Nemzetközi foci

A Realnak áll a zászló?

Bár az Atlético még veretlen az idei BL-ben, riválisa hatékonyabbnak tűnik a mutatók alapján.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombaton este Lisszabonban csap össze a Real Madrid és az Atlético Madrid a Bajnokok Ligája döntőjében. A spanyol derbi előtt megnézzük, miként szerepeltek a csapatok az idei kiírásban, és utánajárunk annak is, vajon a játékosok közül kik emelkedhetnek ki a döntő csatában.

Még veretlen az Atlético

Mindkét együttes a csoportkörben kezdte meg a küzdelmeket, és veretlenül abszolválta mind a hat találkozóját: a Real Madrid a B-jelű négyesben (a Galatasaray, a Juventus és a Köbenhavn előtt) zárt öt győzelemmel és egy döntetlennel, míg az Atlético ugyanilyen mérleggel utasította maga mögé a Zenit, Porto, Austria Wien triót.

A legjobb 16 között a Real a Schalkét ütötte ki összesítésben 9-2-vel, városi riválisa pedig az AC Milan ellen lépett tovább játszi könnyedséggel (összesítésben 5-1). A negyeddöntőben már jóval nehezebb feladat várt a csapatokra: Cristiano Ronaldóék 3-0-ra verték a Borussia Dortmundot az első meccsen, ám a visszavágón majdnem meglepetés született, ugyanis 2-0-ra nyertek a németek. Az Atlético akkor egy másik spanyol riválissal, a Barcelonával találkozott, és az 1-1-es idegenbeli döntetlen után a hazai pályán elért 1-0-s sikerével lépett tovább.

Az elődöntőben aztán a Real ismét gálázott; ezúttal a címvédő Bayern München ellen aratott sikert kettős győzelemmel (1-0, 4-0). Az Atlético odahaza nem bírt a Chelsea-vel, ám idegenben nem kímélte José Mourinho csapatát, és 3-1-es győzelmével szintén a fináléban találta magát.

A két együttes közül az Atlético még veretlen az idei kiírásban: kilenc győzelme mellett három döntetlent könyvelhetett el. A Real egy meccsel többet nyert, de egy döntetlenjén túl egy vereséget is elszenvedett.

A Real-játékosok a hatékonyabbak

A Real az eddigi 12 meccsén 37 gólt lőtt, ami több mint háromgólos átlagot jelent találkozónként. A csapat legeredményesebb játékosa, Cristiano Ronaldo 16 alkalommal keserítette az ellenfelek kapusait, mellyel toronymagasan vezeti a góllövőlistát. A kisebbik madridi klub szerényebb mutatókkal rendelkezik, bár 25 találata így is több mint két gólt jelent meccsenként. Az Atlético részéről a nyolc gólnál tartó Diego Costa jelenthetné a legnagyobb veszélyt a kapura, ám a sérült házi gólkirály játéka erősen kérdéses a fináléban.

Nagyon kiegyenlített a gólok eloszlása: mindkét csapat egy-egy büntetőt értékesített idáig, mellette négy-négy fejesgólt szerzett, illetve a tizenhatoson kívülről öt-öt találatot jegyzett. Az egyedüli különbség a ziccerig kijátszott akciók között van: a Real a büntetőterületen belülről 27, az Atlético viszont csak 15 gólt ért el így.

A lövési hatékonyságot tekintve is a Királyi gárda tűnik meggyőzőbbnek: az UEFA adatbázisa szerint a Real 187, az Atlético 166 alkalommal vette célba a kaput, s míg utóbbi 98-szor (59%), addig előbbi együttes 115-ször (61.5%) találta el azt.

A védelmek összevetésében egyelőre az Atlético áll jobban: hat gólt kapott a 12 mérkőzésen, a Real pedig kilencszer kapitulált.

A passzok tekintetében is Real-fölényről beszélhetünk: játékosai 79 százalékos pontossággal járatják a labdát, és a találkozókon átlagban 51 százalék körüli birtoklást szorgoskodnak össze. Az Atléticót kissé pontatlanabb játék jellemzi – hetvenszázalékos passzmutató, 46 százalékos átlag-birtoklás –, nem véletlen így az sem, hogy utóbbi együttes játékosai sokkal többet futottak idáig: Koke 132, Gabi 127, Juanfran pedig 116 kilométert tett meg az eddigi meccsein, míg a másik oldalon Pepe lábában van a legtöbb kilométer, szám szerint 108.

Nem várható kemény meccs

A büntetések tekintetében mindkét csapatról elmondható, hogy fegyelmezetten dolgozták végig a szezont: a Real a 19 sárga lapja mellett egy pirosat szedett össze, míg ellenfele a 27 sárga kártyás figyelmeztetésen kívül nem kapott más büntetést.

Lehetnek hiányzók

Mindkét oldalon voltak sérültek az elmúlt hetekben: a Realból Karim Benzema és Pepe játéka továbbra is kérdéses, de Gareth Bale már játékra kész. A két házi gólkirály is megsínylette az elmúlt napokat: Cristiano Ronaldo sérülése már rendbe jött, és minden bizonnyal kezdőként számíthat rá Carlo Ancelotti, az ellenfél gólfelelőse, Diego Costa azonban alighanem kénytelen lesz kihagyni az összecsapást.

Olvasói sztorik