Nemzetközi foci bajnokok ligája

Ibériai fieszta

Két madridi klub vívja a Bajnokok Ligája döntőjét - a világ szombat este Lisszabonra figyel.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Európa klubfutballjának legfontosabb mérkőzése szolgáltatja a kereteket a szezonbeli ötödik madridi derbihez – a legrangosabb versenysorozat 59 éves története során először egyazon városból érkezik a két döntős. A Real Madrid számára nem ismeretlen a BEK/BL fináléja, ugyanis 13. alkalommal jutottak el idáig, az eddigi egy tucatból kilencszer nyertek is. Utolsó, 2002-es sikerük óta azonban most először játszhatnak BL-döntőt. Érdekesség, hogy akkor is spanyol ellenféllel nézett szembe a királyi gárda, a Valencia maradt alul az első olyan döntőben, ahol egy országból érkezett a két klub.
Története első Bajnokok Ligája-fináléjára készül ezzel szemben a városi rivális Atlético, bár a Matracosok épp 40 évvel ezelőtt már eljutottak az akkor még Bajnokcsapatok Európa Kupájának nevezett sorozat utolsó mérkőzéséig, amiből rögtön kettő is lett. A Bayern München elleni finálé 1-1-re végződött 120 perc után a Heysel-stadionban, 1974-ben pedig még nem játszottak büntetőpárbajt. A két nappal később megrendezett második felvonáson a bajorok sima 4-0-al söpörték be a trófeát. BL-t ugyan még nem, Európa-ligát viszont kettőt is nyert már az Atléti: 2010-ben és 2012-ben, valamint az Európai Szuperkupát is mindkét alkalommal bezsebelték.
A két klub természetesen elég jól ismeri egymást, 194 bajnoki- és kupamérkőzést vívtak egymással, ebből négyet a 2013/14-es szezonban. Szeptember végén Diego Costa góljával a későbbi bajnok Atlético nyert a Bernabéuban, 1999 óta első alkalommal. A visszavágón Benzema szerzett vezetést a vendégeknek, Koke és Gabi még az első félidőben megfordították a mérkőzést, majd Ronaldo egyenlített, beállítva a 2-2-es végeredményt. A Király-kupa elődöntőjében viszont más volt a helyzet: a Real 5-0-s összesítéssel jutott a később meg is nyert fináléba.
– Minden madridista erre a pillanatra vár: a „décimára”, a tízedik BL-serleg elhódítására – nyilatkozta a királyiak kétszeres aranylabdás klasszisa, Cristiano Ronaldo. – Mindannyian izgatottak vagyunk, de nyernünk kell. Nagyon különleges mérkőzés lesz, hiszen a hazámban, Portugáliában rendezik a finálét. Ráadásul ez az első döntőm a Real Madriddal, egy nagyon jó Atlético ellen.
De mitől lett ilyen jó az Atlético? – Ez az elmúlt majdnem három év munkájának gyümölcse – hangzik Diego Simeone, a spanyol bajnokcsapat edzőjének válasza, aki 2011 decemberében vette át az irányítást a Matracosoknál. – Két évvel ezelőtt megnyertük az Európa-ligát, és azóta is ugyanazzal az alázattal, csapategységgel rendelkezünk. A csatároktól kezdve a kapusig mindenki tudja, mit kell tennie a siker érdekében: kiemelni erősségeinket, és elrejteni gyenge pontjainkat, amik azonban jelen vannak.
A BL-történelem második spanyol házidöntőjét épp a „szomszédban”, a lisszaboni Fény Stadionjában rendezik, joggal mondhatjuk tehát, hogy idén az Ibériai-félsziget játssza a főszerepet az európai futballban. A 2004-es Európa-bajnokság fináléjának is otthont adó aréna gyepére Xabi Alonso eltiltása, Jesé pedig sérülése miatt nem futhat ki. A Bajnokok Ligája-finálé vezetésével járó nehéz feladatot ezúttal a holland Björn Kuipers kapta meg, aki tavaly az Európa-liga, valamint a Konföderációs Kupa döntőjében fújta a sípot.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik