Nemzetközi foci

Frissesség kontra fáradtság

Hajdu Attila bízik benne, hogy a Real Madrid pihentebb játékosai emelhetik fel szombat este a trófeát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombat este Lisszabonban kerül sor a Bajnokok Ligája fináléjára. A tavalyi Bayern München – Borussia Dortmund mérkőzés után ismét házi döntőt rendeznek, mivel az Atlético Madrid és a Real Madrid méri össze erejét az Estádio da Luzban. A királyi gárda kilencszer nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot (legutóbb 2002-ben), a nép csapata viszont még sosem ért fel a csúcsra ezen a szinten.

A Rangadó.hu megkeresésére a Sport TV spanyolfutball-szakértője, Hajdu Attila elmondta, hogy szerinte az a csapat nyeri meg a meccset, amelyiknek hatásosabb a döntő előtti taktikája.

– Amikor az Atlético meccseit nézem, mindig azt kérdezem magamtól, honnan merítenek mentális erőt – kezdte Hajdu Attila. – A Barcelona elleni bajnoki döntőn az első félidő végén bement az öltözőbe egy hitevesztett társaság – miután két alapembere megsérült –, majd kijöttek a második félidőre, és elintézték a Barcát. Nem tudom, mi történhetett a szünetben, de ez a hatalmas akarat az Atlético fő jellemzője. Nem megbántva őket, de a másik két topcsapathoz képest középszerű játékosaik vannak. Mégis hihetetlen erővel rendelkeznek, ezt csodáltuk az egész bajnokság, és a Barcelona elleni meccs alatt is. Ehhez passzol az agresszív taktikájuk is, mivel nagyon keményen védekeznek, és az ellenfél térfelén is nagy hévvel támadnak vissza. Sokszor láthattuk már, hogy egy csapat ezt meg tudja csinálni húsz-harminc percig, de az Atleticónak kilencven percig megy. Támadásban is életveszélyesek, az élükön Diego Costával, aki sakkban tud tartani akár három-négy védőt is. A hétvégi meccsen is látható volt, hogy Pique akkor kezdett megnyugodni, amikor Diego Costa megsérült.

Hajdu Attila szerint az Atlético Madrid teljesen megérdemelten nyerte meg a spanyol bajnokságot. A szombati BL-döntőben a Király Kupa-győztes Real Madrid és a spanyol bajnok fog összecsapni, de az esélyekről a korábbi válogatott kapus sem tud egyértelműen nyilatkozni.

– A Real Madrid a spanyol bajnokság harmincnegyedik fordulójában döntetlent játszott a Valladolid ellen, és ezzel úgy tűnt, elúszott számára a bajnokság. Carlo Ancelotti nem láthatta előre, hogy még bukni fog a többi rivális, ezért úgy döntött, feladja a bajnokságot és csak a BL-döntőre koncentrál. Elkezdte tologatni a játékosokat, és pihentetni azokat, akikre a legnagyobb szüksége lesz. Xabi Alonso eltiltás miatt nem játszhat a döntőn, ezért az ő pótlására is elkezdte keresni az embereket. Ellenben az Atlético Madrid teljesen mást képvisel. Diego Simeonének van tizenhat embere, és végig ők játszanak, ami a csövön kifér. Fontos a taktika is, de számomra a legfontosabb, hogy az adott csapat milyen állapotban van. Ha egy jó játékos testben és fejben is teljesen gatya, akkor hiába adnak neki jó taktikai utasításokat, nem fogja tudni megcsinálni, amit kérnek tőle. Én nem értek egyet a pihentetéssel. Lehet, hogy így a játékosok vérsavasodási mutatói rendben lesznek, de kiesnek egy olyan ritmusból, amit a döntő első percétől kezdve fel kellene venniük. Persze, van ellenpélda is, hiszen Simeone nem pihentette Diego Costát, aki megsérült, ezért valószínűleg nem léphet pályára a döntőben. Lehet, hogy a Realnál már képzeletben veregetik Ancelotti vállát, amiért ő egészségesen tartotta a kulcsjátékosait – tette hozzá a Ferencvárossal a Bajnokok Ligáját is megjárt egykori kapus.

Mindkét csapatban lesznek nagy hiányzók. A Real Madridnál a középpálya motorja, Xabi Alonso nem játszhat eltiltás miatt, míg az Atléticoban Diego Costa és Arda Turan nem állhat az argentin mester rendelkezésére.

– Carlo Ancelotti egyik legfontosabb embere Xabi Alonso, mert a védekezést erősíti, de kellően tud futballozni is. Amikor nem játszott, akkor a Real középpályája nem is működött úgy, ahogy megszokhattuk. Így kijelenthetjük, hogy hiányozni fog. A másik oldalon Diego Costa a góljaival és a mentalitásával vitte a hátán a csapatot. Nehéz eldönteni, hogy melyik játékos fog jobban hiányozni, mert az Atléticonál most úgy néz ki a dolog, hogy teljesen mindegy, ki játszik, az „megy, mint az állat”. Ezt a mentalitás Simeone mással is tudja majd pótolni, ellenben Xabi Alonso fegyelmezettségét és játéktudását nem ilyen könnyű helyettesíteni. Diego Costa hiányával az Atlético támadósora lett gyengébb, míg Xabi Alonso eltiltásával a Real védekezése lett sebezhetőbb, de előrefelé ugyanolyan erősek lesznek.

Hajdu Attila egyik kedvenc csapata a Real Madrid, de nem tippelt a Bajnokok Ligája döntőjének végeredményére. Minden esetre bízik a Blancók sikerében.

– Félek tőle, hogy sok gól nem fog esni. A gólokat egyértelműen a Realtól várnám, elég csak megnézni, hogy a bajnokságban is száz fölött lőttek. Félek tőle, hogy óvatoskodás lesz. Az Atlético jól szervezett csapat, ezért a Real biztosan nem fog tudni kontrázni, csak ha előnybe kerül. Aki a Realnak szurkol, az abban bízhat, hogy Ancelotti pihentetős taktikája jó húzás volt, illetve abban, hogy a másik oldalon elgyötört játékos lesznek, bár ez még soha nem jött be az Atlético esetében – mondta Hajdu Attila.

Olvasói sztorik