Hírek

Dönthetnek a magyar találmányról is

Maruzsi László bízik abban, hogy a labdarúgó-játékvezetőket segítő találmánya továbbjut a sportág szabályalkotó testületének (IFAB) hétvégi egyeztetéséről.

Kapcsolódó cikkek

Az IFAB akár már a hétvégén dönthet arról, hogy melyek azok a bírókat segítő technikai találmányok, amelyeket tovább tesztelnek. Maruzsi László az MTI érdeklődésére elmondta: várhatóan szombaton kapják meg az eredményt, saját találmányának továbbjutása kapcsán az eddig elvégzett tesztek alapján bizakodó.

Az IFAB angliai ülésén a tagok kézhez kapják annak a nyolc tesztelt rendszernek az eredményeit – köztük Maruzsi Lászlóét is –, amelyek abban segítenék a játékvezetőt, hogy jelzést kapjanak, ha a labda túlhaladt a gólvonalon. Vélhetően a vizsgált szisztémák tekintetében arról is döntenek, hogy melyeket tesztelik tovább márciustól a második körben.

A testület legkorábban július 2-án, a nyári Európa-bajnokság döntőjét követően egy nappal hozhat végleges döntést a technikai segítség bevezetéséről. Az 1886-ban alapított, nyolcfős IFAB tagságának felét 1913 óta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges. A Grál-lovagoknak is nevezett testület az elmúlt években mindig a technikai újítások bevezetése ellen voksolt.

A hétvégi tanácskozás előtt a jordán Ali herceg, a FIFA egyik alelnöke jelezte: ő tart attól, hogy ezek az új találmányok alááshatják a játékvezetők tekintélyét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik