Nemzetközi foci

Ismeretlen ismerősök

A müncheniek 2010-es, a manchesteriek 1999-es emlékeikből meríthetnek erőt. A Barcelona és az Atlético Madrid először találkozik Európában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Csemege a címvédőnek?

A jelenlegi angol és német bajnokcsapat igencsak ellentétes utat jár a jelenlegi szezonban. A negyeddöntős párharcot otthon kezdő Manchester United hetedik a bajnokságban, David Moyes vezetőedző utolsó esélye egy trófeára első szezonjában pedig a BL maradt. Fortuna azonban éppen a címvédő Bayern Münchennel hozta össze a manchesterieket.

A bajorok idén rekordot rekordra halmoztak a Bundesligában, már a 27. fordulóban biztosították a salátástálat (tavaly ez csak a 28.-ban sikerült). Guardiola fiai azonban a hétvégén megtorpantak, csupán 3-3-ra végeztek a Hoffenheim ellen, igaz, meglehetősen tartalékos felállásban. A Vörös Ördögök ezzel szemben rájuk mostanában nem igazán jellemző különbséggel 4-1-re lelépték az Aston Villát.

Igaz, ez a mérkőzés nem csak erről lesz emlékezetes, hanem a szurkolók eddig példátlan tüntetéséről: egy repülő suhant el az Old Trafford felett, David Moyes távozását követelő transzparenst húzva maga után. A skót szakember ennek ellenére a bajorok elleni csata előtt is optimista. „Tudjuk, hogy ha jó napot fogunk ki, bármelyik csapat ellen van esélyünk. Mint ahogy azt az első napon is elmondtam, hiszek a játékosaimban” – nyilatkozta Moyes.

A túloldalon Karl-Heinz Rummenigge vezérigazgató arról beszélt, tisztában van vele, hogy két nehéz mérkőzés vár az együttesre, főleg a United hazai gyengélkedése miatt. Ennek ellenére a továbbjutásra jó esélyekkel rendelkeznek a bajorok.

A két csapat Bajnokok Ligája-mérkőzésen utoljára négy éve találkozott, akkor is a negyeddöntőben. Az első meccsen Louis van Gaal bajorjai Ribéry és Olic góljaival fordítottak, és nyertek 2-1-re (a United gólját Rooney szerezte). A visszavágón már háromgólos előnybe kerültek a házigazda manchesteriek (Gibson egy, Nani két gólt jegyzett), ezután azonban Olic és Robben is betalált, idegenben lőtt góllal így a Bayern menetelt tovább, egészen a döntőig.

Ha United–Bayern, akkor természetesen nem mehetünk el szó nélkül az 1999-es döntő mellett: akkor Barcelonában az utolsó percekben fordítottak az angolok, és végül ők emelhették magasba a BL-trófeát.

A keddi mérkőzésen az egyik oldalon Evra, a másikon Dante eltiltott, van Persie, illetve Thiago pedig súlyos sérülés miatt nem léphet pályára.

Melyik csapat jut a legjobb négy közé a BL-ben?

Bayern München: 31
Manchester United: 19

Ismeretlen ismerősök

A Barcelona és az Atlético Madrid még sosem találkoztak az európai porondon. Persze, ennek ellenére ez a két csapat ismeri legjobban egymást a négy párosítás közül: csak Barcelonában 105-ször találkoztak egymással (60 hazai, 19 vendéggyőzelem és 26 döntetlen a mérleg). A La Ligában utoljára 2012 decemberében rendeztek Barca–Atlético mérkőzést, a gránátvörös-kékek 4-1-re nyertek akkor.

Azóta azonban sok minden megváltozott. Az Atlético Madrid vezeti a spanyol bajnokságot, előnyük egyetlen pont a Barcelona előtt. Emellett a fővárosi klub az idei BL-kiírásban még veretlen idegenben, három győzelem mellett egy döntetlent játszottak. Ráadásul a piros-fehérek szeretnek Európában spanyol csapatok ellen játszani: két éve az Európa Liga elődöntőjében a Valenciát (5-2-es összesítéssel), majd a fináléban az Athletic Bilbaót (3-0) győzték le.

A katalánok eddig kilenc alkalommal játszottak kétmérkőzéses párharcot spanyol klub ellen és csupán négyszer vették sikerrel az ismerős akadályt. Emellett a 2006-os Európai Szuperkupa-meccsen a Sevilla sima 3-0-val ütötte ki a Barcelonát.

Nem is csoda, hogy hétfői sajtótájékoztatóján Gerardo Martino is tisztelettel beszélt keddi ellenfelükről. „Az Atlético idén nagyszerű dolgokat vitt véghez, erősek és magabiztosak. Nyernünk kell, mégpedig kapott gól nélkül, mint minden kétmeccses párharc hazai összecsapásán. Nyilván tudjuk, hogy feláldozzuk Neymart a jobb oldalon. De egy hozzá hasonló játékos bárhol képes veszélyes támadásokra” – hintett el információkat kezdőcsapatáról a Barcelona szakvezetője.

A hazaiaknál Jonathan Dos Santos, Cuenca, Valdés és Puyol sérült (utóbbi játéka kétséges), az Atlético Raúl Garcia és Javi Manquillo játékát kényszerül nélkülözni.

Melyik csapat jut a legjobb négy közé a BL-ben?

Barcelona: 12
Atlético Madrid: 8

Olvasói sztorik