Nemzetközi foci

Nincs olyan, hogy biztos továbbjutó

Úgy tűnik, a legtöbb párharc eldőlt a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Vagy mégsem?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedden rendezik a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntők első visszavágóit. Az első fordulóban meglepően sima eredmények születtek: idegenben nullázta le ellenfelét a Barcelona, az Atletico Madrid, a Paris Saint-Germain és a Bayern München. Szintén vendégként győzte le a Dortmund a Zenitet, a Real Madrid pedig kiütötte Szalai Ádám csapatát, a Schalkét. Az Olympiakosz hazai pályán kapott gól nélkül, két rúgott ellenében hozta le a Manchester United elleni odavágót, így némi túlzással mondhatni, egyedül az 1-1-ről folytatódó, Chelsea–Galatasaray találkozó ígérkezik érdekesnek.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Bajnokok Ligájában a kontinens topcsapatai mérik össze tudásukat. Nem egyszer fordult már elő, hogy vert helyzetből jutott tovább egy-egy együttes az egyenes kieséses szakaszban. A Rangadó.hu legújabb összeállításában az elmúlt tíz év legemlékezetesebb feltámadásait idézzük fel.

Hiba volt leírni a Barcát

Az előző idény nyolcaddöntőjében az olasz AC Milan a Barcelonával találkozott. A katalán együttes nagyon kellemetlen helyzetbe került az olaszországi első mérkőzés után: 2-0-ra kikapott, és úgy tűnt, elúszott a továbbjutás. A visszavágó előtt sokan mondogatták, ha nem lő hamar gólt a Barca… De Messi lőtt, az első félidőben kettőt is, majd még kettőt rámoltak a hazaiak az itáliai hálóba, így 0-2-ről felállva 4-2-es összesítéssel léptek tovább.

Négy kellett a Chelsea-nek, meglőtte

Szintén a 2012-es nyolcaddöntőben kapta el a Chelsea-t az olasz Napoli az első mérkőzésen 3-1-re. Itáliai csapatról révén szó, sokan hitték, hogy kihúzzák egy szerény 1-0-s vereséggel a visszavágón, azonban az angolok ezt nem hagyták: 3-1-re nyerték a rendes játékidőt, a hosszabbításban pedig Ivanovics talált be, így végül a londoniak jutottak tovább.

Münchenben gálázott az Inter

A Bayern értékes, 1-0-s idegenbeli sikerrel kezdte ezt a kört, mégsem jutott tovább az olasz Inter ellen. A visszavágón ugyanis az olaszok megrázták magukat, és 2-1-es müncheni vezetés után 3-2-re fordítottak, megnyerve ezzel a párharcot.

https://www.youtube.com/watch?v=_jF2BgyDtUA

Öttel válaszolt az Arsenal

A 2009–2010-es idényben a Porto került össze az Arsenallal a csoportkör után. A portugál együttes 2-1-es hazai győzelemmel nyitotta a párharcot, ám a visszavágó mészárlásba torkollt: a londoniak 5-0-al ütötték ki ellenfelüket.

Hetet lőtt a rómaiaknak a Manchester

A 2007-es negyeddöntőben az AS Roma vendégeként szenvedett 2-1-es vereséget a Manchester United. Az angolok a visszavágón aztán szó szerint visszavágtak: 7-1-re ütötték ki az olaszokat.

Ezúttal a Barca szenvedett

2005-ben a Barcelona odahaza 2-1-re nyert a Chelsea ellen a legjobb 16 között. A visszavágót is nagy önbizalommal várták a spanyolok, de Londonban fordult a kocka: 4-2-re nyertek Terry-ék, így kiütötték riválisukat.

Az egyik legemlékezetesebb döntő

A 2005-ös isztambuli finálét nem felejti, aki látta: a Milan 3-0-s előnyre tett szert a Liverpool ellen negyvenöt perc alatt. Az angolok azonban Gerrard 54. percben szerzett góljával visszajöttek a meccsbe, sőt mire feleszméltek az olaszok, már egyenlő volt az állás. A 3-3-val záródó találkozó tizenegyesekkel dőlt el, az angolok javára.

Monaco menetelés, Depor-álom

A 2003–2004-es szezon sem múlt el izgalmak nélkül: az egészen a döntőig menetelő Monaco a nyolcaddöntőben a Lokomotiv Moszkva ellen lépett tovább, 1-2-ről fordítva, idegenben lőtt góllal. A nyolc között hatványozottan megismételte ezt a bravúrt: 4-2-re kapott ki a Real Madrid otthonában, ám odahaza nem ismert kegyelmet, és 3-1-es sikerével megint csak vert helyzetből vívta ki a továbbjutást.

Azonban a legnagyobb meglepetést nem a francia együttes, hanem a spanyol Deportivo La Coruna szolgáltatta: a negyeddöntőben 4-1-re kapott ki a Milan otthonában. No, nem a vereség volt a meglepetés, hanem a továbbjutás: a fiaskóra ugyanis egy 4-0-s veréssel válaszolt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik