Nemzetközi foci

Visszavágásra készen

A tavalyi Dortmund–Real párharchoz képest a német csapat fele sérült; Mourinho londoni BL-debütálását élheti újra.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mennyit ér a tapasztalat?

A Paris Saint-Germain sorozatban másodszor is eljutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéig, ahol az ezen a szinten jóval rutinosabbnak számító Chelsea együttesével sodorta össze a sors. A franciák jó formában vannak, minden sorozatot tekintve klubrekordot jelentő kilenc meccset nyertek meg zsinórban, a hétvégén a Nice otthonában egy öngóllal zsebelték be a három pontot, és további három győzelemre van szükségük a bajnokság megnyeréséhez.

– Nagyon izgalmas részt venni egy ilyen projektben edzőként és játékosként egyaránt” – várja a negyeddöntő párizsi felvonását Laurent Blanc. – Gyorsan fejlődünk, de szükségünk van az európai tapasztalatra, amihez viszont idő kell. Az ilyen mérkőzések nagyon fontosak ahhoz, hogy tovább haladjunk a megkezdett úton.

Ha PSG, akkor Zlatan Ibrahimovic: a svéd játékos az elmúlt 36 mérkőzésén 41 gólt szerzett. Londonban azonban nem csak ezért ismerik jól a nevét, hiszen az Internél Mourinho keze alatt játszhatott.

– Vannak olyan játékosok, akikkel nem szívesen dolgoznak együtt az edzők. Zlatan ennek pont az ellenkezője. Keményen dolgozik, és mindig nyerni akar. Barátok vagyunk. Persze holnap mindketten győzni akarunk – méltatta korábbi csatárát a Chelsea jelenlegi szakvezetője.

Míg a párizsi klub öngóllal nyert a hétvégén, a londoniak vesztét épp John Terry okozta a Crystal Palace ellen. Az 1-0-s vereség egyrészt a bajnoki első hely elvesztését jelentette, másrészt a Chelsea portugál szakvezetője 54 mérkőzés után kapott ki először olyan csapattól, amely az előző idényben jutott fel (beleszámítva az Internél és a Real Madridnál eltöltött időszakát is).

Mourinho első Bajnokok Ligája-meccsét a londoniakkal egyébként éppen a PSG ellen játszotta: 2004. szeptember 14-én Párizsban Terry góljával és Drogba duplájával 3-0-ra nyertek a Kékek.

A Parc des Princes-ban szerdán 20.45-kor kezdődő találkozón hazai részről Matuidi és Rabiot, a vendégeknél Ivanovics, Mikel és Ramires van veszélyben, azaz egy-egy sárga lapra az eltiltástól.

Visszavágásra készen

A Real Madrid – Borussia Dortmund párharcra még igencsak élénken emlékezhetünk, hiszen az előző szezonban a csoportkörben és az elődöntőben is összefutott ez a két klub. Előbbi fázisban Dortmundban 2-1-es hazai siker született (a gólokat Lewandowski, Schmelzer, illetve Ronaldo jegyezték), a visszavágón pedig kétszer is vezettek a sárga-feketék, de csupán egy 2-2-es döntetlenre futotta.

https://www.youtube.com/watch?v=7z7vuIKEuRo

Az elődöntőben is Németországban találkoztak egymással először a felek, Lewandowski mesternégyesével 4-1-re nyert a Dortmund, a visszavágón aztán mégis meleg lett a pite, Benzema és Ramos találata után már csak egy gólra volt a továbbjutástól a Real. A fináléba azonban a németek jutottak, ahol a Bayern München 2-1-es győzelemmel hódította el a trófeát.

Szerdán azonban a dortmundiak nem számíthatnak Robert Lewandowskira a Bernabéuban – ezt pedig Carlo Ancelotti is kiemelte meccs előtti sajtótájékoztatóján.

– Lewandowski hiánya természetesen nagy veszteség számukra. Egyben van a csapatuk, gyorsan váltanak védekezésből támadásba. Sok a sérült a Dortmundnál, de ez a stílusukat nem befolyásolja. Emellett megnéztem a tavalyi elődöntős mérkőzéseket, és nagyon érdekes tanulságokkal szolgáltak. A Madrid az első félidőben irányított, de láthatjuk, hogy a BL-ben bármi megtörténhet – mondta Carlo Ancelotti.

Hogy milyen sérülésekről beszélt Ancelotti? Subotic, Schmelzer, Bender, Gündogan, Blaszczykowski és Bandowski maródi, Piszczek is kisebb sérüléssel bajlódik, és ha ehhez még Götze távozását és Lewandowski eltiltását is hozzávesszük, látszik: a tavalyi eredményekből nem igazán indulhatunk ki. De nem csak a sárga-feketék, a királyiak is változtak – legalábbis Jürgen Klopp szerint.

– Rugalmasabb lett a Madrid, elképesztően gyors a játékuk. A Barcelona és a Bayern mellett Európa három legjobb csapata között van a Real. Mi még csak fejlődünk, meg szeretnénk ismételni a tavalyi bravúrt. Talán előny, hogy otthon játszhatjuk a visszavágót, de épp ezért az ellenfelünk már az első mérkőzésen el akarja dönteni a továbbjutás sorsát. Mindig megteremtik a gólszerzési lehetőségeket, ezekre nagyon figyelnünk kell. Lewandowski nélkül nagyon nehéz lesz, de a legjobbunkat kell nyújtanunk. Majd meglátjuk, mi történik – nézett a jövőbe a Dortmund szakvezetője.

Olvasói sztorik