Nemzetközi foci

Börtönbe mennek a románok

Jogerősen elítéltek több ismert futballvezetőt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen kedden a bukaresti ítélőtábla a román futball nyolc közismert vezetőjét, akiket jelentős mértékű adócsalásban találtak vétkesnek.

Az elítéltek között van Gheorghe Popescu 115-szörös volt román válogatott játékos, aki az egyik nagy esélyes jelöltnek tűnt a Román Labdarúgó Szövetség szerdai elnökválasztásán. Őt három év és egy hónap szabadságvesztéssel sújtották. Az elítéltek között van több volt román klubtulajdonos és játékosügynök, de a Steaua Bucuresti jelenlegi menedzsere, Mihai Stoica is, aki három és fél év börtönbüntetést kapott.

Az ítélőtábla a legnagyobb büntetéssel Ioan Becali játékosügynököt és Cristi Borceát, a Dinamo Bucuresti futballklub volt tulajdonosát sújtotta, akik egyaránt hat év és négy hónap szabadságvesztést kaptak. Victor Becali játékosügynöknek négy év és nyolc hónapot kell a börtönben töltenie az ítélet szerint. Valamivel enyhébb büntetést kapott George Copos, a Rapid Bucuresti volt tulajdonosa, akit három év és nyolc hónap szabadságvesztéssel sújtottak. Jean Padureanu, a sokáig a román élvonalban szereplő Gloria Bistrita tulajdonosa három év és négy hónap börtönbüntetést kapott, Gheorghe Netoiut – aki több román csapat tulajdonosi köréhez is tartozott az elmúlt években – három év és négy hónap szabadságvesztésre ítélték.

Az adócsalási per nyolc éve tart, első fokon 2012-ben valamennyi vádlottat felmentette a bukaresti törvényszék, majd másodfokon, ugyanabban az évben, szintén az ítélőtábla összesen 40 év börtönbüntetést szabott ki a vádlottakra. Akkor Gheorghe Popescu, Padureanu és Netoiu felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ügy a legfelső bíróságon folytatódott, amely tavaly törölte az ítéleteket, és visszaküldte az ügyet az ítélőtáblához. Időközben hatályba lépett az új román büntető törvénykönyv, amely szerint ebben az ügyben most már az ítélőtábla illetékes meghozni a jogerős ítéletet.

A nyolc személyt azzal vádolták, hogy 1999 és 2005 között 1,5 millió dollárral károsították meg a román államot azáltal, hogy 12 román labdarúgó külföldi eladásakor elhallgatták az üzletek valós értékét. A vádirat szerint négy román futballcsapatot több mint 10 millió dolláros kár ért a tranzakciók nyomán, mivel a pénz az ügyészek szerint a vádlottak számlájára került.

Olvasói sztorik