Nemzetközi foci

A döntőkben az Atlético a jobb

Az elmúlt években egyértelműen a Real dominált a madridi derbiken, de riválisa jól időzítette a győzelmeit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombaton este Lisszabonban rendezik a Bajnokok Ligája döntőjét. A sorozat történetében először két városi rivális csap össze a fináléban: a spanyol Real Madrid az Atlético Madrid csapatával mérkőzik.

Összeállításunkban megnézzük, vajon az elmúlt időszakban melyik csapat dominált a spanyol fővárosi derbiken, és vajon ennek fényében mire számíthatunk a BL-döntőben.

Real-fölény

Az elmúlt éveket tekintve egyértelműen a nagyobbik madridi klub fölénye rajzolódik ki. A két együttes a legutóbbi tíz évben 26 alkalommal találkozott egymással: tizenkilencszer a Real nyert, öt döntetlen született, míg az Atlético összesen kétszer tudta legyőzni városi riválisát.

Az idei szezont az Atlético kezdte jobban: szeptember végén 1-0-ra nyert idegenben, megalapozva ezzel a kiváló bajnoki szereplést. A bajnokság hajrájához érve aztán odahaza is megmérkőzött a Reallal, és 2-2-es döntetlenjével újabb fontos lépést tett a később meg is szerzett bajnoki cím felé.

Bár a bajnokságban a Real nyeretlen maradt, a Király Kupában fordított volt a helyzet: az elődöntőben Cristiano Ronaldóék könnyedén, összesítésben 5-0-ra múlták felül riválisukat.

Jól időzített az Atlético

A másik Atlético-győzelemig sem kell túl messze mennünk az időben: úgy tűnik, a kisebbik madridi klub mostanában idegenben szereti leckéztetni riválisát, ugyanis tavaly a Király Kupa-serleget a Real otthonában emelhette magasba.

A tavalyi fináléban a hazai csapat Cristiano Ronaldo révén már a tizedik percben vezetést szerzett, ám Costa hamar egyenlített. A folytatásban nagy csatát láthatott a közönség, de gól nem született, így kétszer 15 perces ráadás várt a csapatokra. A 99. percben Miranda találata már előnyt jelentett a vendégeknek, és mivel a folytatásban csak két piros lapot jegyezhettünk fel – Cristiano Ronaldo és Gabi mehetett idő előtt zuhanyozni –, így az Atlético a Real orra elől happolta el a kupát.

A fent említett két sikeren, illetve egy döntetlenen kívül nem termett viszont sok babér az Atléticónak: ezen három meccset leszámítva utoljára 2007-ben tudott pontot szerezni riválisa ellen, míg közben a Real tizenkét győzelmet aratott.

143 Real-győzelem

A két csapat hatszor csapott össze kupadöntőben, mind a hat alkalommal a Spanyol Kupában. A finálék során az Atlético egyértelműen jobban teljesít: négyszer bizonyult jobbnak (1960, 1961, 1992, 2013), míg a Real csak 1975-ben és az 1985-ös, oda-visszavágó rendszerben lebonyolított döntőben tudott nyerni.

A Bajnokok Ligája-döntő lesz a két együttes 265. találkozója. Összesítésben nagy a Real előnye: a 254 meccsen 143-szor a Real nyert, 64-szer az Atlético, míg 57 alkalommal döntetlen született.

Olvasói sztorik