Hírek

Módosuló fociszabályok?!

A futball szabályalkotó testületének (IFAB) tanácskozása a labdaejtést és a lesszabályt szeretné még világosabbá tenni márciusi éves ülésén.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az IFAB és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a játékvezetők, és a mérkőzés szereplőinek értelmezésében még világosabbá tenné a labdaejtés és lesszabály körüli leírásokat, továbbá a hírek szerint az alapvonali játékvezetők szükségének kérdését is újra előveszik a március 2-i edinburghi tanácskozáson – írja a FIFA honlapja.

A lesszabályban a szövegezésen változtatna az IFAB, hogy még világosabb legyen: az a támadó, aki a kapusról kipattanó labdát megjátssza, és lesről indult, az pozíciójából fogva előnyt szerez, így ellene közvetlen szabadrúgás ítélendő.

„A jelenlegi szövegezés túl sok értelmezésnek ad helyet, és nem eléggé precíz. Az új szövegnek sokkal inkább kapcsolatban kell lennie az aktuális játékszituációkkal, és tisztáznia kell a zavart a lepattanó labda, az irányváltozás és a szándékos védés fogalmait illetően” – olvasható a FIFA kommentárjában.

Nem szerepel viszont az IFAB következő ülésének napirendéjén az olyan esetek megvizsgálása, amelyek hármas büntetést – azaz tizenegyest, kiállítást és a vétkes játékos automatikus eltiltását – vonnak maguk után. A kritikusok szerint az ilyen szituációk visszafordíthatatlanul befolyásolnak mérkőzéseket, teljesen megváltoztatják egy-egy találkozó képét, ezért azokban az esetekben, ahol nem történik durva szabálytalanság, büntetésként elég lenne a büntető megítélése. A jelenlegi rendelkezés ellenzői szerint a szabály azért is rossz, mert a játékvezető egy tévedése gyakorlatilag eldöntheti egy összecsapás sorsát.

A FIFA megbízott egy munkacsoportot, amelytől a hasonló esetek tanulmányozását kérte, és a testület vezetője, Franz Beckenbauer meg is fogalmazott már egy javaslatot, miszerint a játékvezetőknek a piros lap felmutatása helyett a sárga kártya alkalmazását írná elő. Az IFAB ugyanakkor a javaslat további kidolgozását irányozta elő, és kihagyta a márciusi ülés napirendjei közül.

Olvasói sztorik