Nemzetközi foci

Rengeteget repülnek az oroszok

Fabio Capello csapatának szicíliai szakácsa van, és kis túlzással a brazíliai vébé felét a levegőben tölti.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az oroszok utazása volt a leghosszadalmasabb, és az éghajlat miatti akklimatizálódással is nekik kell leginkább megküzdeniük az összes vébé-résztvevő válogatott közül. Az UEFA. Honlapjának cikke azt vizsgálja, Fabio Capello csapata hogyan lesz képes megbirkózni a hátráltató körülményekkel.

Minden küldöttség alaposan megtervezte az utazását Brazíliába, de a legkomolyabb túra a kizárólag hazai klubcsapatokban szereplő futballistákból összeállított orosz válogatottra várt: Moszkvából indultak, majd 14 órával később, vasárnap érkeztek a dél-amerikai országba. Igen ám, de a továbbiakban is rengeteg utazás vár rájuk, hiszen a H-csoportban három helyszínen játszanak (Cuiaba, Rio de Janeiro és Curitiba), továbbjutás esetén pedig Porto Alegre vagy Salvador da Bahia lesz a következő állomás.

Ez nem kis kihívás, és Jurij Vaszilkov, az oroszok csapatorvosa már a 2002-es koreai-japán világbajnokság idején is hangsúlyozta, hogy a távolsági utazás egy teljesen új tudományág.

– Ha észak-déli irányba haladunk, például Madagaszkárra, az könnyű feladat a testünknek, nem kell alkalmazkodnunk. De ha keletre vagy nyugatra megyünk, és több mint négy órát töltünk a repülőgépen, akkor a testünk nehezebben alkalmazkodik az új körülményekhez – magyarázta 12 évvel ezelőtt az orvos, aki most azt mondta: örül, hogy Fabio Capello szövetségi kapitány nem tart nagyon kemény edzéseket a játékosoknak, akiket amúgy is megvisel a sok utazás.

– A hosszú repülések után a játékosoknak nem szabad nagyon kemény munkát végezniük, mert időre van szükségük a regenerálódáshoz. Azt is láttuk, hogy nehezebben alszanak az emberek, ha kelet-nyugati irányban repülünk – mondta doktor Vaszilkov.

Az orosz sajtóban eközben az van a félelem középpontjában, hogy Dengue-lázra utaló eseteket regisztráltak ötven kilométerre a válogatott brazíliai edzőközpontjától. Ez egy vírusos betegség, amit szúnyogok, majmok, mókusok, denevérek, valamint az emberek terjesztenek. Capello ezzel kapcsolatban is megszólalt. Közölte: teljes körű felvilágosítást kaptak az ügyben, és mindent megtesznek, hogy megvédjék a csapatot a fertőzéstől.

Az olasz edző által irányított orosz küldöttségnek szicíliai szakácsa van, hiszen a táplálkozásra is nagyon figyelni kell. Nino Graziano megkapta a teljes listát arról, amit a játékosok ehetnek a következő néhány hétben.

– Zsíros ételek nincsenek, van viszont tészta, csirke, hal és rizs zöldségekkel, és természetesen hús, ami Brazíliában nagyon jó. Adunk a játékosoknak sok gyümölcsöt is. A csapat hangulata és az eredményei nagyban függenek az étrendtől is – magyarázta a szakács.

Jurij Vaszilkov hozzátette: különleges ételeket nem szívesen adnak a játékosoknak ezeken a versenyeken, mert egyébként is nagy a nyomás szervezetükön, de azért előfordult, hogy egyéni igényeket is figyelembe vettek, például 2002-ben…

– Elterjedt, hogy vittem magammal egy kevés fekete kaviárt, és a játékosok kenyérre kenve ették. Nagyon boldogok voltak tőle – mesélte a csapatorvos.

Olvasói sztorik