Hírek

Platini ötlete: Brazília és Japán is részt vehetne a 2020-as Eb-n!

Michel Platini a Copa America mintájára régión kívüli országokat hívna meg az Európa-bajnokságra.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Forradalmi ötletről tárgyal az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, Michel Platini, aki tanácsadóival annak lehetőségét vizsgálja, hogy a 2020-as, immáron külön városokban megrendezendő Európa-bajnokságra vendég válogatottakat hívjon – írja az Independent.

Az elmúlt három évtized legnagyobb változását hozhatja el az ötlet a sorozat történetében, mivel így más földrészről érkező csapatok is indulhatnának az Eb-n. Az új terv alapján, amely újabb jel Platini illetve a Nemzetközi szövetséget (FIFA) elnöklő Sepp Blatter közti szakadékra, Brazíliát, Argentínát, Mexikót és Japánt is meghívnák a kontinensviadalra, ezzel egy alternatív világbajnokságot hozva létre.

“Az ötlet egyelőre korai szakaszban jár, de nagyon is megvalósíthatónak látszik. A dél-amerikaiak már évtizedek óta látnak vendégül kontinensen kívüli csapatokat a Copa Americán. Európában ezt miért ne lehetne megcsinálni?” – vetette fel a költői kérdést Platini egyik tanácsadója.

És a példa valóban adott, 1993 óta az USA, Mexikó és Costa Rica állandó résztvevője a Copa Americának, holott ezen válogatottak eredetileg nem tartoznak a régióhoz.

Arról az UEFA már korábban határozott, hogy 2016-tól 24 csapat vegyen részt az Eb-n, ezzel csupán nyolc válogatottal elmaradva a világbajnokság mezőnyétől. Ha a sorozathoz olyan világklasszis együttesek csatlakoznak, mint a brazilok vagy az argentinok, az a vb tekintélyének is komolyan árthat – vélik a FIFA-nál. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség számára a négy évente megrendezésre kerülő világbajnokság az egyik fő bevételi forrás, így érhető, hogy féltik annak presztízsét.

A FIFA-nak így is komoly gondokkal kell szembenéznie, köszönhetően a 2022-es világbajnokság Katarnak ítélt rendezési jogának. A nagy meleg miatt nyáron ugyanis szinte lehetetlen lenne megrendezni a tornát, télre pedig főképp a Premier League-csapatok ellenállása miatt lenne nehéz áthelyezni.

Az Európa-bajnokság is komoly átalakuláson megy keresztül, mivel Platini nemrégiben keresztülvitt reformja alapján a 2020-as tornát nem egy vagy két ország rendezheti majd meg, hanem 13 különböző nemzet egy-egy nagyvárosa, míg az elődöntőkre és a döntőkre egy helyszínen kerülne sor, ezzel visszaidézve a ’60-as, ’70-es évek négyesdöntőinek hangulatát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik