi bizottság a következő mérkőzésre eltiltja, és nem játszhat. Én ezt elfelejteném. Szigorítanám talán a sárga lapokat.

– Azt érdemes megnézni, hogy miért járt sárga lap húsz évvel ezelőtt, és miért jár manapság?
– Amikor anno minket szidtak, és azt mondták, hogy hülye bíró, akkor az egy nagyon csúnya szidás volt. Manapság már a játékvezetők felé irányuló szidalmak is megváltoztak. A mi időnkben a sportszerűtlenség is sokkal kevesebb volt, így a kis faultokat lefújtuk, de ennyi. Akkoriban kevés kiállítás volt, most meg kicsit eldurvult a játék. Nyilván az elnök úr is ezért akarja szigorítani, és jót akar ezzel.

– Ha ezt az egészet végiggondolja egy csapat, akkor nagyon kell vigyáznia a szabálytalanságokra.
– Nem hiszem, hogy ezt rövid időn belül bevezetnék, mert teljes káoszt okozna a labdarúgásban.

– Jó irány lenne az, ha a sárga lapos figyelmeztetések okait változtatnák meg?
– Az elvileg megvan. A futballban hat-nyolc dolog miatt jár sárga lap. Talán szigorítani kellene, és ami nagyon lényeges dolog, hogy az edzőknek fel kéne hívni a figyelemét, hogy ne reklamáljanak annyit. Ugyanis, ha egy edző reklamál a játékvezetőnél, akkor a játékos is úgy fogja érezni, hogy ő is reklamálhat. Én az edzők indulatát fognám egy kicsit vissza, és akkor talán sportszerűbb lenne a mérkőzés. A vasárnapi mérkőzésen is láthattuk, hogy a futballista hátulról lehúzta a másik játékos mezét, de az edző reklamált, hogy miért fújta le. Ahhoz viszont három-négy felvétel kell, hogy lássuk, pontosan milyen szabálytalanság is történt.

– Húsz évvel ezelőtt az edzők lelátóra küldése sem volt mindennapos eset.
– Pontosan. Akkoriban sokkal nagyobb volt a fegyelem.

– Ön egyébként konzervatív elveket vall, vagy ahhoz a táborhoz tartozik, akik azt mondják, hogy olyan gyorsan változik a labdarúgás, hogy érdemes alakítani a szabályokat?
– Én az előbbihez tartozom. Konzervatív vagyok.

– Akkor a videóbírót sem támogatja?
– Nem. Ebben az egyben egyetértünk Platini elnök úrral, hogy nincs szükség videóbíróra, maximum csak gólbíróra. De talán ő még a gólbírót sem javasolta, bár a jövő évi világbajnokságon be fogják vezetni. Azzal egyetértek, de a többivel nem. Gondoljuk el. Volt olyan időszak, amikor be akarták vezetni, hogy az ellenőr nézze a meccset videón és szóljon a játékvezetőnek. Képzeljünk el egy Ferencváros–Újpest mérkőzést, ahol születik egy találat, és mindenki arra vár, hogy az ellenőr megmondja, hogy gól volt-e vagy sem. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy mi lenne azután, amikor azt mondja, hogy nem volt gól.

– Vannak olyan változások, amelyek sürgősebbek? Dél-Amerikában már használnak egy spray-t a sorfal kilenc méterre kijelöléséhez, ami később eltűnik.
– Ezzel egyetértek, mert nagyon nehéz mindig beállítani a kilenc métert, ráadásul, ahogy elfordul a játékvezető, a sorfal már jön is előre. Ezt bevezetni egy jó ötlet lenne.

– Platini és Blatter nem igazán eszik egymás tenyeréből. Hosszabb távon melyiküknek lesz igaza a sárga lapokkal kapcsolatban?
– Szerintem Blatter úrnak. Egész biztosan nem fogják bevezetni Platini ötletét. Ez egy érdekes dolog, mert Blatternek ez az utolsó négy éve a FIFA elnökeként, és már bejelentette, hogy nem indul a következő választáson. Szerintem Platininek van a legnagyobb esélye rá, hogy FIFA elnök legyen. Érdekes ez az ügy kettejük között, mert én személyesen is ismerem őket, és úgy tudtam, hogy elég jó a kapcsolat közöttük, amikor együtt vannak. Most a világbajnokságon is lesz gólbíró, amit Blatter vezetett be, míg Platini ellenezte. De majd ha ő lesz a FIFA elnöke, akkor támogatni fogja.

Olvasói sztorik