Nemzetközi foci

Ki lesz a vébé sztárja?

Mit várhatunk C. Ronaldo, Messi, Neymar, Suárez, Sergio Ramos, Andrea Pirlo, Paul Pogba, Eden Hazard, Miroslav Klose, Robin van Persie, Steven Gerrard és a többiek játékától Brazíliában?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Bár a labdarúgás csapatsportág, szinte minden világeseményen akad egy vagy több játékos, aki emlékezetes teljesítménnyel segíti válogatottját. Az MTI összeállításából kiderül, hogy a nemrég befejeződött klubidény rendkívül sokat kivett minden sztárból. Lehet, hogy nem is a felsorolt világnagyságok közül kerül ki a vébé legjobbja?!

Cristiano Ronaldo

Pályafutása legjobb szezonjával a háta mögött érkezik a csütörtökön kezdődő világbajnokságra a portugál válogatott csillaga. A Real Madrid szupersztárja a spanyol élvonalban 31 találattal lett gólkirály, a Bajnokok Ligájában pedig történelmi rekordot jelentő 17 góllal járult hozzá a klub történetének tizedik sikeréhez. Eközben az év elején átvehette a világ legjobb játékosának járó Aranylabdát is, pályafutása során második alkalommal.

Kevés olyan játékos van a világon, akiről azt lehet állítani, hogy kizárólag rajta múlik a válogatott sikere, a 29 éves támadóra azonban ez igaz. Gyakorlatilag egyedül juttatta ki csapatát a brazíliai tornára, ugyanis a svédek elleni pótselejtezőn hazai környezetben az ő góljával nyert a gárda, míg a 3-2-vel végződött visszavágón mesterhármast szerzett.

A nemrég befejeződött klubidény ugyanakkor láthatóan rendkívül sokat kivett Ronaldóból, aki az utolsó néhány hétben már folyamatosan sérülésekkel bajlódott, egyelőre a válogatottnál még nem tudott teljes értékű munkát végezni, így nagy kérdés, hogy százszázalékos állapotban lesz-e majd.

Lionel Messi

A Barcelonával besöpört győzelmek, valamint az egyéni díjak tekintetében egyértelműen ő tekinthető az elmúlt évtized legeredményesebb futballistájának, az argentin válogatott sztárjátékosa azonban a világbajnokságokon még adós a kiemelkedő teljesítménnyel.

A katalánok négyszeres aranylabdás játékosa 2006-ban, mindössze 19 évesen vett részt a németországi viadalon, amelynek második csoportmérkőzésén Szerbia-Montenegró ellen gólt szerzett. Négy évvel később a dél-afrikai vébén már szupersztárnak számított, de a Diego Maradona által irányított nemzeti csapattal együtt ő is megbukott.

Klubjában ezt követően is szárnyalt, ám az elmúlt szezonban nem tudott maradandót alkotni, igaz, még így is 41 gólt szerzett a katalánok színeiben. Főleg az idény végén azonban gyenge formában játszott, így nagy kérdés, hogy az argentin szurkolók Messi melyik arcát látják majd a brazíliai tornán.

Neymar

A hazai közönség előtt szereplő sztárokat mindig megkülönböztetett figyelem kíséri egy világbajnokságon, a brazilok kedvencére, Neymarra azonban még a szokásosnál is nagyobb nyomás nehezedik.

A mindössze 22 éves támadó tavaly még a Santosban játszott, a szakértők úgy vélték, Európába kell szerződnie, hogy vezéregyéniséggé válhasson a vébén. Neymar ezt megtette, méghozzá a Barcelonába igazolt. A katalánoknál azonban eredményekben sikertelen szezont zárt, egyetlen trófeát sem nyert a csapattal, ráadásul az argentin Lionel Messi mögött inkább a másodhegedűs szerepe jutott neki. Igaz, így is 15 gólt szerzett.

A nemzeti csapatban rendre megbízható és kiemelkedő teljesítményt nyújtott, a tavalyi Konföderációs Kupán például ellenállhatatlanul futballozott, a brazil válogatott győzelmével pedig bejelentkezett a világbajnoki címért.

A rendkívül magabiztos csatárnak gyakorlatilag nincs lehetősége a hibázására, ugyanis a Brazíliában kizárólag az aranyéremmel lennének elégedettek, ennek megszerzése pedig még úgy is nehéz feladat, hogy a legnagyobb esélyesek egyike.

Luís Suárez

A négy évvel ezelőtt dél-afrikai világbajnokságon is sztárjátékosnak számított Luís Suárez, a Liverpool uruguayi futballistája, aki azonban a csütörtökön kezdődő brazíliai tornára már a legnagyobbak egyikeként érkezett.

A 27 éves támadó elképesztő szezont tudhat maga mögött, ugyanis a bajnokságban 33 mérkőzésen elért 31 találattal gólkirály lett, amivel beállította Alan Shearer és Cristiano Ronaldo angol élvonalbeli rekordját. Ezzel a teljesítménnyel Ronaldóval holtversenyben élen végzett az európai Aranycipőért folytatott versengésben.

Fájó pont volt ugyanakkor a csatárnak, hogy a Liverpool az utolsó fordulókban fontos pontokat hullajtott el, így a Manchester City őket megelőzve megnyerte a bajnokságot. Suárez nemcsak a klubjában, hanem a válogatottban is alapember, ráadásul a világbajnoki selejtezőkön 11 góljával a holland Robin van Persie-vel és a belize-i Deon McCaulay-jal holtversenyben a legeredményesebb játékosnak bizonyult.

Suárez vébé-szereplésének egyik legérdekesebb pillanata az angolok elleni csoportmérkőzés lehet, ugyanis számos csapattársával, valamint Premier League-riválisával nézhet majd farkasszemet.

A támadó az előző világbajnokságon igazolta klasszisát, többek között az ő remeklésének és három góljának köszönhetően lett negyedik Uruguay. Emellett a dél-afrikai torna egyik legemlékezetesebb jelenetének főszereplője volt, ugyanis a Ghána elleni negyeddöntő hosszabbításának utolsó percében kézzel mentett a gólvonalon. Emiatt ugyan kiállították, de megmentette csapatát a kiesést jelentő góltól, mivel a büntetőt kihagyta Asamoah Gyan, és a büntetőpárbajt Uruguay nyerte.

Sergio Ramos

Pályafutása eddigi legeredményesebb és legjobb szezonja után vág neki a csütörtökön kezdődő brazíliai világbajnokságnak Sergio Ramos, a spanyol válogatott hátvédje.

A Real Madrid csapatkapitány-helyettese Bajnokok Ligáját és spanyol Király Kupát nyert az elmúlt idényben. Ezekben a sikerben jelentős szerepe volt a 28 éves játékosnak, ugyanis kiemelkedő védőmunkája mellett a gólszerzésből is kivette a részét. A BL elődöntőjének visszavágóján a német Bayern München ellen előbb egy szöglet, majd egy szabadrúgás után fejelt a bajor együttes kapujába. A fináléban pedig a 93. percben szintén fejesgóllal egyenlített, azaz hosszabbításra mentette a városi rivális Atlético Madrid elleni mérkőzést, melyet hosszabbításban 4-1-re megnyert a Real Madrid.

A szezon során Ramos a bajnokságban négy gólt és egy gólpasszt, míg a nemzetközi kupaporondon három gólja mellett két előkészítést jegyzett. A spanyol válogatott világbajnoki selejtezői során kétszer is pontot érő gólt szerzett Sergio Ramos: 2012 októberében a francia válogatott ellen 1-1-re végződött találkozón az ő találata jelentette a vezetést Madridban, tavaly márciusban pedig ő lőtte a mérkőzés egyetlen gólját a finnek legyőzésekor.

A 2010-ben világbajnoki, 2008-ban és 2012-ben Európa-bajnoki címet szerzett védő eddigi 116 válogatott szereplésén kilenc gólt szerzett.

Andrea Pirlo

Harmadik világbajnokságára készül Andrea Pirlo, az olasz válogatott játékmestere, akire a csütörtökön kezdődő brazíliai tornán is kulcsfontosságú szerep hárul.

Pirlo a 2006-os németországi világbajnokságon aranyérmes gárdában is kiváló teljesítményt nyújtott, négy évvel később azonban egy sérülés miatt csak a szlovákok elleni csoportmérkőzésen léphetett pályára csereként, az olaszok pedig végül hatalmas meglepetésre a csoportkörben búcsúztak.

Ezt követően sokan már leírták az AC Milan akkori irányítóját, ám a nagy rivális Juventus 2011-ben 32 évesen szerződtette, azóta pedig újra fantasztikus formában futballozik. A torinóiak játékának az elmúlt három évben meghatározó alakja volt, az elmúlt szezonban pedig rendre fontos gólokat szerzett, legfőképpen szabadrúgásból. Másodvirágzása a válogatottbeli teljesítményére is kihatott, ugyanis a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon többek között az ő kiváló játékának köszönhetően lett ezüstérmes a Squadra Azzurra.

Pirlóval kapcsolatban a legnagyobb kérdés az lehet, hogy 35 évesen mennyire bírja majd a sorozatterhelést.

Paul Pogba

Franck Ribéry sérülésével fontos szerep juthat a francia válogatott középpályásának, Paul Pogbának a világbajnokságon.

A 21 éves Pogba először szerepel vébén, eddig 11 mérkőzésen lépett pályára a nemzeti együttesben, ezeken két gólt szerzett. Klubjában, az olasz Juventusban már meghatározó szerepe volt a bajnoki cím megvédésében, ám az európai kupaporondon elmaradt a jó eredmény. A Bajnokok Ligájából kiesett az együttes a csoportkörben, mivel a végső győztes Real Madrid és a Galatasaray mögött csak harmadik lett a négyesben, az Európa Ligában pedig az elődöntőben búcsúztak a torinóiak. Pogba 36 mérkőzésen lépett pályára a Serie A-ban, ezeken hét góllal segítette a Zebrákat. Európai kupamérkőzésen egy találatot szerzett az elmúlt idényben.

A vébén rá vár a feladat, hogy jó labdákkal szolgálja ki a franciák befejező csatárát, Karim Benzemát, aki kiváló idényt tudhat maga mögött a BL-győztes Real Madriddal.

Eden Hazard

A fiatal átlagéletkorú, ám kiváló játékosokból álló belga válogatott támadó középpályása első ízben szerepel világbajnokságon. A válogatottban eddig 45 mérkőzésen lépett pályára a 23 éves játékos, ezeken a találkozókon hat gólt szerzett, ebből kettőt a világbajnoki selejtezők során, az egyike pedig győztes találatnak bizonyult.

Az angol bajnokságban szereplő Chelsea középpályása nagyszerű idényen van túl, mert bár együttesével nem nyert trófeát, 14 bajnoki találatával házi gólkirály lett, ráadásul a Bajnokok Ligájában is kétszer bevette az ellenfelek kapuját. A sokak által meglepetéscsapatnak nevezett Belgium jó szereplése elképzelhetetlen az ő kiemelkedő játéka nélkül, így kulcsszerep vár rá Marc Wilmots együttesében.

Miroslav Klose

Egyedüli klasszikus befejezőcsatárként kulcsszerep hárulhat a német válogatott veterán csatárára. A Lazio 36 éves támadója a Nationalelf sikere mellett egyéni rekordra is hajt, amennyiben egyetlen gólt szerez a tornán, utoléri a vébék góllövőlistájának örökrangsorában 15 találattal élen álló brazil Ronaldót.

A 132 válogatott mérkőzésén eddig 69 gólos Klose nehéz klubidényen van túl, ugyanis többször is sérülések hátráltatták, ennek ellenére, amikor lehetőséghez jutott, akkor rendre a rómaiak egyik legjobbja volt.

A németek játéka ugyan nem Klosétól függ, azonban ha a támadó megfelelő támogatottságot kap a villámgyors szélsőktől, illetve az irányító Mesut Öziltől, akkor könnyen elképzelhető, hogy Ronaldo csúcsa éppen Brazíliában dől majd meg, illetve ez esetben a legutóbbi három vébén dobogós németek ismét messzire juthatnak.

Robin van Persie

Sérülések által nehezített szezonon van túl, idén messze volt legjobb formájától, de így is a holland válogatott legnagyobb ásza lehet a világbajnokságon.

A harmincéves, kétszeres angol gólkirály a több évtizedes mélypontját átélő Manchester Uniteddel idén semmit sem nyert, de ez legkevésbé sem rajta múlt, mert amikor hadra fogható volt, akkor kiemelkedett a csapatból még úgy is, hogy korántsem mutatott olyan lehengerlő teljesítményt, mint a korábbi években. Viszont az önmagához képest gyengébb produkció is azt jelentette, hogy 21 bajnoki meccsen 12-szer volt eredményes, míg a Bajnokok Ligájában hat találkozón négyszer talált be.

Van Persie az a típusú játékos, aki bármilyen helyzetből képes gólt lőni, akár magának is megteremti a lehetőséget. Erre nagy szüksége lenne a négy éve ezüstérmes Oranjének, mivel a középpályájáról két kulcsjátékos is kidőlt Kevin Strootman és Rafael van der Vaart személyében. Az ő teljesítményét persze nagyban segítheti, ha Arjen Robbentől és Wesley Sneijdertől megfelelő kiszolgálást kapna, akkor van Persie a gólkirályi címre is esélyes lehet.

Steven Gerrard

Sokadik virágzását élte az elmúlt szezonban, az FC Liverpool csapatkapitánya lehet az angol válogatott motorja a világbajnokságon.

A 34 éves, fáradhatatlan középpályásnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Vörösök 24 év után majdnem ismét megnyerték az angol bajnokságot, ugyanis hosszú pályafutása egyik legeredményesebb idényét produkálta 13 góljával, amelynél csak egyszer szerzett többet.

Gerrardnak ugyanakkor abban is szerepe volt, hogy végül megint elbukott a Liverpool, ugyanis az utolsó fordulók egyikében az akkor éllovas Merse-partiak Chelsea elleni hazai meccsén ő csúszott el utolsó emberként, így Demba Ba megszerezte a győztes gólt, s a végül aranyérmes Manchester City került lépéselőnybe. Kérdés, hogy Gerrard túltette-e magát a történteken, illetve 34 évesen egy hosszú szezon után végigbírja-e csúcsformában futballozni a vébét.

Olvasói sztorik