Nemzetközi foci bajnokok ligája

Nemzeti belügyek

Ötödik alkalommal fordul elő, hogy egy ország két klubja játssza a BL-döntőt. Megnéztük, mi történt az eddigi négy alkalommal.

Az idei az első döntő a Bajnokok Ligája (és a BEK) történetében, amelynek két résztvevője egyazon városból, esetünkben Madridból érkezik. Az azonban korántsem példátlan, hogy egy országból érkezzen a két finalista, ez már 2000-ben, 2003-ban, 2008-ban és tavaly is megtörtént. Összeállításunkban ezekre a döntőkre tekintünk vissza az UEFA.com segítségével.

1999/2000: Real Madrid-Valencia 3-0

A Real a Manchester Unitedot és a Bayern Münchent, a Valencia pedig a Laziót és a Barcelonát búcsúztatta a történelem első házidöntője felé vezető úton. A madridi klub története 11., és három éven belül a második fináléját játszhatta, 1998-ban Jupp Heynckesszel a kispadon 32 évnyi szünet után nyerte meg a Real újra Európa legrangosabb klubtrófeáját. A Vicente del Bosque irányította királyi gárda Morientes, McManaman és Raúl góljaival hódította el nyolcadik BL-serlegét a párizsi Stade de France-ban.

2002/2003: Milan-Juventus 0-0 (büntetőkkel 3-2)

A négy elődöntős klubból három volt olasz, az Internazionale maradt ki a fináléból, miután elveszítette az elődöntőt városi riválisával szemben. A döntőbeli derbi azonban nem hozott felejthetetlen összecsapást, talán amiatt, hogy a két klub kívül-belül ismerte egymás erényeit és gyengeségeit. A 120 perc alatt még a sorozat akkori gólkirálya, Filippo Inzaghi sem tudott betalálni az Old Traffordon, jöhetett a büntetőpárbaj. Milánói részről Seedorf és Kaladze, a torinói oldalon Trezeguet, Zalayeta és Montero is hibázott, így Andrij Sevcsenko sikeres büntetője után a Milan hatodszor emelhette magasba a trófeát.

2007/2008: Manchester United-Chelsea 1-1 (büntetőkkel 6-5)

Ezúttal Angliából jutott három csapat a legjobb négy közé, a Chelsea pedig a 2005-ös és a 2007-es elődöntőbeli vereségért visszavágott a Liverpoolnak, így története első fináléját játszhatta. A moszkvai összecsapáson Cristiano Ronaldo szerzett vezetést a Vörös Ördögöknek, de Lampard még az első félidőben egyenlített. A hátralévő időben és a hosszabbításban sem született gól, Didier Drogba pedig idő előtt mehetett zuhanyozni. A büntetőpárbajban Ronaldo hibázott, a túloldalon Terry azonban elhibázta a meccslabdát, majd Anelka is hibázott, így az Old Traffordra került a trófea.

2012/2013: Bayern München-Borussia Dortmund 2-1

A bajorok 25 pont előnnyel nyerték a bajnokságot a Dortmund előtt, és rengeteg kihagyott helyzet után a 60. percben közel kerültek ötödik BEK/BL-elsőségükhöz Mario Mandzukics találatával. Pár perccel később Ilkay Gündogan büntetőből egyenlített, 432 perc után először kapitulált a BL-ben a müncheni egylet. A hátralévő 20 percben Jupp Heynckes alakulata járt közelebb a gólszerzéshez, ez a 89. percben Arjen Robbennek sikerült is, így a német szakvezető triplával (Bundesliga, DFB-kupa, BL) vonulhatott nyugdíjba.

2013/2014: Real Madrid-Atlético Madrid

Lisszabonban kerül sor a BL történetének második spanyol házidöntőjére, a Real Madrid pedig az első ilyen után a másodikat is behúzná. Az Atléticónak sem ismeretlen azonban a spanyol ellenfél egy európai kupa döntőjében: 2012-ben a bukaresti El-döntőt 3-0-ra nyerték a Bilbao ellen. Az egyik madridi klub százszázalékos mérlege romlani fog a szombati finálét követően: a kérdés csak, melyiké.

Olvasói sztorik