Nemzetközi foci bajnokok ligája

Páholyban a vendégek?

A Dortmundnak olyan bravúrt kellene végrehajtania, ami az elmúlt négy évben csak a Barcelonának jött össze.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Borussia Dortmund – Real Madrid (az első mérkőzésen 0-3)

A Real Madrid oda látogat kedden este, ahol az elmúlt idényben kétszer is kikapott. A madridiak fél lábbal már készülhetnek sorozatban negyedik Bajnokok Ligája-elődöntőjükre, hiszen 3-0-ra nyerték az odavágót a Bernabéuban – ez pedig azt jelenti, hogy még a tavalyi 4-1-es dortmundi zakóval is bejutnának a legjobb négy közé.

A múlt szerdán rendezett mérkőzésen Gareth Bale már a harmadik percben elkezdte a gólgyártást, majd Isco találatával a szünetben 2-0-ra vezettek a királyiak – de lehetett volna több is az a kettő. A fordulás után egyre inkább kezdett magára találni a BVB, de gólt megint csak a madridiak lőttek – Piszczek szörnyű passzára Ronaldo csapott le, majd szép megoldást választva állította be a 3-0-s végeredményt, ami egyébként a Borussia történetének legnagyobb különbségű BL-veresége, holtversenyben a 2011-es Marseille elleni 0-3-mal.

A Real lőtte eddig a legtöbb gólt a sorozatban (32), illetve megszakítás nélkül 34 BL-találkozón szerzett legalább egyet. A hétvégén Ronaldo nélkül is 4-0-ra nyertek a Real Sociedad ellen, valamint 2010 októbere óta nem kaptak ki olyan különbséggel, amivel megegyező most a németek továbbjutását eredményezné (a Barcelona elleni 5-0 volt ez az alkalom).

Akkor mi szól a Dortmund mellett? Gyakorlatilag semmi. A legnagyobb reménysugár a lengyel Robert Lewandowski visszatérése, aki az első meccset eltiltása miatt kényszerült kihagyni (most Sebastian Kehl jutott ugyanerre a sorsra). A lengyel támadó egyébként már a Dortmund legeredményesebb játékosa az UEFA-versenysorozatokban, 18 találatnál jár (a túloldalon Ronaldo csak idén 14-nél – a következő már abszolút rekordot jelentene).

A sérültektől hemzsegő BVB ráadásul az elmúlt 12 hazai találkozójából csak négyet nyert meg – a hétvégén a Wolfsburg ellen hátrányból fordítottak a sárga-feketék, akiknek kapujában a Madridban kézsérülést szenvedő Weidenfeller helyett az ausztrál Mitch Langerak állt.

A keddi mérkőzést a szlovén Damir Skomina vezeti, Sven Bendernek és Illaramendinek kell vigyáznia, ugyanis egy sárga lapra vannak az eltiltástól.

Chelsea – Paris SG (az első mérkőzésen 1-3)

Ami a Dortmundnak nem sikerült, a Chelsea-nek igen – betalálni idegenben. Párizsban Lavezzi góljával szintén hamar szerzett vezetést a hazai csapat, és a második gól (Madridhoz hasonlóan) itt is a 27. percben esett, de a Parc des Princes-ben a vendégcsapat talált be, Hazard büntetőből volt eredményes. David Luíz öngóljával újra a hazaiaknál volt az előny, majd amikor már mindenki elkönyvelte a 2-1-es végeredményt, Pastore a 93. percben egy fokkal simábbá tette a visszavágót.

A londoniak eddig ötször fogadtak francia klubot a BL-ben, és csupán egyetlen alkalommal nem sikerült lehozniuk a mérkőzést kapott gól nélkül. A PSG viszont eddigi négy idegenbeli mérkőzésén 14 gólt szerzett, igaz egy nagy hiányzójuk biztosan lesz: Zlatan Ibrahimovic sérülés miatt kihagyni kényszerül a visszavágót – a svéd csatár eddig tíz gólnál jár az idei BL-szezonban.

Viszont nincs jó formában a Chelsea, elmúlt hat mérkőzésének felét elbukta, ilyen rossz időszaka idén még nem is volt. Ugyanakkor a Stoke Cityt simán lelépték a hétvégén (3-0), a Stamford Bridge-en pedig immáron 732 perce bevehetetlen a kapujuk, ebben pedig benne van az Arsenal elleni kilencven is: március 22-én a londoni derbit 6-0-ra nyerték a Kékek, ami Mourinho legnagyobb sikere a városban. Eto’o, Schürrle és a hosszú sérülése után lassan teljesen felépülő Van Ginkel játéka egyelőre kérdéses, Ramires eltiltott.

A francia fővárosban dőlnek a klubrekordok, egy hete ilyenkor még kilenc zsinórban megnyert mérkőzésről számolhattunk be, a Chelsea elleni 3-1-nek, valamint a Reims elleni 3-0-nak köszönhetően ez a szám további kettővel nőtt. A 11 mérkőzésen csupán négyszer vették be az ellenfelek a PSG kapuját. A párizsi klub az elmúlt 110 találkozóján mindössze egy alkalommal kapott ki 2-0-ra, december 4-én az Evian TG lepte meg őket.

A Stamford Bridge-en a portugál Proenca fújja majd a sípot, az egyik oldalon Ivanovics és Mikel, a másikon Cavani, Alex, Thiago Motta, Matuidi és Rabiot lenne különösen szomorú, ha sárgát kapna, ez ugyanis az ő esetükben egymeccses eltiltással járna.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik