Nemzetközi foci

Az elején nem lesz sziporkázó játék

Csank János szerint Belgium és Chile okozhatja a torna a legnagyobb meglepetését.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csütörtökön veszi kezdetét a várva várt világbajnokság, amelyen Magyarország utoljára 1986-ban vett részt. A mieink azóta az 1998-as francia tornához álltak a legközelebb, amikor Csank János irányításával a Jugoszlávia elleni pótselejtezőn hasaltak el. A Rangadó.hu megkereste a jelenleg ismét a Vác FC csapatát irányító mesteredzőt, aki látványosságban sokat vár a brazil világeseménytől, de úgy érzi, a vébé első felében még nem fognak elkápráztatni minket a résztvevő csapatok.

– Mindig azt várjuk, hogy a csapatok már az elején sziporkázni fognak, de azt azért látni kell, hogy nagyon kevés idejük van a felkészülésre – kezdte Csank János. – A bajnokságok után elég kifacsartak a játékosok, hiszen rengeteg mérkőzést játszanak a szezonban. Idegileg is keményen leterheltek, leszálló-ágban vannak, és ilyenkor rendkívül nehéz a felkészítés. Szerintem ezen a szinten az orvosi stáboknak nagyon nagy szerepük van, csodákra képesek. Maximálisan bevetik azokat az eszközöket, amelyek a regenációhoz szükségesek. Lényeges az is, hogy a vébé korai szakaszában még nem lehetnek csúcsformában a csapatok. Ilyenkor az a jó, ha valaki gyenge játékkal jut tovább. Egy hónapról van szó, fokozatosan kezdenek majd felpörögni. Lehetetlen azt megcsinálni, hogy folyamatosan csúcsformában legyenek a játékosok. Ez is, és a taktikázás is benne lesz az elején, ezért nem vagyok benne biztos, hogy a torna kezdete olyan jó meccseket fog hozni, amilyeneket várunk, hiszen nagy a tét, tovább kell jutni. A csoportokban a ki-ki mérkőzéseken, és az egyenes kieséses rendszerben már egyértelműen szikrázóbb ütközetek lesznek. Ahogy nézem a csapatokat, azért elég kevés esetben tudom azt elképzelni, hogy ne játszanak jól. Ha nem is a mérkőzések teljes szakaszában, de olyan megoldásokat fogunk látni, amelyekre biztosan emlékezünk majd. Bevallom férfiasan, hogy sokat várok látványosságban is.

– Mely válogatottaktól vár sokat a világbajnokságon?
– Én mindenféle futballt szeretek, hiszen azért szép ez a játék, mert különböző módon próbálják játszani. Taktikai kérdés lesz, hogy a csapatok adott esetben beáldozzák-e a látványosságot az eredményességért. Ezt szerintem a spanyolok és a hollandok sem fogják megtenni. Ők mindig mennek előre. A belgák lesznek azok, akik letámadós, rohanós játékot fognak játszani. A brazilokat pedig mindig élmény nézni, hiszen olyan fölényes labdakezelésük van még mindig, ami hihetetlen. Abszolút magabiztosak, nem félnek semmilyen helyzettől, és a labdától sem. Érdekes lesz számomra Argentína szereplése, egy kicsit most őket fogom jobban figyelni. Döbbenetes, hogy mennyi argentin futballista van szerte Európában. Nagyon várom az argentinokat, mert őket azért ritkábban látjuk. Most hirtelen nem is tudom elképzelni, hogy ők mit fognak játszani. Ők mindig a kemény vonalat képviselték Dél-Amerikában. Uruguay volt a legdurvább, ők odarúgtak, mint a szomjas ló, de az argentinok sem panaszkodhattak. Viszont most nagyon jó futballistáik vannak, és egy kicsit a dél-amerikai csapatokra vagyok most kíváncsi. Jobban szeretem az agresszívan játszós csapatokat. Nem azokat, akik csak passzolgatnak, és úgy elvannak, hanem amelyek tudják, mikor kell kontrázni, és ha nem sikerül, akkor felállnak, átlőnek, tehát az egészséges harci szellemben felálló gárdákat. A spanyolokat is szeretem, mert ők meg annyira tudatosan játsszák ezt a kézilabdás körbepasszolós dolgot, hogy elveszik az ellenfelek támadóidejét. Ez Guardiola találmánya, hogy úgy védekezek, hogy támadok. A portugálok is jól játsszák ezt, és több csapat is elkezdte, nem véletlenül. Az utóbbi időben a németek is még passzolósabbak lettek, a rendkívül gyors játékosaik pedig beleteszik az egyéni villanásokat. Reus kiesése nagy veszteség nekik, mert ő villámgyors, dinamikus és gólt is tud lőni, nagyon jó kis futballista. Az angoloktól nem várok sokat, mert nekem egy kicsit statikusnak tűnnek, és szerintem nem tartoznak most az élmezőnybe. A hollandokra kíváncsi vagyok szintén, hogy Louis van Gaal mit talál ki. Neki vannak különleges dolgai, amelyek vagy bejönnek, vagy nem, de egyébként őket is csípem. Tudnak futballozni, mindig vannak egyéniségeik, ott inkább az a kérdés, hogy mennyire balhéznak össze a játékosok, hiszen valamiért a hollandoknál mindig vannak súrlódások. Chile érdekel még, láttam őket egyszer, és eszméletlen, ahogy futballoznak. Tíz grundfocista felment a pályára, és orrba-szájba cseleztek mindenkit, miközben mindent jól is csináltak.

– Melyik csapat okozhatja a torna meglepetését?
– Sok olyan titkos favorit lehet, akiket az elején nem kiáltanak ki annak. A nemzeti bajnokságban is előfordul, hogy olyan sötét lovak berobbannak, akire nem számít senki. Mindenki tudja, hogy a belgák és a chileiek nagyon veszélyesek. Biztos, hogy lesznek ilyen meglepetések. Azt nehéz eltalálni, hogy a nagy csapatok lecsengenek-e, de nyilván az is előfordulhat, hogy egy többre hivatott válogatott az elején a nyolcaddöntőben kiesik. Ahhoz, hogy valaki meglepést csináljon, valakinek el kell búcsúznia. Azt remélem, hogy jó mérkőzések lesznek – mondta Csank János, akinek a szakértői véleményét a világbajnokság ideje alatt is olvashatják a Rangadó.hu-n.

Olvasói sztorik