Nemzetközi foci

A Realnak a döntetlen is elég

Hajdu Attila szerint a Barcelona formáján múlik a vasárnapi, Real Madrid elleni rangadó végkimenetele.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap este kilenc órától a spanyol bajnokság listavezetője, a Real Madrid fogadja a harmadik helyen álló FC Barcelonát. A mérkőzés nem csak a rangadóról, hanem a spanyol bajnoki cím sorsálról is dönthet. A La Liga küzdelmeiből még tíz forduló van hátra, és a királyi gárda előnye négy pont a katalán alakulat előtt.

Az őszi szezonban 2-1-re győzött a Barca a Real ellen hazai pályán, de azóta eltelt fél év, és sok minden megváltozott. A katalánok fantasztikus teljesítményt nyújtottak a bajnokság első felében, de az elmúlt hónapban mintha megtört volna a lendületük. Utolsó négy mérkőzésükből kettőt elvesztettek, és a játékkal is akadtak gondok. Ugyanakkor a Real szép lassan jött felfelé, és most kezdi csak elérni csúcsformáját. Utoljára öt hónappal ezelőtt kapott ki, éppen a Nou Campban.

Vasárnap egy Barcelona-győzelem újra nyílttá tehetné a spanyol bajnokságot. Viszont ha Cristiano Ronaldóék győznek, akkor Messiék hátránya már hét pont lesz a bajnoki versenyben, ami a bombaformában játszó Real Madrid ellen majdhogynem behozhatatlan. A Rangadó.hu megkeresésére a Sport Televízió Fieszta című műsorának szakértője, Hajdu Attila elmondta, hogy Real Madrid-győzelmet vár az El Clásicón, de kitért a Neymar kontra Gareth Bale átigazolási történetre is.

– Szerintem az lesz a döntő, hogy a mostanában hektikusan teljesítő Barcelona milyen napot fog ki – kezdte Hajdu Attila. – Két hete ki tudtak kapni a Valladolidtól, majd a következő mérkőzésen rúgtak egy hetest az Osasunának. Úgy gondolom, hogy a Real Madrid edzője, Carlo Ancelotti nem fog kockáztatni, mivel négypontos előnyük van. Fura ezt kimondani, de jelen esetben nekik még az iksz is jó. Most nem a Realnak kell kezdeményeznie, inkább a Barca játékán fog múlni sok minden. Az összeállításon nem sokat szokott variálni az olasz mester. Maximum az lesz a kérdés, hogy a középpálya közepére Xabi Alonso mellé támadó vagy védekező szellemű embert tesz majd be.

A korábbi magyar válogatott kapus elmondta, hogy a két nyári bombaigazolás, Neymar és Gareth Bale közül a walesi szélső játékát tartja hasznosabbnak.

– Ez egy nagyon érdekes történet, mert a két játékos teljesítményében a két új edző munkája is tükröződik. Ancelotti megérkezett a Real Madridhoz, és nagyon jól igazolt. Remek spanyol játékosokat szerződtettek Illarramendi, Isco és Carvajal személyében, ráadásul Jesé is – aki most megsérült – egyre jobban kezdett beépülni a csapatba. Majd ezek után a Real elnöke odatolta Gareth Bale-t Ancelottinak. A walesi remek baloldali futójátékos, de sokak szerint nem illett a csapatba, ezért az olasz edzőnek valahogy helyet kellett találnia neki. Ezzel egy időben a Barca hozta Neymart, és az új edzőnek a brazil beépítése nem tűnt nehéz feladatnak, hiszen egy kész csapatot vett át. Jelenleg úgy áll kettejük párharca, hogy a Barcelona hullámzóan játszik, és Neymar korántsem teljesít olyan jól, mint amennyire beharangozták. A másik oldalon Bale rendszeresen játszik – a jobb oldalon –, és mérkőzésről mérkőzésre a csapata erőssége. Bombagólokat lő és gólpasszokat is ad. Megfordult a világ, mert az idény elején mindenki magabiztosan állította, hogy Neymar a nagyobb igazolás, de a játékuk most nem ezt igazolja. E mögött, szerintem hatvan százalékban a szakemberek munkája áll, negyven százalékban meg a játékos egyénisége, hozzáállása. A Real Madridnál Ancelotti megkapta Bale-t – pedig nem is kérte –, és ezzel együtt az a feladat is ráhárult, hogy helyet találjon neki a csapatban. Egyből betette a kezdőbe, bizalmat szavazott neki. Elhelyezte a walesi játékost a jobb oldalra, és nem kezdte el Cristiano Ronaldót tologatni. Megálmodta a Bale, Benzema, Ronaldo hármast, és tartotta magát ehhez, pedig az elején Bale nem játszott olyan jól, mint most. Ő hihetetlenül szorgalmas és alázatos játékos, akinek megtiszteltetés, hogy ebben a csapatban játszhat. A másik oldalon Tata Martino szerintem rosszul nyúlt a csapathoz. Azzal próbálta fitogtatni az erejét, hogy sokszor a kispadra ültette Xavit, és Messit is sokszor lecserélte. Neymarral kapcsolatban sem volt magabiztos, mert az idény elején sokat kispadozott, persze ebben sérülések is közrejátszottak. Ha Neymart és Bale-t összevetjük, akkor szerintem a brazil nem olyan hidegfejű, tudatos profi, mint a walesi. Most ennek a következményét látjuk. Neymar játékában sokkal jobban benne van az, hogy elkápráztassa a közönséget, de hosszútávon Bale teljesítménye a jobb – folytatta a Ferencváros színeiben egykor a Bajnokok Ligájában is szereplő kapus.

Ha már Real Madrid – Barcelona meccsről van szó, akkor említsük meg Christiano Ronaldót és Lionel Messit: mindkettejüknek komoly szerepe lehet benne, hogy a két sztárigazolás hogyan illeszkedett be az új csapatába.

– Amikor Ibrahimovic még a Barcában volt, azt mondtam, hogy Messi nem egy beszédes gyerek, de szép csöndben kiirtja maga mellől a vetélytársakat. Talán ez történik most Neymar esetében is. Messi anno David Villával is összeszólalkozott, mert a spanyol csatár nem passzolt neki egyszer. Cristiano Ronaldo sokkal nagyvonalúbban fogadta Bale-t a csapatban. Próbálja segíteni az új embert. Sokszor váltanak, és Bale átkerül a baloldalra, ami Ronaldo helye. Tény, hogy Ronaldo régebben elég megosztó személyiség volt, de az utóbbi időben a csapat érdekeit a saját érdekei elé helyezi. Ez talán Ancelotti hatása is. Cristinao Ronaldo meg kezd emberesedni, és igazi jó profivá vált – zárta a beszélgetést a tízszeres magyar válogatott hálóőr, Hajdu Attila.

Olvasói sztorik