Hírek

Módosult a lesszabály értelmezése

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Pestmegyeifoci.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A változásról a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségek Testületének (IFAB: International Football Association Board) döntött az éves közgyűlésén, a skóciai Edinburgh-ban – írja az MLSZ honlapja.

A lesszabály értelmezésében módosítás történt, ugyanis a korábbi megfogalmazás vitát váltott ki, mert sok értelmezési lehetőséget adott, és nem volt eléggé precíz. Az új megfogalmazás jobban alkalmazkodik a mérkőzéseken levő szituációkhoz, és megszünteti azon félreértéseket, hogy mit értünk a lepattanás, irányváltoztatás és szándékos védés alatt. A lesre vonatkozó szabályozás módosítása július elsején lépett érvénybe.

• a „beavatkozik a játékba” kifejezés azt jelenti, hogy megjátszik, vagy érint egy labdát, amelyet a játékostársa adott le vagy érintett.

• a „zavarja az ellenfelet” kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos gátolja ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, úgy hogy egyértelműen akadályozza ellenfele látását, vagy a labda megszerzése céljából támadja ellenfelét.

• az „előnyt szerez helyzetéből” kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos

– leshelyzetben állva megjátssza a kapufáról, a keresztlécről vagy ellenfeléről hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát

– leshelyzetben állva megjátssza ellenfelének szándékos védését követően hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát

Az a leshelyzetben levő játékos, akihez a labda úgy kerül ellenfelétől, hogy az a labdát szándékosan játszotta meg (kivéve a szándékos védést), nem tekintendő „helyzetéből előnyt szerző” játékosnak.

Olvasói sztorik