Nemzetközi foci

Louis van Gaal lebecsüli a hollandokat

A szövetségi kapitány szerint a negyeddöntőbe kerülésre is csupán húsz százalék esélyük van.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A holland válogatott szövetségi kapitánya a tőle megszokott realizmussal, higgadtan, visszafogottan, már-már tompán nyilatkozott csapata világbajnoki esélyeiről, de mondandójával még az őt egyébként jól ismerőket is meglepte, hiszen nem igazán bízik a jó eredmény elérésében.

– Nyolc-tíz csapat jobb, mint mi vagyunk. A negyeddöntőbe jutásunkra húsz százalék esélyt látok – kezdte Louis van Gaal kapitány, aki a vébé után az angol Manchester United vezetőedzője lesz. A The Independent cikke szerint ez is növeli a nyomást az edzőn.

Immár nem csak az összes holland ember figyeli minden nap, amit a 62 éves szakvezető csinál, hanem a ManUtd szurkolói is világszerte. A klub tévécsatornája például a holland válogatott legutóbbi barátságos meccsén forgatott. Az érkezése újra optimizmussal töltötte meg az angol klub drukkereit, erre Robin van Persie csak ráerősített, amikor boldogan kijelentette, csodálatos, hogy van Gaal lett az edzőjük.

Ha „csak” a legjobb nyolcig jutnának a hollandok, az némi visszalépés lenne egy olyan országban, ahol a válogatott négy évvel ezelőtt finálét játszhatott. Igaz, a dél-afrikai keretből csak hét játékos maradt meg mostanra, és a kapitány szerint a legrosszabb csoportba kerültek, hiszen a címvédő Spanyolország, Chile és Ausztrália szerepel velük azonos kvartettben. Az angol lap kissé pesszimista esélylatolgatása szerint a körülményeket figyelembe véve reális a veszély, hogy a holland válogatott elbúcsúzik a csoportkört követően

A szerző szerint Louis van Gaal válogatottnál végzett munkája remek példa arra, hogy az idei összeomlás után mire van szükség Manchesterben, hiszen a szövetségi kapitány tudatosan hosszútávra építkezik, annak ellenére, hogy tudja, a vébé után távozik. Ezzel a körülménnyel mégsem foglalkozik, hiszen Guus Hiddink később továbbviheti, amit ő elkezdett. Van Gaal karrierjére ez korábban is mindig jellemző volt, az Ajax, a Barcelona és a Bayern München csapatánál is.

A holland vébékeret 11 tagja 25 év alatti, a 23 játékosból tízen a hazai bajnokságban szerepelnek. A cikk szerint Van Persie (ManUtd) és Arjen Robben (Bayern München) személyében már csak ketten játszanak az európai elitben – mi Nigel de Jong (AC Milan), Wesley Sneijder (Galatasaray), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke) és Dirk Kuyt (Fenerbahce) nevével bővítenénk a felsorolást –, és ez elég kevés egy olyan csapatnak, amelynek jó szereplése általában a sztárok teljesítményétől függ.

A hollandok nem jutottak tovább a csoportjukból a legutóbbi Európa-bajnokságon, de Louis van Gaal személye nem valami jó ómen számukra, hiszen a 2002-es világbajnokságra az ő vezetésével nem jutott ki a válogatott. A közelmúltban egyébként erről egy dokumentumfilmet is vetítettek a televízióban. A műsorban részletesen szó esett a 12 évvel ezelőtti kudarcról, az érintettek elmondták, hogy az edző abban az időben már csalódott volt, és nem volt ugyanolyan hatással az időközben világsztárrá vált játékosaira, mint korábban. Ruud van Nistelrooy azt mondta, különösen elege volt abból, hogy van Gaal minden apró részletbe beleszólt, például azt is utasításba adta a játékosoknak, hogy milyen zoknit viseljenek.

Talán nem véletlen, hogy most fiatal keretet állított össze a vébére, olyan játékosokból, akik még hallgatnak rá. A felkészülés hajrájában, Portugáliában is aprólékos munkát végzett. Elfogadta a Feyenoord által használt 3-5-2-es formációt, így a fiatal középpályásoknak komoly feladatuk lesz.

– Már láttam a csapatszellem első jeleit – mondta van Gaal a múlt héten, márpedig állítólag éppen ennek a hiánya miatt hagyja el a válogatottat mindössze két év után.

A szerző szerint előszeretettel mondják, hogy Louis van Gaal sok ellenséget szerzett magának a holland futballban, de ez nem igaz. Bár lehet, hogy sokan nem szimpatizálnak vele, de legalább ugyanannyian tisztelik. Még az általában nagyon kritikus Johan Cruyff is támogatja. Hollandiában nincs extra nyomás a kapitányon, mert tudják, hogy a csapatuknak egyedül ilyen tehetséges, fiatal kerettel lehet esélye jó eredmény elérésére a vébén.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik