Hírek

Maruzsi szerint nem buktak el

Az általa kifejlesztett rendszer ugyan nem jutott tovább a játékvezetőket segítő technikai találmányok közül, Maruzsi László azonban ezt nem tekinti bukásnak, és csapatával továbbra is azon munkálkodik, hogy tökéletesítse találmányát.

Kapcsolódó cikkek

A korábbi autóversenyző az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta: a futball szabályalkotó testületének (IFAB) hétvégi egyeztetésén sikerükhöz elsősorban egy chip hiányzott, amely különböző fényviszonyok mellett is képes pontosan meghatározni a labda helyzetét, ennek beszerzéséhez azonban nagyjából harmincmillió forintra lett volna szüksége. Hozzátette: a normális erejű lövéseknél 90 százalékot teljesítettek, a probléma a gyorsan visszapattanó labdáknál volt.

– Abban bíztam, hogy a többi találmány sem ér majd el hibátlan teljesítményt, és reméltem, mindenkit továbbjuttatnak a júliusi döntésig, így addig lett volna esélyünk arra, hogy utolérjük magunkat – mondta Maruzsi.

Jövőbeli terveiről elmondta, továbbra is hisz abban, hogy találmányával sporttörténelmet írhat, már csak azért is, mert az elkövetkezendő időszakban csapatával nyugodtan fejleszthet tovább. Hozzátette: ha a tervek szerint haladnak, az őszi szezontól a rendszer már arra is alkalmas lesz, hogy megállapítsa a leshelyzeteket.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) – amely egyelőre a gólvonalon áthaladó labdák helyzetének megállapítását várta el – a nyolc technikai vívmány közül kettőt, a Hawk-Eye és a GoalRef elnevezésű találmányt juttatta tovább. Ezeket az elkövetkezendő néhány hónapban tovább vizsgálják majd, és július 2-án, egy nappal a nyári Európa-bajnokság döntőjét követően hoznak végleges döntést arról, melyiket alkalmazzák.

Az 1886-ban alapított, nyolcfős IFAB tagságának felét 1913 óta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges. A testület az elmúlt években rendszerint a technikai újítások bevezetése ellen voksolt.

Olvasói sztorik