Nemzetközi foci

Del Bosque történelmi tettre készül

A címvédő spanyol válogatott is a kritikusok célkeresztjébe került, de a kapitány továbbra is optimista.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Spanyolország válogatottja egyeduralkodónak tekinthető az elmúlt években, hiszen a 2008-as és a 2012-es Európa-bajnoki siker között megnyerte a négy évvel ezelőtti, dél-afrikai világbajnokságot is. A vébé-címvédés eddig csak két csapatnak sikerült: a braziloknak (1958, 1962), és az olaszoknak (1934, 1938). A spanyolok lehetnek a harmadikok, és ez kellő motivációt biztosít számukra.

– Nincs bennünk elégedettség, dolgozunk a végső cél érdekében – jelentette ki Vicente del Bosque szövetségi kapitány a pénteki spanyol-holland felvezetéseként. Az edző nem tart attól, hogy meghiúsulna a címvédésük, hiszen a keretük lényegében megegyezik azzal, amellyel a közelmúltban szerepeltek.

A kritikusok azonban látnak problémákat. A Barcelona középpályása, a 34 éves Xavi játékából például hiányzik a szellemesség, és alig hajlandó futni. Csapattársa, Pique erre azt válaszolta, hogy Xavi soha nem futott sokat, helyette a labdát futtatja.

De nem csak Xavi került a célkeresztbe, hanem a Barcelona tiki-taka stílusa általánosságban. Elvégre del Bosque nyitott az új ötletekre, és a támadójáték újjászervezésére. Fernando Torres és David Villa ideje lejárt, bár mindkettő ott van a keretben.

A spanyolok közül ez a vébé az első nagy lehetőség Diego Costa számára. Az Atlético Madrid brazil születésű támadója a klubszezonban rendszerint bizonyította tudását, hiszen spanyol bajnok lett és Bajnokok Ligája-döntőt játszhatott csapatával. A 25 éves játékos a világbajnokság után az angol Chelsea színeiben folytatja, ahol már egy orvosi vizsgálaton is részt vett.

Az előző világbajnokságot nem a támadójátékukkal nyerték meg a spanyolok, hanem a remek védekezésükkel, hiszen Iker Casillas csak két gólt kapott Dél-Afrikában. A világ korábbi legjobb kapusa, és jelenlegi legjobb középhátvédje, Sergio Ramos is náluk játszik, de az egész hátsóalakzatuk bombabiztosnak mondható. Ha igaz a mondás, miszerint jó védekezéssel lehet nyerni, akkor bizony Spanyolországnak most is jó esélye van a sikerre – írja a német Kicker.

Olvasói sztorik