NB I

A hollandoknál az edző is világklasszis

Louis van Gaal szövetségi kapitány az Ajax, a Barcelona és Bayern München csapatát is irányította.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pénteken Hollandiában lép pályára a magyar válogatott, világbajnoki selejtezőn. A rendkívül fontos mérkőzésre hatalmas bravúrban bízva utazik nemzeti együttesünk, hiszen az ellenfél keretében világsztárok sorakoznak fel, elég csak Robben, van Persie és Sneijder nevét említenünk. A hollandok kerete tehát bitang erős, és ki ne ismerné az edzőjüket… A Rangadó.hu most a holland válogatott szövetségi kapitányát, a 62 éves Louis van Gaal-t mutatja be.

Számos nagy edzőhöz hasonlóan Hollandia jelenlegi kapitánya is játékosként kezdte: edzői karrierje előtt több holland csapatban is megfordult. Az amszterdami születésű van Gaal fiatalon egy amatőr külvárosi klubban, az RKSV de Meer csapatában kezdett focizni, innen húszévesen az Ajax második együtteséhez került. A felnőtt csapatba soha nem került fel, hiszen abban az időben olyan játékosok voltak a középpályán, mint Johan Cruyff és Johan Neeskens. A fiatal középpályás az Ajaxból a belga Royal Antwerpbe szerződött, de a számításai itt sem jöttek be, ezért visszatért Amszterdamba, ahol a Telstar csapatában mutatkozott be a holland élvonalban Mircea Petescu kezei alatt, 1977-ben.

A román edző egy szezon után azonban a Sparta Rotterdam együtteséhez igazolt, ahova van Gaal is követte mesterét. Rotterdamban nyolc szezont húzott le, és majdnem 250 bajnokin lépett pályára. 1986-ban, 35 évesen aztán az AZ Alkmaarhoz szerződött, ahol már másodedzőként is tevékenykedett. Egy év után van Gaal ismét hazatért, és Leo Beenhakker segítője lett az Ajaxnál, edzői karrierje innentől kezdve indult be igazán.

Beenhakker 1991-ben távozott Amszterdamból, és a megüresedett vezetőedzői posztra Louis van Gaal-t nevezték ki. A szakember irányításával 1991 és 1997 között az Ajax egyik legsikeresebb korszakát élte. Három bajnoki címen kívül 1992-ben az UEFA Kupát, 1995-ben pedig a Bajnokok Ligája trófeáját is sikerült elhódítaniuk. A BL-ben a következő évben is a fináléig vezette csapatát, de akkor a Juventus büntetőkkel jobbnak bizonyult. Ebben az időszakban olyan játékosok váltak van Gaal kezei alatt világsztárokká, mint Patrick Kluivert, Marc Overmars, Dennis Bergkamp, a de Boer ikrek, Edgar Davids, Clarence Seedorf vagy éppen Edwin van der Sar.

1997-ben az Ajaxtól a Barcelona kispadjára került, ahol rögtön az első két évben bajnoki címet, és egyszer Király Kupát nyert. A következő szezonban viszont a spanyol média kereszttűzébe került, mert kifejtette, hogy a kulturális különbségek miatt nem tudja végrehajtani futballfilozófiáját a katalánoknál, és teletömte a keretet honfitársaival. Keményen küzdött, de néhány játékos nem volt hajlandó követni az utasításait. Rivaldóval többször is konfliktusba került, mivel a brazil klasszis közepén szeretett futballozni, van Gaal azonban a bal oldalon játszatta. 2000 májusában aztán távozott is a vezetőedzői posztról, és visszatért hazájába, hogy szövetségi kapitányként kijuttassa a válogatottat a 2002-es világbajnokságra.

A selejtezők azonban nem sikerültek jól, ezért 2002-ben Dick Advocaat váltotta van Gaal-t a nemzeti csapat élén. Ezután olyan spekulációk kaptak szárnyra, hogy a holland szakember válthatja a szezon végén visszavonuló Sir Alex Fergusont a Manchester United menedzseri posztján. Azonban mint ismert, a skót legenda még egy jó tíz évet lehúzott a kispadon, ezért van Gaal egy rövid időre visszatért a Barcelonához, ahol megint csak nem tudott sikeres lenni, ezért félév után távozni kényszerült. 2004-ben aztán az Ajax technikai igazgatója lett, de egy évvel később belső ellentétekre hivatkozva lemondott a titulusról.

2005 júliásától négy éven keresztül korábbi állomáshelyén, az AZ Alkmaar csapatánál dolgozott vezetőedzőként. A négy év alatt egy bajnoki bronzot, és utolsó szezonjában egy aranyérmet nyert a klubbal, majd 2009-ben elfoglalta a Bayern München vezetőedzői pozícióját.

Az első szezonja a bajoroknál nagyszerűre sikeredett, bajnoki címet és kupát nyertek, majd 2010 nyarán a német Szuperkupát is elhódították. Van Gaal második Bundesliga-szezonja már egyáltalán nem a Bayernről szólt, a müncheniek a dobogóra sem értek oda, ezért 2011 áprilisában elköszöntek a holland trénertől. Ennek ellenére előszeretettel hangoztatja, hogy a Jupp Heynckes irányításával Európa csúcsára érő csapatnak ő rakta le az alapjait. Egyéves pihenő után, 2012 júliusában foglalta el jelenlegi helyét a holland válogatott élén.

A világszerte ismert, és remek eredményei miatt elismert tréner megítélése rendkívül ellentmondásos. A magyarok például nem igazán szeretik, és ő sem kedvel minket. Ez az ellenszenv 1995-ből származik, amikor az Ajax már említett sikercsapatának edzője volt. Az amszterdamiak 5-1-re győztek a Ferencváros vendégeként, ő pedig a meccs után igen keményen kikelt a huhogó magyar szurkolók ellen. Az eset emiatt komoly nemzetközi visszhangot is kapott.

A sajtótájékoztatón Louis van Gaal elmondta, a közönség viselkedése miatt a szünetben le akarta hívni a csapatát, mert a Fradi-szurkolók őserdei majmokat utánzó huhogással gúnyolták a színes bőrű játékosokat. Van Gaal, aki végig ellenségesnek érezte a publikumot, odáig ment, hogy minősített: milyen nép az, amelyik őserdei hangokat hallatva fogadja a vendéget? A hollandok feljelentéssel fenyegetőztek az UEFA-nál.

A korabeli tudósítások szerint aki kilátogatott a Margitszigetre az Ajax szállásául szolgáló hotelbe, az láthatta, hogy külön asztalnál ültek a vezetők, egy másiknál a fehér bőrű, a harmadiknál pedig a színes bőrű játékosok. Talán ez sem volt véletlen, mint ahogyan az sem, hogy hivatalos bejelentést nem tettek az UEFA-nál.

Van Gaal 17 évvel az ominózus esetet követően járt ismét Magyarországon, hiszen tavaly szeptemberben is ő volt a holland szövetségi kapitány, amikor a mieink 4-1-re kikaptak. A tréner 2012 őszén elmondta, emlékszik a korabeli fölényes sikerükre, de a negatívumokra is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik