Nemzetközi foci

Madrid lett az európai focifőváros

Több mint ötven évvel ezelőtt már előfordult, hogy a Real és az Atlético is négy közé jutott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Amióta a pénz játssza a főszerepet a sportban, így természetesen a labdarúgásban is, illetve amióta – ezzel szoros összefüggésben – a Bajnokcsapatok Európa Kupájának helyét átvette a Bajnokok Ligája, megszokhattuk, hogy azonos országbeli csapatok találkozhatnak a kontinentális elitsorozatban. Akár az elődöntőben, sőt a fináléban is.

Az Atlético a Barcelonát búcsúztatta szerdán, a Real pedig a Borussia Dortmund ellen járt sikerrel kedden, így megtörtént az a – korábban elképzelhetetlen – ritkaság, hogy a BL legjobb négy csapata között azonos városbeli riválisok vannak! A Rangadó.hu utánajárt, mikor történt ilyesmi a futballtörténelemben.

Legutóbb 2009-ben, amikor London adott két csapatot, de az Arsenal az ugyancsak angol Manchester United, a Chelsea pedig a végső győztes Barcelona ellen búcsúzott az elődöntőben.

Több mint tíz éve, 2003-ban Milánó került reflektorfénybe, hiszen a négy között összekerült az Internationale és az AC Milan. A piros-kékek idegenben lőtt góllal jutottak tovább, ami azért vicces, mert köztudott, hogy mindkét óriásklub a San Siro stadionban játssza hazai meccseit. A Milan a döntőben 0-0-ra végzett az ugyancsak olasz Juventus ellen, de tizenegyesekkel elhódította a trófeát.

Az egykori BEK-ben elvileg előfordulhatott, hogy azonos országbeli csapatok rajthoz álltak, de ritkán volt példa ilyesmire. Ennek ellenére 1959-ben az idei két elődöntős madridi klub, a Real és az Atlético is ott volt a négy között, ahol ráadásul összekerültek. Az első meccset a Real, a másodikat az Atlético nyerte, és mivel az összesített végeredmény 2-2 lett, a szabályok értelmében harmadik mérkőzésre volt szükség, amelyen a királyiak 2-1-re diadalmaskodtak. Puskás Ferenc a párharc első és harmadik meccsén is eredményes volt, és bár a döntőben nem lőtt gólt, csapata így is nyert a francia Stade Reims ellen.

Az Európa Ligában is volt olyan, hogy két, sőt három együttes jutott az elődöntőbe ugyanabból az országból, de azonos városbeli klubok nem szerepeltek a négy között.

Az egykori UEFA Kupában viszont találunk rá példát, hiszen 2003-ban a portugál csapatok közül az FC Porto és a Boavista is a fináléba kerülését játszott. A Porto elbúcsúztatta a Laziót, a Boavista viszont kiesett a Celtic ellen, de a döntő egyetlen portugál résztvevője végül legyőzte a skótokat, és elhódította a trófeát.

Korábban is rendszeres volt, hogy ugyanabból az országból többen is ott voltak az elődöntőben az UEFA Kupában, 1980-ban például mind a négy csapat német volt, de mind a négyen különböző városból. A Vásárvárosok Kupájában nem fordult elő olyasmi, mint idén a BL-ben.

Ahogy a 2009-ben Bajnokok Ligájában, úgy az 1995-ös Kupagyőztesek Európa Kupájában is ott volt London képviseletében az Arsenal és a Chelsea. Utóbbi nem járt sikerrel, előbbi igen, de a fináléban hosszabbítás után kikapott a spanyol Real Zaragozától.

Olvasói sztorik